Szabad Föld, 1984. július-december (40. évfolyam, 27-52. szám)

1984-07-07 / 27. szám

4 SZABAD FÖLD Napjaink törvénye: a munka éltet... Gondok, amelyekből úgy­szólván mindenkinek több jut, mint amennyi az öröm. Emiatt panaszkodtunk, sőt néha keservesen ki is fa­kadunk, mert úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, mert mindennapjaink csor­dultig telnek halaszthatat­lannak vélt teendőkkel. Vá­roson, falun, de még a ta­nyákon is fokozódik a ro­hanás és — tetszik vagy nem — a sodrás jóformán mindenkit magával ragad. Ez van! Tudomásul kell vennünk, hogy felfokozott életritmus tulajdonképpen a jelenidő szigorú törvénye, amelyen nem tudunk változtatni. Kezdetben ágálunk ellene, de végül is vérünkké válik a rohanás. A gyárból, a mezőről, a hivatalból li­hegve futunk át a második műszakba, ami különösen az édesanyák esetében fá­rasztóbb és sokrétűbb mint az első. Nincs kivétel. Fiatalok­nak, középkorúaknak, de a hatvanon túliaknak is egyformán szól ez a pa­rancs. Sehol senkinek nem lehet elengedni a gyeplőt. Ha időnként csendesebben is, de hajtani kell. Csalódik az, aki a nyug­díjba vonulás utáni éveket a teljes kikapcsolódás, vagy éppen a semmittevés boldog korszakának véli. Találóan jegyezte meg egyik orvos ismerősöm, hogy aki az aktivitásból a passzivitásba , a munka végleges abbahagyásába ringatja bele magát, azt az orvos sem tudja életben tartani. Persze kivétel erősíti a szabályt. Egyik barátom 57 évesen még a napokat is kiszámította, hogy mennyi van hátra a nyugdíjig és fogadkozott: megünnepli azt a napot, amikor vég­képp búcsút mondhat az átkozottnak kikiáltott mun­kahelynek, az ilyen-olyan természetű munkatársak­nak, a hivatal poshadtnak tűnő levegőjének. Ámde nála is hamarosan kiderül, hogy amihez évtizedek megszokásai kötnek ben­nünket, amihez hosszú időn keresztül igazodtunk, attól sokkal nehezebb elszakad­ni, mint ahogy azt koráb­ban gondolta az ember. Az igazság az, hogy egy bizo­nyos idő elteltével a mun­kapad, az íróasztal mellett, a traktor nyergében eltöl­tött idő, sőt az iskola — közelebbről az iskolapad­­ is nosztalgikussá válik. Mi­után életünk egyik vagy másik színhelyét magunk mögött hagytuk, rájövünk: nem is volt az olyan kese­rű, mint amilyennek annak idején éreztük. A magam példáját mon­dom. Az­­íróasztal, ahova tegnapról mára, máról hol­napra terjedő teendők köt­nek, nem enged el. Mon­danivalóm van, amit el kell mondani, hát nem hallgat­hatok. Túl a hetvenötön, reggelenként azzal kezdem a napot, hogy fontossági sorrendbe rakom elvégzés­re váró teendőimet, s este elszámolok magam­mal: mit oldottam meg, s mi ma­radt. Lehet, hogy a kívülállók, vagy az életbe indulók előtt ez furcsának, sőt fe­leslegesnek tűnik, de én tudom: a munka éltet Anélkül üressé válnak nap­jaink. (Dancs) Borsod megyéből 140 diák érkezett Budapestre. A Fővárosi Csatornázási Művek szakembereinek irányításával a Döbrentei tértől a Műegyetem rakpartig , javítják, felújítják a lépcsőket. (MTI Fotó : E. Várkonyi Péter felvétele) Komló, nemcsak a sörben... A komló a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyaga. E növényt emlegetve, bizonyára mindenki a belőle készülő ne­dűre gondol. A sörre, melyet kedvelői „folyékony kenyérnek” is neveznek. És hogy a komló nemcsak folyékony állapotban, hanem a szó valódi értelmében is lehet kenyér, arról a közel­múltban többen is meggyőződ­hettek, amikor először jelent meg az üzletekben a komlós kenyér. Mi kell a jó kenyérhez? Ter­mészetesen elsősorban jó liszt, de a jobb kenyérhez ezen kívül több más adalékot is adnak a sütőipari szakemberek. Újab­ban például komlót. Az én kor­osztályom nem sokat hallhatott e növény kenyérgyártásban tör­ténő felhasználásáról, de az idősebbek még emlékeznek a régi, otthoni kenyérsütésre, amikor a kenyérbe — az ország egyes tájain — bizony komló is került. A magyarság néprajza című könyv első kötetében a kenyér­sütésről szóló részben olvasha­tó: „Komlót, akácvirágot, ár­vacsalánt, törkölyt, mustkabot is szokás az élesztőbe keverni, hogy a kenyérnek ízét-szagát megadja, s a belét megpuhít­sa.” Bizonyára ezek a szempon­tok vezették két szegedi mér­nök, Tasnády Sz. Sámuel és Miklya János, a Csongrád me­gyei Állategészségügyi és Élel­miszerellenőrző Állomás dolgo­zói kísérletező munkáját, mely­nek eredménye a komlós ke­nyér. A komlós kenyér létre­jöttének körülményeiről, elő­nyös tulajdonságairól beszél­gettünk Miklya Jánossal.­­ — Hogyan született az ötlet, hogy komló kerüljön a kenyér­be? — A komló felhasználása nem új dolog, évszázadra visszame­nőleg ismert volt. De korábban a komlót, illetve a komlófőze­tet a nagyüzemi kenyérgyártás­hoz már nem lehetett előállíta­ni, ugyanakkor ezt a kenyér rögzített ára is meggátolta. Ma viszont a kenyérárrendszerben történt változás már lehetővé teszi a ráfordítással, minőség­gel változó kenyér forgalomba hozatalát. Ezért is gondoltunk egy, nagyüzemben előállítható komlógyógynövény-kivonat gyártására, annak tartósításá­ra. A komlókivonat markáns, kesernyés ízét különböző gyógy­növényekkel egészítjük ki, s ez a kenyér ízhatását teltebbé teszi. Mint utólag kiderült, e gyógynövénykivonatok javítják a technológiai tulajdonságokat is. A kenyérgyártásnál a fajla­gos lisztfelhasználás az adalék­anyag költségét megtéríti. — A fogyasztók vásárláskor a jó minőségű kenyeret részesítik előnyben. A komlókivonat mi­lyen hatással van a minőségre? — A komlós kenyér talán egyik leglényegesebb tulajdon­sága, hogy négy napig fogyaszt­ható. Ezt három egymástól füg­­getlen laboratóriumi (KERMI, békéscsabai, valamint a Salgó­tarjáni Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás) vizsgálat is megállapította. A komlós kenyér ízhatásban ha­tározottan eltér az ugyanolyan technológiával készült, de kom­lóalapú adalékot nem tartalma­zó kenyértől. A hagyományos ízhatás felidézésére adtuk az anyagnak a „Kakastej” fantá­zianevet. A kenyér nagyüzemi előál­lításánál semmiféle utólagos technikai, gépi változtatásra, de még méricskélésre sincs szükség. Egy doboz komlókivo­nat pontosan egy dagasztáshoz elegendő, tehát az előzőleg ki­mért liszt-, só-, víz- és kovász­adaghoz a doboz tartalmát csak hozzá kell önteni. A békéscsabai kenyérgyárban már lassan fél éve, hogy sütik a komlókivonattal készülő ke­nyeret. A tapasztalatokról Mé­száros Gábor termelési osztály­­vezető az alábbiakat mondta: — A komlós kenyér nem új dolog. Még én magam is em­lékszem a házi sütésű komlós kenyérre. De a folyékony kom­ló és komlófé­ készítéséről ol­vashatunk a Sütő- és tészta­ipar című szakmai lap 1957-ben megjelent számában is. Az ál­talunk gyártott és forgalmazott házi jellegű komlós kenyér da­­gasztása géppel történik, de a többi művelet, a csípés, a mé­rés, a feladás, a formázás, a vetés és kisütés már kézi mun­kával. A kenyér gyártását az elmúlt év végén kezdtük meg, a komlókivonatot készen, Sze­gedről kapjuk. Egy doboz ki­vonat 67 kg kenyér készítésé­hez elegendő. A komlólékivonat öregedés­késleltető szerepe jelentős, a kenyér a hagyományosnál hosszabb ideig eltartható. El­sősorban ezért keresik és ve­szik elég sokan e kenyeret Maximált fogyasztói ára 12 fo­rint. Az összes, általunk gyár­tott kenyérmennyiségnek jelen­leg mintegy 15-20 százaléka a komlós kenyér. A rekonstruk­ció befejezése után, az új sü­teménygyár beindulásával a kenyérfélék választékát is nö­velhetjük. A fogyasztók örömmel vásá­rolják a komlós kenyeret. A panelházakban­­lakók egyönte­tű véleménye: végre egy olyan kenyér, amelyik nem szárad meg egyik napról a másikra. A siker ellenére azonban a kom­lói kenyér jövője kissé bizony­talan. A kivonatot a Szegedi Paprikafeldolgozó gyártja a be­adott újítási javaslat alapján. Az adalék­anyag előállításának szabadalmaztatását is kérték a feltalálók az Országos Találmá­nyi Hivataltól. A válasz még várat magára. A komlós ke­nyeret a Békés megyei 1. sz. Sütőipari Vállalat gyártja és saját bolthálózatában forgal­mazza, de a megye határain kí­vül — Csongrád megye kivéte­lével — kevesen ismerik. Pe­dig a komlókivonat meglepően olcsó, nagyüzemi gyártása szinte új berendezés nélkül is megoldható lenne, s nem lé­nyegtelen talán az sem, hogy a fogyasztók kedvelik és szeretik a komlós kenyeret. Jó lenne, ha­­a két alföldi megyén kívül az ország más területén is megis­merhetnék. Bolgár sütőipari szakemberek már érdeklődtek a hosszabb időn át forgalmazható kenyér iránt. Vállalkoztak a komlóki­vonat kipróbálására is. A hazai gyakorlatot ismerve, lehet, hogy a komlós kenyeret az ország határain kívül előbb megisme­rik, mint itthon? Uhrin Edit 1984. JÚLIUS 7. Nem minden kerttulajdonos kertbarát... A festés és mázolás elől — néhány könyvvel és kéz­iratpapírral a táskámban — kimenekültem a kertbe, hogy nyugodt és békés kör­nyezetben vészeljem át a lakásomat ért inzultus nap­jait. S mivel a munka el­húzódott, volt alkalmam a kinti élet élvezetére. Iga­zán egészségesen — aho­gyan mondani szokás — aktív pihenéssel töltöttem el az időt: korán feküdtem, korán keltem, kaszáltam, szőlőt kötöztem, írtam, ol­vastam, szemlélődtem, hall­gattam a madarak koncert­jét, amely az idén különö­sen élénk, s ebben a ve­gyes korban — cseresznye­érés ideje lévén — főleg a rigók vezettek, az ő hang­jukat a nap minden szaká­ban hallani lehetett. Igen ám, csakhogy... a természet e szívet-lelket üdítő nagy zenekarába gyakran disszonáns hangok is keveredtek: az árnyas utakon újdonsült motortu­lajdonosok, a vakációzó gyerekek bőgetták kéjjel kedvenc Simsonjaikat és Rigáikat; a hétvégi házak felől fülsiketítő gépzene bömbölését hozta felém az esti szellő; valahol a tele­vízió sportriportere meccset közvetített; másutt pedig valaki rádióján — jó han­gosan és eléggé szemérmet­lenül — a Szabad Európa híreit bömböltette a sike­tek számára bizonyára bé­késnek és csendesnek tűnő kert lakói felé. S mindeme civilizációs zajok közepette szinte már ártalmatlan és pihentető hangoknak tűn­tek a meglepően elszaporo­dott légpuskások (vagy le­­sipuskások?) gyakori cset­­tegései, melyek közül a te­litalálatot egy-egy elné­mult énekesmadár tompa zuhanása jelezte. Hát igen, ide jutottunk a nagy természetimádattal! A kertekbe is kivonult a technikai civilizáció. A nagyvárosi zajtól, füsttől, koromtól menekülő ember szép lassacskán sorba ma­gával hurcolta a zöldbe mindazt, amitől korábban megcsömörlött: a motort, a televíziót, a rádiót, a mag­nót, s most elégedetten él­vezi, hogy íme, kint a sza­bad természet ölén is mindaz megvan neki, ami bent a lakótelepen, s nagy­számú technikai eszközeit akkora hangerővel működ­teti, hogy azok létezéséről és minőségéről lehetőleg mások is tudomást szerez­zenek. Ne áltassuk magunkat: nem minden kerttulajdonos kertbarát. Sajnos, szép számban vannak, akik szá­mára a kert csupán befek­tetés vagy éppen státus­­szimbólum, akik elgazoso­dott és eltetvesedett éde­­nükben is a motor, a hang­fal, a HiFi-torony bűvöle­tében élnek. Németh László írta vala­hol, hogy ha a gépkocsive­zetést jogosítványhoz kötik, mennyivel inkább jogosít­ványhoz kellene kötni a kertművelést, a fák, a ve­­temények, a virágok ápolá­sát. Megszívlelendő gondo­lat. Az élő természet bir­toklása valóban komoly fe­lelősségvállalás. Hiszen a kertnek az ember lehet or­vosa, de lehet gyilkosa is.

Next