Előre, 1987. május (41. évfolyam, 12259-12284. szám)

1987-05-01 / 12259. szám

K­özben megérkezett a lu­­dasi cukorgyár igazgató­ja, dr. Turcu Dumitru agrármérnök, akire reggeli mun­kakezdéskor a portán hiába vá­rakoztam, Schönauer Ottó fő­mester, a vállalati pártbizottság titkára hozza a hírt. Átmegyünk az irodaházba, szívélyesen fogad az igazgató, s nagyot mulat, a­­mikor elmesélem a reggeli szto­rit, hogy hát ő volt az egyetlen gyári dolgozó, aki munkakezdés­re nem jelentkezett... Közben hol Bukaresttel, hol a konstan­­cai kikötővel, hol az irodájába berontó munkatársaival tárgyal, felgyűltek a napi teendők, esté­re végez, úgyhogy abban mara­dunk, a kora délutáni órákban beszélgetünk, addig ismerkedjek a gyárral, a dolgozókkal. Kapva kapok az alkalmon, mert Ottó elvtárssal abbamaradt a beszélgetés, márpedig jóízű beszélgetés volt az, s aztán még azt a híres piros­­cukrot­­ sze­retném látni, vagyis a nyerscuk­rot, amit most dolgoznak fel utolsó nagy hajráként a főjaví­tás megkezdése előtt. Mert akkortól szeptemberig leáll a gyár. Visszamegyünk a tekercselő­műhelybe, közben egyre-másra keresik Ottó elvtársat, hol fő­mesteri, hol párttitkári minősé­gében, félbe-félbe szakad a mondat, de ezt már megszok­tam, nem zavar. Viszont nem ál­lom meg, hogy meg ne kérdez­zem, hogy egy műszak alatt tu­lajdonképpen hány emberrel áll szóba? — Nem tudnám kiértékelni. Csak azt tudom, hogy ebben a ritmusban megy egész nap. Né­ha már táncolnak az idegek, de ezt­­vállaltam, ezt csinálom." Ha nekifogok valaminek, elvégzem becsületesen, nem szeretek fél­munkát végezni... Hogy küld­­jem el az embert, aki valamiért keres, dolga van velem, hogy most nincs időm, gyere holnap. Látja, mekkora halom papír van az asztalomon? Látja. De bürok­rácia nincs nálam: itt vagyok, itt keress!, ez az elvem. — Tiszteletre méltó álláspont. Kabátos, kalapos vendég ér­kezik, tapogatják egymás hátát, rég nem találkozhattak. Itthon érezheti magát, mert a gépé­szektől sérült ki, a villanyszere­lők közrefogják. — Látod, fiú — mondja Ottó­nak —, itt kezdtem, s a szivem még mindig visszahúz. Csak te nem keresel meg soha, pedig hívtalak, akár ziua, akár noap­­tea, keress meg ... — A répalabor volt főnöke, Kónya Tibor almérnök, nyugdíj­ba ment nemrég — int a távozó után a párttitkár. — Az igazga­tónk közvetlen munkatársa volt, agronómus, tudományos kísérle­teket folytattak . .. — Igen, hallottam, szaktekin­tély a cukorrépa-termesztésben az igazgatójuk ... Hanem most önről szeretnék megtudni egyet­­mást. .. — Tessék, kérem. — Úgy tudom, hogy a kezde­tektől itt volt... — Nagyjából. — És azelőtt? — 54-ben végeztem el a vil­la­mosipa­rit Kolozsváron. — Sok barátom járt oda. Baka Jóska, Marczy Gyula... — Hogyne, emlékszem rájuk, Baka Jóska osztálytársam volt. Általában, ugye, az idősebb is­­kolatársakra emlékszik inkább az ember, hiszen felnéztünk rá­juk, példaképeink voltak... Az osztálytársaim közül sokukkal tartom a kapcsolatot most is, mérnökök, technikusok, kiváló szakemberek, specialisták mind! — Jó iskola, híres iskola volt. — Az egyik legjobb! Aki ott­­tanult, mind megállta a helyét. Megtartottuk a találkozókat, mind eljöttek, összetartottunk nagyon. Hej, rég volt!... Na, az érettségi után dr. Petru Gro­za városba neveztek ki az ottani bányavállalathoz technikusnak. Energetikus voltam, ott dolgoz­tam 58-ig, katonaságig. Hanem onnan én már erősen hazavágy­tam Unireára, a szülőfalumba, itt van, ugye, a szomszédban. Hallottam az új gyárról, hogy épül, modern, félautomata gyár lesz, s arra gondoltam, hogy aki szereti a mesterségét, annak azt gyakorolnia is kell. Márpe­dig én nem azért mentem villa­­mosipariba, mert ott volt hely! Szerettem a fizikát, a matemati­kát ... Közben megnősültem, futballoztam, ezzel elblicceltem az egyetemet, de­ sok butasá­got csináltam az életemben ... Hát így történt, hogy katonaság után én egyenesen hazajöttem, nem mentem vissza a bányába. Édesapám hívott haza végső so­ron ... A gyárban tárt karok­kal fogadtak, s nekem is tet­szett, tényleg, gondoltam, itt lehet szakmát tanulni, az em­bernek minden lehetősége meg­volt, hogy kifejlessze szakmai képességeit. S szerencse is volt a dologban, volt szakiskolai ta­nárom, a kiváló gépészmérnök, Czikéli Ernő volt az energetikai főnök . .. — Kicsi a világ, ismertem az öreget, szomszédok voltunk . .. — Nagyszerű szakember volt, az biztos. Na, közben én Dr. Petru Groza városban megkap­tam a mesterkönyvet, elektro­technikus voltam, ugye, s aztán mesterdiplomát is szereztem, s­­itt akár technikusként, akár pe­dig mesterként foglalkoztathat­tak. Én jobban szerettem a mes­teri munkakört, a termelést, na,­­ott több öröme van az ember­nek, a szakirodalmat se hagyja el, komplexebb, szebb .... Az ember ráteszi a kezét valamire, megold egy problémát s érzi, látja, tudja, csinált valamit, fi­noman jár a gép, megy a munka, egyszóval. — Önnek is fölteszem a kér­dést: miért jó a ludasi,­ cukor-­ gyár? Sosem maradtak terv a­­latt... — Ez a nemzedék, amelyik most közeledik a nyugdíjkorhoz, együtt fejlődött az üzemmel, s szívvel-lélekkel kötődik hozzá. Az új generáció pedig, amelyik jön, azonnal utána fejlődik, nem veszhet el. Az öregek mun­kásöntudata és óriási tapaszta­lata egyfelől, a fiatalok lelkese­dése és akarása másfelől, az a nyitja a dolognak. Alapigazság ez, pártunk főtitkára, Nicolae Ceausescu elvtárs az idei KISZ- évfordulós ünnepségen is szólt róla. Nálunk ez egy természetes folyamat volt, s az ma is. Gene­rációváltás előtt áll a gyár, de csak úgy megyünk most is előre, mint induláskor... Mit mond­jak, már a második termelési évben, 1961-ben elértük a terve­zett paramétereket és kapaci­tást, ami­­ nagyon ritka dolog. És még valami! A gyárépítés hí­rére, s ez 59-ben volt, sokan ha­zavágytak s hazajöttek, ugyebár én is, mint említettem volt. Több helyről gyűltek össze az embe­rek, megállapodtak, család, gye­rekek, ház, kialakult a helyszere­tet. Munkásként kezdték, 75— 76-ban sokat elküldték mester­­iskolába, tanult az egész gyár. Persze hogy érzik az emberek, hogy ez a vállalat valóban az övék! És ezért az odaadás! Ezért jó a gyár! Nincsenek sztárjaink, egységes munkaközösségünk van, mely a problémáit meg­tárgyalja és megoldja. — Közel ezer dolgozója van a gyárnak. Mindannyian tuda­tában vannak, hogy milyen fon­tos a tervfegyelem betartása? — Énszerintem igen. Érdekes hozzáállás kérdése ez. S azzal nincs baj! De legyek őszinte: a tavaly nekünk is voltak problé­máink a tervvel. Megcsináltuk, de csinálhattunk volna többet is! Először voltunk erősen kelle­metlen helyzetben... — Miből adódott? — Hát nézzük a konkrétumot. A nápólyi szeletet,­ugye, doboz­ba csomagoljuk. Szerződésünk van a kolozsvár-napocai Mu­­carttal, nincsenek is messze, vasúton kéne küldjék a csoma­golóanyagot. Nem küldik, mi szaladgálunk érte kocsival. Más, lasi­ból kapjuk a nápolyi szelet töltelékanyagának bizonyos ré­szét, szerződésünk van rá, vasú­ton kéne küldjék ők is, nem küldik. Megyünk mi a nyersa­nyag után, kocsival. Más. Ugyan­erre a nyersanyagra a kiutalás, hogy, hogy nem, a hónap elejé­re szól, hatodikára, hetedikére. De hát ahhoz, hogy én a ter­melést előkészítsem és beindít­sam, a nyersanyagnak már a hó­nap végén bent kell lennie a gyárban. Megkapom a követke­ző hónap tizedik napján... Nem az, hogy nincs. Pártfőtitkárunk minden beszédében nyomatéko­san hangsúlyozza, minden szük­ségessel rendelkezünk az üte­mes, kiegyensúlyozott te­rmelés biztosítására. Szervezés, szerve­zés, szervezés... — ez a fő prob­léma. — És mit tudnak tenni? A dolgozók tanácsa, a közgyűlés hogyan harcol a vállalat érde­keiért? — Mi a magunk belső prob­lémáit megoldjuk közösen, meg­tárgyaljuk, s rendezzük. Ami te­hát rajtunk múlik... — Sajnos, ezt nagyon sok vállalatban elmondják, hogy ami rajtuk múlik vagy áll... — De bennünket­ az eredmé­s­­nyeink igazolnak! A közösség erejét.. . Emlékszik, ugye, a 70-es árvízre, amikor ellepte a gyárat a Maros. Minden víz alá került. De nem volt olyanvala­­ki, aki reggeltől estig, estétől reggelig ne dolgozott volna a helyreállításon, mert, ugye, fő­leg a villamos berendezéseket érintette a víz. Igaz, kintről is segítettek, de alapjában csak nekünk kellett megoldanunk a problémákat. És tudja mi tör­tént? Senki nem kért túlóra- 5 pénzt vagy szabadnapot. .. És­­ szeptemberben megindult a gyár. Pedig hatalmas munka volt, minden csavart, alátétet külön megpucolni... S ma is, a mindennapokban, éjjel történik valami, szükség van az illető szakember jelenlétére, megüzen-* jük, telefonálunk éjnek idején s ő a legrövidebb idő alatt bent van, beöltözik s nekiáll... Pis­ta! — kiáltja el magát hirtelen, majd felém fordulva: —Próbál­junk ki valamit... Fiatal villanyszerelő áll meg a főmester előtt. — Van valami különös prob­lémád délutánra? Nincs? Bent kéne maradnod hat óráig. Jó? Rendben — nyújtja a kezét, s közben kacsint, nem áll az al­ku... — Hát ez nagyon szép volt — nyugtázom a gesztust. — Ilyenek vagyunk mind. • • • • A KÖZÖSSÉG EREJE TÖRTÉNELMI LAPOK Nicolae Ceausescu elvtárs Elena Ceausescu elvtársnővel együtt a bukaresti Grivita Rosie Vegyipari Felszerelésgyártó Vál­lalat dolgozóinak körében ELŐRE — 1987. május 1. ­ MUNKÁSJELENTÉS A MUNKA ÜNNEPÉN „Az eredmények határozottan tanúsítják, hogy helyes általános politikát folytat pártunk, amely alkotó módon, Románia konkrét realitásainak és adottságainak megfelelően alkalmazva az objektív igazságokat és törvényszerűségeket, becsülettel teljesíti történelmi küldetését: vezérli a román nemzetet a szocializmus és a kommunizmus, a függetlenség, a jólét és a boldogság útján." NICOLAE CEAUSESCU ..... . MÁJUS ­ A piros cukor persze bar­na és sárga, de semmi­képpen nem piros. De ha a ludasi cukorfőzők azt mondják, hogy, piros, piros le­gyen. Az öblös centrifugákban amúgy is kifehéredik. — Ám, hogy szép fehér legyen a kristálycukor, ahhoz be kell tartani a szabályokat —, mondja egy törékeny, szőke asszonyka. Székely Viola mester. — Milyen szabályokat kell betartani? — kérdezem. — A répától , kezdve a fehér cukorig, mindent. Fontos min­den, s a répa jó minőségű le­gyen . .. — Jó berendezés, ütemes el­látás — bátorítja a mesterasz­­szonyt Olar Viorica, a minőség­­ellenőrző laboratórium vezető mérnöke. Duruzsolnak a centrifugák, a hatalmas gépteremben alig né­hány ember, két asszonyka ül egy vezérlőtáblánál, a centrifu­gáknál két fiatalabb s egy idő­sebb férfi, utóbbi földműves­nek, parasztembernek tűnik a­­gyagszín kezével, tempósságá­­val, a délelőtt bizonyára a kertet ásta fel odahaza, most felvi­gyáz az automata gépsorokra. — Mi a cukorfőző mester dolga? — kérdem Székely Vio­lától. — Vezesse a munkákat... Nem olyan egyszerű ez, mint a­­milyennek látszik — válaszolja, mintha csak a gondolatomat ki­találta volna, mert valóban arra gondoltam: szép, tiszta és köny­­nyű mesterség ez. — Nagy a felelősség — teszi hozzá. — Miben áll? — Ez az egész mindenség, a munka — tördeli a kezeit, nem a szavak embere Székely Viola, a gyár egyik alapembere. — Hol tanulta a mesterséget? — Odahaza Botfaluban, 1955- ben végeztem el a cukoripari szakközépiskolát. Ide mint mes­ter jöttem, áthelyezéssel, 1960- tól vagyok itt... — Híres a botfalusi cukor­gyár, talán a legrégebbi az or­szágban ... — Az, nagyon értik a cukor­főzést. A férjem ott képezte ki magát, innen küldték, akkor kezdték építeni itt a gyárat, s vissza kellett hogy jöjjön ide, így jöttem én Ludasra, a férjem után. Ez modernebb gyár, a leg­jobb az országban . .. — Sokan jöttek ide dolgozni Botfaluból? — Elég sokan, vagy három mester, s munkások is. — Annyi év után most már tősgyökeres ludasinak vallhatja magát. — Én igen. De ne gondolja, hogy könnyű dolgom volt. .. Két gyerekünk van, lányom, fiam, itt a felelősség nagy, de muszáj helytállni, itt is, a családban is, a lányom most két éve ment férjhez, a fiam XI.-es. Szóval, volt s van probléma, de azért a család miatt én sosem hiányoz­tam a munkából ... Persze sze­rencse is volt a dologban, mert, ugye, én követtem volna a fér­jemet mindenképp, de ha, mondjuk, nem éppen cukorgyár épül Ludason, ülhettem volna otthon . . . — Nem ismerkedhetett­ volna meg a férjével sem ... — Hát nem tudom. Minden­esetre én ezt végeztem, ezt sze­retem, ebben a szakmában ma­radtam ... Szép mesterség ez! — Édes mesterség — így Hodman Ilié vegyészlaboráns —, én Tordáról jöttem,­ Ocna Mu­­resről, ott dolgoztam, s a kato­naság után váltottam át erre az „édesebb“ mesterségre ... — Ami nem azt jelenti, hogy könnyebb, mint a szódagyárban. — Nem bizony! Hanem tud­ja meg, amikor a katonaság után idejöttem, itt még arat­tak... És 1962-ben már elnyer­tük az országos versenyzászlót. Kiszámítottuk, 22 év és 7 hónap volt a dolgozók átlagos életko­­ra ... — És ma? — Nézzen a fejemre — int mosolyogva —, deresedik már. — Én is a katonaság után jöt­tem Ludasra — mondja Andocs József mérleglakatos. A laboratóriumban beszélge­tünk, felütöm a fejem a szóra, hogy mérleglakatos, soha eszem­be nem ötlött, hogy van ilyen mesterség is. Méghozzá alapvető fontosságú szakma. — És a katonaság előtt? — kérdezem a mérleglakatost. — Hosszú a sora . .. Buka­restben születtem, aztán Kolozs­várra kerültem, majd Besztercé­re, Zilahon végeztem el a fém­ipari szakiskolát, Resicára he­lyeztek, mérőműszereket javítot­tam, ide 1960-ban jöttem. Fülap Lajossal én indítottam meg a gyár mérlegjavító műhelyét, 1961-ben... Minden, ami a gyárba bejön, megméretik. A répa, majd a répaszelet, a me­lasz és a cukor, amikor csoma­golják, minden fázist mérünk. A teljesítményt, de a veszteséget is kimutatja a mérleg ... — Már ha pontos ... — Azért vagyunk, hogy pon­tos legyen. Kezdve az analitikai mérlegektől a 100 tonnás híd­mérlegig, minden rám tartozik, mindenre van autorizációm. Mondhatni, a mérlegeléssel kez­dődik a termelés, és azzal feje­ződik is be. — S közben megmérettetik az ember is ... — Minden pillanatban *— vonja le a konzekvenciát Andocs * József. Kellemes itt a laborban. Mint­ha cukrászlaboratórium lenne, mindent beleng a cukor édes szaga, pedig az asztalokon, a polcokon csupa vegyszer, kém­cső, üveg s nikkel ragyog min­denütt. A laborfőnöktől, Olav Viorica mérnökasszonytól kérdezem, ő is a katonaság után került ide? Mert a férfiak mind... — Hogy gondolja? — kacag­ja el magát — Én ludasi va­gyok, helybéli, itt születtem Ma­­rosbogáton, s Galacon végeztem a mérnökit. — Tudatosan készült erre a pályára? Mert épült ugye a cu­korgyár ... — Nagyon szerettem a ma­tematikát, olimpiászokon is részt vettem, szóval ebben szerettem volna valamit produkálni. Csak­hogy akkoriban nem úgy vett, mint most... A szüleim parasz­tok voltak, s úgy tartották, a lánygyereknek otthon a helye ... 59-ben XI.-es voltam, s az épülő cukorgyár személyzetise felke­reste az iskolát, toborozta az embereket, ugye ... A kémia­tanárnőm néhányunkra rámuta­tott, te, te, te, jók vagytok ké­miából, pedig mondom, én a matematikát szerettem, elég az hozzá, vállalati ösztöndíjjal Ga­­lacra kerültem az élelmiszeripa­ri főiskolára, így történt. Hanem két év diákoskodás után a vál­lalati ösztöndíj megszűnt, a szü­leim nem támogathattak, úgy­hogy kénytelen voltam ráhajta­­ni... — Csak nem bánta meg? — Szó se róla. Végül is a szüleim kedvére történt, hiszen hazakerültem, volt hová, mire végeztem, a gyár már javában termelt. Másrészt nagyon szép ez a munka, még ha ugyanazokat a műveleteket ismételjük is, a fázisközi ellenőrzésre gondolok, akkor is... Prognózisokat is készítünk, vetőmagelemzést is végzünk, nem unjuk el... Ahogy Székely Viola mondotta, úgy va­gyok én is, ezt végeztem, ezt szerettem, ebben maradtam ... •Megmérettetik az ember is. Mert most már nincsenek két­ségeim afelől, hogy a ludasi cu­korgyár sikerei ennek az állandó megmérettetésnek — valójában az embernek — tulajdoníthatók. Jellemző, és korántsem véletlen, hogy a vállalat igazgatója, dr. Turcu Dumitru agrármérnök is kitért erre a gondolatra, amikor késő délután újból felkerestem. — Ha valaki felvételre jelent­kezik nálam, első kérdésem hoz­zá a következő: marad-e és a­­kar-e dolgozni, vagy sem? Mert a régi román szólásmondás sze­rint csak ezután beszélünk a házról és az ebédről ... Ez az egyik dolog é­s intett, gyújtsak rá nyugodtan, ő is dohányos ember. — És a másik? — önkéntelen a kérdés. — Több is van. Itt van pél­dául ez a valóságos technikai robbanás és az annak nyomá­ban járó képzettségi és, mond­hatnám, szociális színvonal . . . Akarsz, nem akarsz, lépést kell tartanod. Mostanában elég gyakran fölmerül a kérdés, hogy a cukorgyártás agrárjellegű vagy kimondottan ipari tevé­kenység? Mi ezt nem fontolgat­juk, mert rég eldöntöttük már, maga a gyakorlat döntötte el végső soron, hogy elválasztha­tatlanok. Hanem az igazi kérdés minőség és mennyiség összefüg­gése, s mi most már ott tar­tunk, hogy a kezünkben varó, irányíthatjuk... Ugyan szép las­san megöregedtünk, na, a szí­vünk azért még fiatal — moz­dult a keze a mellkas irányába —, hát igyekeztünk megújítani önmagunkat, korszerűnek len­ni ... Legalábbis, ami a techni­kai részt illeti. A két előző öt­éves terv folyamán alaposan e­­lőkészítettük a beruházásokat, persze, azokra a korszerűsítő munkálatokra gondolok, amelye­ket mi hajtottunk végre önerő­ből ... Ez a korszerűsítés most újból előtérbe került pártfő­titkárunk, Nicolae Ceausescu elvtárs kezdeményezésére, és mondhatom, mi erre alaposan felkészültünk, jól lehorgonyoz­tunk, sőt, kimondottan a techni­kai szubtilitások foglalkoztatnak, minthogy a kapacitásokat már nem növelhetjük . . . — Mire gondol? — A tisztítóberendezések és a kazánok automatizálására, ez utóbbi a gőzkihasználás javítódá­sát célozza, ugyanis, ha megy a gyár, mi áramot is termelünk, aztán a párologtató berendezé­sek felújítására, a készáru-ke­zelés további gépesítésére, de egy új mészégető kemencét is építünk ... Általában véve az egész technológiai folyamat au­tomatizálását tűztük ki célul, il­letve az energiafogyasztások csökkentését, a veszteségmentes termelést. Ki ne hagyjam a kör­­nyezetszennyeződés megelőzését, az ezzel kapcsolatos problémá­kat, amelyeket a biológiai szennyvíztisztító állomás üzembe helyezésével végérvényesen meg­oldottunk ... A korszerűsítési program gyakorlatra váltásának első szakaszában mintegy 230 millió lej értékű munkálatot vé­geztünk el... Minderre azt mondtam, hogy a technikai rész, a műszaki ellátmány, a beren­dezések... A végére hagytam, bár épp ilyen fontos, a cukor­répa-termesztést, a minőségi ve­tőmag előállítását, a répa cu­kortartalmának a növelését vég­ső soron . .. — A gyáriak szerint ez az ön vesszőparipája ... — Ha csak ennyi lenne ... Az életem. Az olvasónak feltűnhetett, hogy Turcu Dumitru doktori ti­tulussal rendelkezik, a mezőgaz­dasági tudományok doktora. Hadd kérdezzek hát rá az éle­tére ... — Mielőtt Ludasra kerültem volna, a marosvásárhelyi cukor­gyárban dolgoztam, ott töltöttem gyakornoki éveimet a gyár kísér­leti parcelláin. Valójában én a tőkéseknél is dolgoztam, az álla­mosítás előtt, 1951-ben fejeztem be az egyetemet... Aztán tíz éven át a Szamos menti cukor­­répavetőmag-termesztési köz­pont vezetője voltam, s 1970-ben jöttem Ludasra, előbb igazgató­­helyettesként, majd igazgató­ként... Közben fölvetődött a cukorrépa-szállítás jövedelmező­ségének a kérdése, itt én amo­lyan összekötő láncszem voltam, míg a vetőmagtermesztési köz­pontot vezettem, ez akkor már Ludashoz tartozott, de kolozsvá­ri székhellyel, ugye 68—69-ben, de még 70-ben is az egész or­szágból érkezett nyersanyag, s ez csöppet sem volt kifizetődő, kapacitás ugyan volt rá itt, csakhogy a cukorgyártás szezon­ja olykor nyolc hónapra, 200— 230 napra kitolódott.. . 1970-ben született döntés a cukorrépa­termesztő övezetek véglegesíté­séről, Szilágy, Kolozs, Hunyad, Fehér és Maros megyének egy része tartozott hozzánk, mintegy 15—16 ezer hektár, s mi hozzá­kezdhettünk, most már feladat gyanánt, a vetőmagtermesztés­hez, mivel mi látjuk el vetőmag­gal a mezőgazdasági egysége­ket... 1985-ben Nicolae Ceausescu elvtárs kezde­ményezésére megépültek az 1000 tonnás napi feldolgozó kapaci­tású cukorgyárak, köztük Tövi­sen is, tehát a szomszédban, mi az addigi cukorrépa-termesztő övezeteink közül néhányról le­mondtunk, maradt Kolozs, Sze­­ben és Maros megye, vagyis a korábbi 15 ezer hektárról 10 ezer 700 hektárra szűkült a te­rület ... ■ — Komoly konkurencia jött létre az új cukorgyárak megépü­lésével ... — A cukorrépa-termesztés a többi kultúrához képest nagyon elmaradt, most viszont a gyárak, s természetesen a kutatóintéze­tek rendkívül erőteljes ösztönzést kaptak, hogy így mondjam, mi­nőségi vetőmag előállítására, s alapvetően a répa cukortartal­mának a növelésére. Mi marad­tunk úgy 11 ezer hektárral, s on­nan hektáronként átlag 34,3 ton­na cukorrépát kell betakarítani, hogy a kapacitást lefedezzük. Holott Szeben megyében, hogy csak ezt a példát mondjam, a hektáronkénti 17 tonnás cukor­répatermést még nem haladták túl .. . — Értem most már, miért har­col a répa cukortartalmának nö­veléséért ... Doktori tézise is ehhez kapcsolódik? — A cukorrépa műtrágyázásá­hoz. — Alkalmazzák is? — Hogyne, Maros megyében. Itt nagyobb lehetőségek voltak az alkalmazásra, s az eredmé­nyeket is behatóbban nyomon követhettük. Álljuk az országos összehasonlítást a legjobb ered­ményekkel. Hosszú távon, folya­matosan foglalkozhattunk a cu­korrépával, kutatással-kísérlete­­zéssel... — Hogyan sikerült egyeztetnie az igazgatói munkakört a tudo­mányos tevékenységgel? — Mit mondjak? Kész, kifor­rott munkaközösségre találtam, amikor Ludasra jöttem. Kiválóan együttműködtem Kónya Tibor al­­mérnökkel, a mezőgazdasági la­boratórium vezetőjével s mások­kal, beleértve a funduleai kuta­tóintézetet... Más gyárak pél­dául szükségtelennek tartották a mezőgazdasági labort, s lemond­tak róla, mi körömszakadtáig ra­gaszkodtunk hozzá ... És az idő minket igazolt... Kár, hogy Kónya nyugdíjba ment. Nekem is ott lenne már a helyem, de mit csináljak, ez nem hagy nyu­godni — és a szívére mutat Turcu Dumitru. • • • E sorok írója 1959 nyarán, el­sőéves főiskolásként, néhány he­tet a ludasi cukorgyár építőtele­pén dolgozott, ifjúsági munkate­lepen. Május elsejei köszöntőnek szánva e sorokat, minden egyéb kommentárt — szívére tett kéz­zel mondja — feleslegesnek vél ezek után. Miklós László GYÁRI TERVFEGYELEM SZÍVÜNKRE TETT KÉZZEL

Next