Uj Nemzedék, 1927. július (9. évfolyam, 146-172. szám)

1927-07-01 / 146. szám

Póisék, 1927 Julia 1­1. Uj Nemzedék Súlyos és soros panaszok a kartellek, a Központi Vásárcsarnok, a gabonaközvetítők, a vámok, a fuvardíjak és az adók ellen Az U­j Nemzedék drágaság! ankétjának második nap­a — Az I­j Nemzedék tudósítójától. — Az Új Nemzedék szerdai számában pontos adatok alapján megírtuk, hogy január eleje óta kereken huszonöt száza­lékkal drágult az élet a fővárosban. An­nak a háztartásnak, amely január elején még százhatvan pengőből fedezhette leg­fontosabb szükségleteit, június végén már kétszáz pengőre volt­­ szüksége ugyanazokért az élelmiszerekért. Ez a huszonöt százalékos drágulás azonban nemcsak az élelmiszeráraknál következett be. Kimutatható, hogy amióta a tizenkét­­ezerötszáz koronás egységet jelentő pengő elfoglalta a tízezer koronás helyét, a mindennapi élet minden viszony­latában negyedével drágultak az árak, tehát ugyanannyival, mint a­mennyivel a pengő értékegysége na­gyobbodott a papírkornával szem­ben. Az ezerkoronás helyét a tízfilléres, a tízezedkoronásét az egypengős foglalta el. Az agglegény panaszai Előt­e cikkünkben egy kétgyermekes család szükségleteit vettük alapul. _ Most hallgassuk meg a kávéházra, vendéglőre, borbélyra, mosódékra utalt agglegény pa­naszait. Az agglegény a megmondhatója, mennyit ért annak idején a százezer ko­ronás Izinkó és mennyit ér ma a tizpen­­gős. Az agglegény, akit kikérdeztünk, a következőkben foglalta össze észrevéte­leit: — A papírkorona idején tízezer, koro­nával a zsebemben beülhettem a kávé­­házba, és mindenre futotta ebből az ösz­­szegből. ötezer korona volt a feketekávé, ezer-ezer korona a borravaló, ez­er korona jutott még az újságosnak is, úgyhogy kétezer koronám még maradt is a tízből. Mai A feketekávé ötven fillér. Van olyan kávéház, ahol a főúr nagylelkűen csak nyolc-nyolc fillért von le borravalóra, de csak a törzsvendégektől. Mások elé le­számolja az öt darab tízfillérest és ebből kell azután borravalót adni. Nagyon ke­vés vendég meri kockáztatni, hogy vál­tást kérjen. Visszakap ugyan két darab kétfillérest, de ezekkel együtt olyan megvető pillantást vághat zsebre, mely arcába kergeti a vért.­­ Inkább két darab tízfillérest rak le az asztalra, mint hogy a háta mögött smu­­cignak titulálják. Persze az újságos is tartja a markát s oda se számol le senki se négy darab kétfillérest, hanem egy tiz­­fillérest. Summa summámra: a délutáni feketézől a papirkorona idején nyolcezer koronába, ma pedig nyolcvan fillérbe kerül. Ahány ezen korona, annyi tiz fil­lér... — Az uzsonnakávéval még rosszabbul látunk. Nem szólva arról, hogy a hét­tel­yolcezer koronás délutáni kévéárak majdnem minden kávéházban hetven­­nyolcvan fillérre drágultak, ott van még a kenyeres és a borravaló is. A hatfillé­res kiflit vagy zsemlét a kenyereslány nyolc fillérbe számítja, de nagyo­n rossz néven veszi, ha a vendég visszakéri a tíz­­vagy húszfilléresből a krajcárokat. A borraváló itt már szigorúan tiz-tíz fillér, úgyhogy az újságos honoráriumával együtt egy pengő harminc fillérbe kerül Vannak azonban olyan körúti kávéházak is, amelyek minden lelkiismeretfurdalás nélkül egy pengővel számlázzák az uzsonnakávét. Megdrágult a vendéglő is A vendéglőkre még tavaly került ki a tábla, amely a népjóléti miniszter által elrendelt 15.000 koronás ,,Vas-menüt’’ hir­dette. Az az agglegény, aki olcsón és jól akart étkezni, beülhetett a legjobb ven­déglőbe és kenyérrel és borravalóval együtt tizennyolcezer koronából­­kijöhe­tett”. Ma a „Vass-menü” már a múlté. Az agglegény legfeljebb a harmadrendű kisvendéglőkben fedezheti fel a jobb időknek ezt az emlékét. A jobb vendéglők már törölték az olcsó menürendszert. Is­merünk a körúton egy vendéglőt, amely még hónapokig bírta az iramot az egy pengő husz filléres menüvel, de nemrégi­ben már egy pengő negyven fillérre emelte a kismenü árát. A húszezerkoronás „nagymenü“ ma már mindenütt két pengőbe kerül. — Nem adhatunk olcsó menüt, — mon­dotta egy vendéglős,­­ amikor a hús- és főzelékfélék a tavalyiaknál negyven­­nyolcvan százalékkal drágábbak. Pedig az olcsó menürendszer igen sok vendéget szerzett nekünk. Még családok is akad­tak, amelyek az otthoni főzés helyett, az olcsó menüre való tekintettel, vendég­lőbe kezdtek járni. Ezek most mind el­maradtak. A vendéglői árak 15—20 száza­lékos drágulása elriasztotta őket tőlünk. — Ez a tizenöt—húsz százalékos drágu­lás azonban csak a kisebb vendéglőkben következett be. A nagyobb éttermekben húsz—harminc százalékos ,a drágulás. Illusztrációképen leközöljük egy körúti nagyobb vendéglő étlapjának árait. Az egyik étlap január 1-éről, a másik június 28-áról való. Ugyanez a vendéglő, amely januárban még 1.60 filléres menüt hirdetett, ugyan­ezt a menüt ma 1.90 fillérért adja, a vásárcsarnok ma nem tölti be a maga központi elosztó­ csarnoki hivatását, Mün­chenben, Londonban, Párisban, Berlin­ben, a mi központi vásárcsarnokunknak megfelelő intézmény egyáltalában nem fogad be magába detail-kereskedelmet, ott kizáróan a nagykereskedelem osztja szét az árut a detail-csarnokok, piacok és kereskedők között. Nálunk tulajdonképen kiszorult a nagykereskedelem a csarnok­ból és a csarnok nem elosztó piac többé. Ennek következménye, hogy a nagyke­reskedelem kénytelen a beérkező árut, amint a vasúton befut, olyanoknak át­adni, akiknek van helyük a csarnokban, így azután egész lánckereskedelem alakult ki az úgynevezett „Ablöse­­rek“ a nagykereskedők áruját átre­­p­ít- * nem fizetik ki csak akkor, ha eladták. Ezzel azután a nagykereskedő teljesen ki van szolgáltatva a lánckereskedőknek. Amíg a nagykereskedő nem tud teljesen közvetlenül a piaci árusokkal kapcso­latba kerülni, addig az áru automatiku­san, vagy mondjuk mesterségesen meg van drágítva. Mértékadó körök már rég­óta követelik, hogy a Központi Vásárcsarnokot adják át a maga rendeltetésének, legyen ott a nagykereskedelemnek helye, amely azután a befutó árut széjjelosztja, a kiskereskedőik és a kisebb piacok kö­zött. A mai rendszer feltétlenül hozzájá­rul a dráguláshoz. Azt, hogy a pesti pia­con jóval nagyobb a drágulás, mint vidé­ken, főként ennek a csarnoki rendszernek köszönhetjük. Igaz, hogy újabban meg le­het állapítani azt is, hogy a mezőgazda­­sági cikkek termelői árai is lassan-lassan már oly magasakká válnak, hogy sok te­kintetben a magyar exportlehetőségeket is veszélyeztetik. A drágaság okait és az orvoslás közelebbi módjait csak akkor tudjuk majd pontosan körvonalazni, ha a pi­actanulmány befejeződik. január 4. június 28. Rizsleves 0.20 0.24 Reszel­ttészta 0.20 0.24 Rizs- és burgonyaköret 0.24 0.36 Kel feltéttel 0.60 0.80 Gomba tojással 1.40 1.80 Velő tojással 1.40 1.80 Vese velővel 1.20 1.60 Pirított borjúmáj 1.40 1.84 Fél paprikás csirke 2.10 2.40 Marhahús mártással 1.80 2.16 Rostélyos 2.— 2.40 Sertésikaraj 1-60 2.40 Borjúvesés 1-80 2.20 Bográcsgulyás 1-40 1.76 Vagdalt libasmell 2.— 2.40 Fél­­rántott csirke 2.— 3.— Hizlalt rostélyos 2.40 3.50 Bélszín filé 2.20 3.20 Káposztás kocka 0.64 0.88 Roquefort 0.64 0.80 Emimenthali 0.60 0.72 Pusztádon 0.40 0.56 Az Omke együtt „tanulmányoz“ az agráriusokkal A folyton fokozódó drágaságról és an­nak okairól az Országos Magyar Keres­kedelmi Egyesülés egyik vezetője a kö­vetkezőket mondotta munkatársunk­nak: — Az ipari cikkek közül legfőképpen a textiláruk drágulásáról lehet beszélni. Ennek egyik oka az, hogy a lenben hosszú idő óta óriási, tartós hossz ural­kodik, másodszor pedig a pamut és gyapjúpiacon még a téli hossz hatása érvényesül, még azokban az árukban is, amelyek most kerülnek a piacra. Ál­talánosan az ipari cikkeknél nem ta­pasztalható különösebb drágulás. Az ipari cikkek drágulási indexe csaknem másfél esztendő óta stagnál.­­ Az élelmicikkek drágasága sok szempontból aggasztó tünet. A drága­ság okainak és az orvoslás módjának felkutatása céljából az Omke az Országos Magyar Me­zőgazdasági Kamarával együtt a na­pokban meg fogja vizsgálni az árak alakulását és a piac drágulásának okait.­­ Már ezen a héten hozzáfogunk és köz­vetlenül a piacokon fogjuk tanulmá­nyozni a drágaság tényezőit. Ak­kor, ha ezzel a tanulmányozással végeztünk, majd objektív véleményt tudunk mon­dani a néhány hónap óta föllépő drága­ságról. Mielőtt azonban a vizsgálatot megkezdenénk, annyit mindenesetre mondhatunk, hogy az élelmiszerek drá­gaságának koefficiensei között ott szere­pel mindenekelőtt a sokszor emlegetett kedvezőtlen időjárás, amely a gyümölcs, főzelék, zöldség piacra ker­ülését meglassí­­totta. Előbb a fagy, később az időjárás okozta más károk következménye az, hogy a piac áruval valő ellátása nem normális. A drágaság mindenkori koeffi­ciensei között mindig ott szerepel a vasúti fuvardíjak nagysága, amely még mindig túlságosan aránytalanul terheli meg az árut. A harmadik és nagyon fon­tos ok, amely speciálisan Budapest kö­zönségét sújtja, a budapesti Központi Vásárcsarnok rendszere. Adják vissza a Vásár­­csarnokot rendeltetésének . A Központi Vásárcsarnok ugyanis kü­lönböző illetékeivel, kirakási díjaival, helypénzeivel és egyéb csarnoki járulé­kokkal elk­épzelhetetlen módon megdrá­gítja az árut. Megdrágítja azért is, mert Mit mond­anak­ az érd­ek­lő képviseletek­ ? Most pedig hallgassuk meg, mit mond a folytonos drágulás okairól a Baross Szövetség: — Kénytelenek vagyunk szembe­szállni a főváros tanácsának azzal a megállapításával, hogy a drágulás okát a detail-kereskedelemnél kell keresni. A közelmúltban ugyanis nem egy olyan közgazdasági jelenséget láttunk, amely eléggé megokolja a drágaságot. Egyesek a pengőszámítás bevezetésében látják a drágaság okát, pedig a pengő szerin­tünk ártatlan a dologban. Csak a fatá­lis véletlen következtében kezdődött a pengő bevezetésével egyidejűen a drá­gaság. Itt egy körfolyamat indult meg és amíg ez a folyamat be nem fejeződik, az árak emelkedése folytatódni fog.­ ­ Ez a körfolyamat a mezőgazdasági termények árának emelkedésével kezdő­dött. A búzától kezdve mindennek az ára emelkedett. Ezután emelkedtek a munka­bérek. Emelték a vámokat is. Ezek mind olyan tényezők, amelyek természetszerűen maguk után vonják az élelmiszerek és egyéb közfogyasztási cikkek drágulását. Az élelmiszerek drágulásához hozzájárult a legutóbbi hónapok katasztrofális időjá­rása is, amely elpusztította a mezőgaz­dasági termények egy részét. — A lakásbérek és üzletbérek emel­kedése is kétségtelenül hozzájárult a drágaság növekedéséhez. — Emiatt igazán nem lehet a kereske­dőket vádolni. Azt sem lehet rossz néven venni, hogy a rettenetes adóterheket —­ amelyek manapság már a végsőkig ve­szik igénybe az adózókat — a közgazda­sági élet­­ egyik­­tényezője a másikra akarja áthárítani. Végeredményben a drágaság legfőbb oka három tényező: Először az a nagy kár, amely a mezőgaz­daságot a rossz időjárás miatt érte, más­részt a magas vámok és végül a súlyos adók és egyéb terhek. Az okok megálla­pításával adva van a drágaság megszün­tetésének lehetősége is. Ha az időjárást nem is irányíthatjuk, a vámsérelmeket lehet orvosolni és a közterheket lehet csökkenteni. Az agráriusok mentsége: a közvetítő kereskedelem Mielőtt tovább mennénk, a mezőgazda­sági cikkek árának emelkedésével kapcso­latban — anélkül, hogy elfogultan és egy­oldalúan agráriuspártiak lennénk — meg kell állapítanunk valamit. Azt, hogy a mezőgazdasági árak emelkedésének egy­felől igen érthető oka az a sok sajnálatos kár, amely az idén mezőgazdáinkat érte, másfelől pedig régi igazság az, hogy tulajdonképpen nem maguk a mezőgaz­dák szabják meg a gabonaárakat, hanem a kereszténynek nem igen mondható köz­vetítő kereskedelem. Az, amely nem vet, nem arat, mégis kénye-kedve szerint ke­res a magyar nép verejtékén, mert a betakarítás után potom áron vá­sárolja össze a megszorult gazdáktól a gabonát és ősszel szédítő áron adja el. A városi közönség ezt rendszerint nem tudja és a „parasztot” szidja, pedig egé­szen más kategóriát kellene szidnia, he­lyesebben: ezt a kategóriát végre ki kel­lene szorítani a mezőgazdaságból. A keresztény iparosok a kartellek diktatúrájáról A Keresztény Iparosok Országos Szö­vetsége részéről ezt a nyilatkozatot kapta az Uj Nemzedék. — A drágítást a hatóságok kezdték meg. Amikor az új pénzt életbe léptették, a hatóságok mindent felfelé kerekítettek. Ez éppen elég ok volt arra, hogy a vállalkozók is kövessék a példát. Ők­­ felfelé kerekítettek. Az iparosság leginkább az anyagbeszerzéssel kapcso­latban látja az árak emelkedését, de ezen i 3 Klein fiatal divatáruház S Király­ utca 53. sz. Akácfa­ utca sarok. Értesíti­­ vevőit és a n. é. közönséget, hogy raktárán lévő összes tavaszi és nyári cikkeket t. hó 28-tól kezdve mélyen leszállított áron árusitja. Ezen kedvező bevásárlási alkalomra szives figyelmüket felhívom. „Tisztelettel SCLSaf^­A&STAL. Eladásra kerülnek • Az összes mosdás­uk fehér és szues ruhavásgnak, grena­dinok, egyszínű és divatos mintám pupinik, delam­ote, nyers’ stifra«kr fou: a?cSse!»mekr «reps­­.'e chtneki és ge teettek, továbbá visszosválitatt és siffenek stb.

Next