Orvosi Hetilap, 1988. augusztus (129. évfolyam, 32-35. szám)

1988-08-07 / 32. szám - Biró György: A higiéne jelentősége a megelőzésben

tot lassító, enyhítő hatást jelent, amelyet fel kell ismerni és ki kell használni. Mielőtt az idetartozó kérdések részletesebb analízi­sét megkezdenénk, néhány nómenklatúrás kérdést kell tisztázzunk. A higiéné fogalmának értelmezése korántsem egysé­ges. Vannak, akik a környezet, a munka, az élelmezés, a gyermekek és az ifjak, a személyek egészségtanának el­méletét és gyakorlatát foglalják össze e néven, míg mások a járványtant és a járványügyet is ide kapcsolják. Magam ebben az átfogó értelemben használom ezt a szót (12, 26, 14). A környezet ugyancsak összefoglaló megnevezés, amely tartalmazza a természetes és a mesterséges környe­zet élő és élettelen alkotóelemeit és figyelembe veszi ezek vonatkozásában a társadalmi környezetet is (5, 14). E két meghatározásból kiindulva, a kettőt összekap­csolva a higiéné szakterületei, amelyek együttesen az elsődleges megelőzés bázisát képezik, az alábbiak: 1. Környezethigiéne — levegőhigiéne — vízhigiéne — talajhigiéne — szilárd és folyékony hulladékok higiénéje — települések higiénéje — lakások higiénéje — speciális épületek higiénéje 2. Munkahigiéne — üzemi higiéné — a termékek előállításának higiénéje 3. Élelmezéshigiéne — az élelmiszer-termelés higiénéje — az élelmiszerek forgalmazásának higiénéje — az ételkészítés, étkeztetés higiénéje 4. Toxikohigiéne — élelmiszerek, adalékanyagok toxikohigiénéje — a környezetbe jutó vegyi anyagok toxikohigiénéje — genotoxikológia 5. Gyermek- és ifjúsághigiéne 6. Személyi higiéné 7. Kozmetikumok higiénéje — összetétel higiénés megítélése — gyártási folyamat higiénéje 8. Használati tárgyak higiénéje — élelmiszer- és ételkészítésnél, tárolásnál, forgal­mazásnál, fogyasztásnál használt tárgyak és anyagok higiénéje­­— gyermekjátékok higiénéje — más használati tárgyak, bútorok higiénéje 9. A táplálkozás higiénéje — a táplálék mennyiségi és összetételi kívánalmai — a néptáplálkozás jellemzői 10. A nemfertőző betegségek epidemiológiája — összefüggés a természetes és mesterséges környe­zettel — összefüggés a táplálkozással 11. A fertőző betegségek epidemiológiája — általános epidemiológia — védőoltások és más, a fertőző betegségek megelő­zését szolgáló rendszabályok — járványügyi laboratóriumi diagnosztika — a betegellátás higiénéje, nosocomiális fertőzések — dezinfekció, dezinszekció, deratizáció. A higiéné mindezen környezeti elemeket vizsgálja és értékeli humánbiológiai következményeik szempontjá­ból. Ily módon az orvosi megítélés alapján tudja megis­merni, feltárni, kidolgozni a lakosság egészségének meg­védéséhez, a megelőzéshez szükséges változtatások rend­szerét és ellenőrizni ezek eredményességét. A környezeti ember rendszer bonyolultsága, a ha­tások összetettsége és sokrétűsége miatt rendkívül nehéz kideríteni az ok-okozati kapcsolatokat. Éppen ezért na­gyon gondosan kell felépíteni a vizsgálatokat, a megfi­gyelési és értékelési szisztémát (8, 17, 28). A környezet egészségkárosító hatásainak megismeréséhez vezető úton az első lépést a biotópokban (víz, levegő, talaj), az emberi tevékenység következtében keletkező hulladékokban, a nyers élelmiszerekben és élelmiszer-nyersanyagokban megjelenő biológiailag hatékony fizikai, kémiai, biológiai faktorok minőségi és mennyiségi azonosítása, veszélyes­ségük meghatározása jelenti (7, 18, 24, 31). A fizikai, kémiai, biológiai veszélyesség azzal a valószínűséggel jellemezhető, hogy az adott faktor milyen mértékben hátrányos az egészségre az adott aktuális feltételek mel­lett (13). Ezekkel a kimutatásokkal azonban nemcsak a higiéné foglalkozik, hanem számos más, a kérdést főként műszaki vagy technológiai oldalról megközelítő szakte­rület. Azonban a higiéné az egyetlen, amely ezeket az eredményeket továbbviszi az ember irányába, megvilá­gítja a környezet és az ember egészségi állapota közötti összefüggéseket, értékeli az összefüggések erősségét. A következő fázis a lakosságra vonatkozó adatok összegyűjtése és rendszerezése, részben a meglévő statisz­tikai forrásokból (morbiditás, mortalitás), részben cél­zott vizsgálati programok segítségével (speciális adat­gyűjtés a rendelkezésre álló dokumentumokból, megha­tározott célú szűrővizsgálatok). Felhasználásra, részletes analízisre kerülnek ebben a vonatkozásban: a fertőző betegségek incidenciája, általában a járványok (ételfertő­zések, ételmérgezések, ivóvíz, fürdővíz terjesztette járvá­nyok stb.); az idült nemfertőző betegségek prevalenciája és incidenciája (szív- és érrendszeri, légzőszervi, emésztő­rendszeri betegségek, cukorbaj, rosszindulatú daganatok stb.); a malnutrícióval kapcsolatos kórképek; veleszüle­tett rendellenességek. Célzott megfigyelésekkel, vizsgála­tokkal fedezhetők fel a környezeti hatásokkal összefüggő funkcionális változások, amelyek még adaptációs jelen­ségként tekinthetők, vagy már az adaptáció kimerülését jelzik (9, 15, 20). E két adatbázisra támaszkodva indulhat meg az adatok feldolgozása, amelynek főbb irányai: a humánbi­ológiai értékelés; az összefüggések analízise; a tenden­ciák tisztázása; a kockázat—hatékonyság, költség—ha­szon­viszonyok elemzése; a következtetések levonása és a javaslatok kidolgozása. A környezeti hatások követ­kezményeit epidemiológiai módszerekkel lehet részleteik­ben megismerni. Egyértelmű, hogy a környezet-epidemio­lógia használja ugyan a leíró epidemiológia eszközeit (morbiditás, mortalitás, esetek regisztrálása, környezeti mérések adatai stb.), de túl is lép ezeken és a reaktív epidemiológián keresztül eljut az analitikus epidemioló­giához (1, 10, 11, 22, 25). A reaktív epidemiológia új fogalom az utóbbi évek­ben kialakult elmélet és gyakorlat megnevezésére, amely involválja a specifikus környezeti hatásokra adott válasz (biológiai reakció) vizsgálatát is. Ennek megfelelően fog­lalkozik a károsító hatások és anyagok körével, jellemzői­vel, mennyiségi és minőségi mutatóival, kölcsönhatásaik-

Next