Orvosi Hetilap, 1961. október (102. évfolyam, 40-44. szám)

1961-10-01 / 40. szám - Korányi András: A coronaria syndroma prophylaxisa és therapiája különös tekintettel a zsíranyagcserére

1896 ORVOSI HETILAP A többszörösen telítetlen, essentialis zsírsavak lipoidcsökkentő hatásának mechanismusa még nem tisztázott. Schettler és Eggstein szerint a szervezet­ben lévő zsírok fokozott intermediaer forgalma — essentialis zsírsavak hatására — igen valószínű. Itt a túlsúlyban lévő telítetlen zsírsavakból képződő cholestermnester és phosphatidák zsírsav minősége szerepelhet. Osztályunkon közel négy éve foglalkozunk diaetás vizsgálatokkal, melyekkel arterioscleroticus betegek kórosan felszaporodott lipoid értékeit pró­báljuk befolyásolni. Mint más helyen már rámutattam, a diaetás vizsgálatokat azon tapasztalatok alapján kezdtük el, melyeket az experimentális arteriosclerosis elő­állítása köziben szereztünk. 1955-ben kísérleti álla­toknál Anicskov eredeti előírásának megfelelően cholesterin és olívaolaj együttes adagolásával akar­tunk experimentális arterioscleroticus elváltozá­sokat létrehozni. Miután olívaolaj nem állt rendel­kezésünkre, cholesterinnel együtt az olívaolajnak megfelelő mennyiségű napraforgó olajat adagol­tunk 12 héten keresztül házinyulaknak és patká­nyoknak. Ezen idő alatt az irodalom adatai sze­rint az aortán atheromatosisos placque-ok lépnek fel. 12 hét múltával azonban a leölt állatoknál makroscópos elváltozásokat egyáltalán nem, mik­­roscóposan csak néhány állatnál, s ott is igen enyhe elváltozásokat találtunk. További kísérlete­inket, melyekről más helyen már ugyancsak be­számoltunk, a kísérleti arteriosclerosis iránt leg­érzékenyebb állatfajon, Leghorn kakasokon vé­geztünk. Ezek a vizsgálatok is azt mutatták, hogy significáns különbségek vannak az arteriosclerosis fokát illetően a cholesterin + olívaolaj, illetve a cholesterin + napraforgó olajjal kezelt csoportok között. Míg az első csoportnál (olivás csoport) min­den állatnál és legnagyobbrészt makroscópos elvál­tozások voltak észlelhetők, addig a m második, tehát a napraforgós csoportnál, vagy egyáltalában nem jött létre arterioscleroticus elváltozás, vagy ha igen, úgy az lényegesen enyhébb volt. A kórosan fokozott lipoidértékű arteriosclero­ticus betegeknél végzett kísérleteinkről, melyeket Jáky Miklóssal végeztünk, beszámolónk már a múlt évben megjelent az O. H.-ban. Akkor 110 betegen végzett vizsgálatról számoltunk be, *—­ azóta ez a szám 200 fölé emelkedett —, akik mindegyike előrehaladott arteriosclerosisban szenvedett. Myo­­cardialis infarctus utáni állapot, súlyos coronaria sclerosis, ill. peripheriás arteriosclerosisos mani­festá­tiók miatt feküdtek osztályunkon. Ezeknél a napraforgóolajjal, vagy napraforgóolaj és disznó­zsír keverékével való főzés hatására a kóros serum lipoid értékek tartós normalizálását tudtuk elérni. A hazai étolaj, mely tiszta napraforgóolaj, kémiai­lag igen szerencsés összetételű, világviszonylatban is a legmagasabb ( 52—62%) linolsav tartalma van. Osztályunk keretében működő ambulancián­kon ezt a beteganyagot azóta is rendszeresen ellen­őrizzük. Jelenleg 146 ambuláns beteg áll kezelé­sünk, ill. ellenőrzésünk alatt. E betegeket az osz­tályról való távozás előtt a később ismertetendő diaetás csoportok egyikébe osztjuk be. Egyenlőre három ilyen diaetás csoportunk van. Első csoport: — ezzel kezdtük vizsgálatainkat — zsírszegény diaetára van beállítva. Ez azt jelenti, hogy a be­tegek napi zsiradék felvételét 50 gr-ra korlátozzuk, ezen belül azonban a zsiradék minőségére vonat­kozóan korlátozás nem áll fenn. Vagyis ezek a be­tegek az 50 gr-on belül bármiféle zsiradékot — disznó-, baromfizsírt, vajat, margarint — fogyaszt­hatnak. Második csoport: A zsiradék-felvételt 50 gr napraforgóolajban állapítottuk meg, vagyis a betegek sem zsírt, sem vajat, sem margarint nem­ fogyaszthatnak, ételeik napraforgóolajjal (étolaj) készülnek. Harmadik csoport: A napi összzsiradék itt is 50 gr, ennek %-a állati zsiradék, vaj, vagy margarin, '/3-a napraforgóolaj. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a betegek mindennap olyan ételt is fogyasztanak, mely napraforgóolajjal készül. A harmadik csoport diaetája nem önkényes elhatáro­zás alapján lett így megállapítva, hanem azon ta­pasztalatok alapján, melyeket osztályunkon bent­­fekvő betegeknél a diaetával elért eredmények iga­zoltak. Ezzel a diaetával végzett vizsgálatok t. i. azt bizonyították, hogy a kórosan fokozott lipoid­­szint csökkentésére nem szükséges a tisztán napra­forgóolajjal való főzés. Ugyanez a kiváló effektus elérhető akkor is, ha a táplálékkal felvett zsira­dékmennyiség­­/3-a, de legalább i/1-e a többszörö­sen telítetlen zsírsavakat bőven tartalmazó napra­forgóolajból áll. Ezen diaetás csoportokba válogatás nélkül so­roltuk be azokat a betegeket, akik — mint már említettem —, coronaria syndromával, vagy pe­ripheriás scleroticus manifestatiókkal állottak gyógykezelésünk alatt. Diaetás utasításokon kívül ezek a betegek természetesen a szokásos életmódi utasításokat és gyógyszeres előírásokat is megkap­ták. A betegeket bizonyos időközökben controll vizsgálatokra rendeljük be ambulantiánkra, ami­kor is a szükséges vizsgálatokat elvégezzük és el­lenőrizzük állapotukat. Hasonló beteganyagnál zsírszegény diaetával elért eredményekről Morrison számolt be 27 eset kapcsán 5 év távlatából. Szabad diaetán élő cso­portjával való összehasonlítás szerint, a zsírsze­gény diaetán csoport túlélési időtartama significán­­san hosszabb volt. Lyons nagyobb beteganyagon ha­sonló eredményekről számolt be. Saját beteganyagunk sorsáról beszámolni még korai volna. Hosszú évek pontos megfigyelései fog­ják csak eldönteni, hogy a többszörösen telítetlen zsiradékokkal való táplálkozás a lipoidcsökkentő hatáson kívül egyéb eredményekre is vezet-e. Még csak néhány szót szeretnék szólni arról, helyes-e, szükséges-e az arterioscleroticus betegek táplálkozásának ilyen átállítása, vagy sem. Meg kell állapítani, hogy az erre vonatkozó álláspont egyál­talában nem egységes és sok ellentmondó irodalmi adat lelhető fel. Így, a­hogy csak az utolsó ilyen­

Next