Nyíregyházi Dohányfermentáló, 1987 (11. évfolyam, 1-6. szám)

1987-02-01 / 1. szám

A NYÍREGYHÁZI DOHÁNYFERMENTÁLÓ VÁLLALAT DOLGOZÓINAK LAPJA XI. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM ÁRA: 2,30 FORINT 1987. FEBRUÁR HU Többszáz milliós fejlesztés előtt Jóna Pál igazgató a vállalat munkájáról Pártunk Központi Bizottságának 1986. november 19—20-i határo­zata alapján vállalatunk párt-, társadalmi és gazdasági vezetése értékelte elmúlt évi gazdálkodásunkat és meghatározta ez évi ter­vünk fő célkitűzéseit, amelyeket termelési tanácskozásokon ismer­tetett és vitatott meg a vállalat dolgozóival. Jóna Pált, vállalatunk igazgatóját arra kértük, hogy az immár hagyományos év eleji in­terjúban beszéljen az 1986-ban elért eredményekről és az idei cél­kitűzésekről. Rekord az exportértékesítésben — Elmúlt évi gazdasági ered­ményeink általában a tervben előirányzottaknak megfelelően alakultak. Ennek értékét nagy­mértékben növeli az a tény, hogy az intenzív gazdálkodást hangsúlyozva tervünk az előző évekhez képest sokkal magasabb követelményeket állított elénk. Nemcsak a valamennyi gazda­sági szervet egyaránt érintő ne­hezebb gazdálkodási feltételek és a szabályozórendszer szigorí­tásai miatt, hanem néhány spe­ciálisan ható tényező miatt is, amelyek közül néhány a terv­ben figyelembe vettnél is kedve­zőtlenebbül alakult. — Minden bizonnyal elsősor­ban a belföldi piac beszűkülé­sére, a fermentált dohány hazai értékesítésének további csökke­nésére gondol. — Igen. Az egy főre eső hazai cigarettafogyasztás magas szint­je miatt a dohányzás elleni pro­paganda, de a gyártó ágazat gyártmány- és gyártásfejleszté­se is dohányunk hazai értékesí­tésének csökkenése irányába ha­tott. Pedig összes értékesítésünk zömét eddig a hazai értékesítés tette ki. Már 1985-ben is mint­egy 90 millióval kevesebbet ho­zott a belföldi értékesítés. 1986- ban pedig a tervben előirányzott 60 millióval szemben ténylege­sen 115 millióval lett kevesebb az előző évinél.­­ Tehát már a tervezés során jól érzékelhető volt, hogy a vál­lalati gazdálkodás eredményes­ségének, a vállalati nyereség alakulásának egyik kulcskérdése az exportra termelés és az ex­portértékesítés növelése. A má­sik dolog pedig az ésszerű, taka­rékos költséggazdálkodás, a ren­delkezésre álló anyagok, eszkö­zök és energia hatékonyabb ki­használása, a munka hatékony­ságának növelése.­­ Végső soron alapvető és meghatározó kérdéssé vált: ho­gyan és milyen mértékben lehet ellensúlyozni a hazai értékesítés csökkenését, annak a vállalati gazdálkodásra gyakorolt kedve­zőtlen hatását? — Ebben az ellensúlyozásban kimagasló szerepe van annak, hogy a dohánytermelésnek még jobban kell alkalmazkodnia a piaci igényekhez. De nem kisebb jelentőségű a mennyiségi szem­léletről a minőségi szemléletre való gyorsabb ütemű áttérés sem. Sajnos éppen a mennyiségi szemlélet következménye volt, hogy tavaly a szerződött men­­­nyiségen felüli dohánytermés külpiaci elhelyezését a gyengébb minőség akadályozta meg. Ez a körülmény jelentős hátránnyal járt, mert a fermentált dohány­­termelés szükségtelen növelésé­vel elkerülhetetlenül növeked­tek a fel nem osztható költségek, miközben az értékesítés válto­zatlan maradt.­­ A kialakult nehéz körül­mények ellenére mégis sikerült az elmúlt év során jó eredmé­nyeket elérni? — Ha az előbbi megközelítés­ben értékeljük múlt évi munkán­kat, akkor a tervszintű teljesí­tést igen jónak és eredményes­nek ítélhetjük meg. A kedvezőt­len speciális tényezők hatását nagymértékben sikerült ellen­súlyozni az export növelésével és a hatékonyabb költségfel­­has­znál­ás­sal.­­ Az exportértékesítés terén például rekorderedmény szüle­tett. Termelői áron 166 millió forint értékű fermentált dohányt értékesítettünk, ami az előző évinél 50 millióval, a tervezett­nél pedig 22 millióval több. A túlteljesítés teljes egészében dollárelszámolású relációban kö­vetkezett be és a vállalat életé­ben első ízben múlta felül árbe­vételünk a 2 millió dollárt. Bel­földi értékesítésünk kiesését ez­zel lényegesen mérsékeltük.­­ Emellett bizonyára a haté­konyabb munkaráfordításoknak is volt szerepük az eredmények­ben? — örvendetes eredményekről lehet számot adni a munkará­fordítások hatékonyságának ja­vulása terén is. Csökkentek a fajlagos dohányanyag- és ener­giafelhasználási mutatók és nö­vekedett a műszakkapacitás. De sokat javult a munkaidőalap ki­használása is. Az egy fő által le­dolgozott óráik száma hárommal nőtt, annak ellenére, hogy a (Folytatás a 2. oldalon.) HELYIÖWM GYÖntMÉNY 1,6 millió újításból Az 1986-os év újítómozgalma a bevezetett 27 darab újítás után több mint 1,6 milliós hasznos eredményt hozott a Nyíregyházi Dohány­­fermentáló Vállalatnál. De sok hasznos ötlet megvalósítása könnyíti a munkát. Mint például az a speciális szállítókocsi, amit Tarczali Pál villanyszerelő talált ki és a nyíregyházi fermentáló üzem tink­­műhelyében készült el, ugyancsak megkönnyítve a hárommázsás villanymotorok mozgatását. A nyíregyházi fermentáló üzem présterméből útjára indul a kész bála a mechanika épületébe, ahol az utófermentálásra kerül sor az elkövetkező időben. Á kevesebb is többet érhet! Szerződtetés mennyiségi korlátokkal A szerződtetési előkészületek befejeződése után, melyekről egy korábbi lapszámban már beszámoltam, megkezdődött a vállalati elképzelések megvaló­sítása. Tudtuk, hogy a kor­látozott mennyiségi lehetőség mellett nehéz lesz megoldani ezt a feladatot. Viszont termeltetési lehetőségeinkhez, ha lehet, még szigorúbban kell ragaszkodni, mint azt korábban hittük. Ugyanis például a Virginia dohányok termésmennyisége a becsléseinket jóval meghaladó mértékben, 8180 tonnában reali­zálódott. Ez azt jelenti, hogy 1986-ban megtermett az idei szükséglet egyharmada is. En­nek ellenére vállalatunk a terme­lői kedv fenntartása érdekében az 1986-ra szerződött mennyisé­get továbbra is leszerződi. Ugyanakkor viszont a termelő­­szövetkezetek — a jó jövedel­mezőség és a biztos piac tudatá­ban — a megtermett, vagy leg­alább ahhoz közeli mennyisé­geket szerettek volna leszer­ződni. Számos előny a termelésben Megítélésünk szerint a keve­sebb termelhető mennyiség is javítani fogja a jövedelmezősé­get. A gazdaságoknak ebben az évben módjukban áll a törést az érés ütemének megfelelően vé­gezni, ellentétben az elmúlt évi helytelen gyakorlattal. Nem kell — az érés ütemétől függetlenül — minden héten minden szárí­tóberendezést megtölteni. Lehe­tőség lesz a szárításra kiválóan alkalmas állapot elérésének ki­várására, az esők hatására tör­ténő „visszazöldülések” után is le lehet állni a szárítással. Ez azt fogja eredményezni, hogy ter­melőink a viszonylag kevesebb mennyiséggel, de jobb osztály­összetétellel az elmúlt évihez hasonló, vagy azt meghaladó nyereséget érhetnek el. A lehetőségek reális elosztása, a felhozott érvek végül is meg­győzték partnergazdaságaink szakembereit. Reméljük, hogy a mennyiség tagokra történő le­bontásánál és a terület beülte­tésénél tovább szilárdul a szer­ződéses fegyelem. Ennek elma­radása súlyos következmények­kel járhat, egyaránt ártva a vál­lalatnak és a termelőnek. Bodó László termeltetési osztályvezető

Next