Vasárnapi Újság, 1836 (3. évfolyam, 91-141. szám)

1836-09-11 / 127. szám

290­­5 bodnár vagy kádár mesterség­esat. Mind­ezen hasznok nem csak a­ levegőbe és az üres reményre vagy legfelebb papirosra vannak írva, ha­nem Francziaország és utána mind­járt Csehország több vagy kevesebb mértékben már tapasztalták is azo­kat, ámbár mind a­ két országban még csak el­haladólag áll a3 műv­­szorgalomnak ez a3 neme. M­em csak nagy gyárakban lehet azonban a3 czukor­gyártást folytatni; minden magános gazda, ki egy pár száz forintot áldozhat a* szükséges szerszámok megszerzésére, folytathat­ja azt kicsinyben, még pedig nyere­séggel , a3 mint erre nevezetesen Fran­­cziaországban számos példák vannak. Egy földbirtokos Limányban O­­verny*) tartományában nagyon egy­szerű szerszámokkal napjában 90—110 font nyers vagy durva**) czukort ké­szít, és ez mellett tehenes kóstját és földes trágyáját szaporítja. Egy más birtokosnak , ki még ki­sebb mértékbe űzi gyárolását, szép jutalmat rendelt a 3 párizsi földműve­lői társaság. Másutt a 3 birtokos és árendás gaz­dáknak egész társaságai állottak ösz­­ve, és közös ki­ttségen alapitottak egy gyáracskát, hol az általuk ter­mesztett czékla feldolgoztatik. Olly népszerűvé lett a3 czékla­­czukor gyártás Francziaországban, hogy midőn a3 kormány a3 gyarmati nádczukor gyártók kedvéért, a3 bel­földi czukorra némi harminczadot a­kara vetni, az egész ország nyugta­lanságba esett, és közönséges ellen­­mondás kerekedett a3 javallott tör­vény végrehajtása ellen. A­ czukor gyártás módját kicsiny­ben a­ következő módon hirdettette­­ki a 3 párizsi királyi és közepes föld­mi­velői­ társaság* 1. Szerszámok. Reszelő gépely­ek. Ezek for­gatható, és fűrész fogva kivágott ké­sekkel megrakott hengerekből álla­nak. Emezek egy ládába vannak bé­­csinálva és sebesen forgattatván a3 reá­jók hányt czéklát fogaikba kap­ják, 3s maguk 3s a3 láda közé szorít­ván , szét­tépik. Sajtók. A3 sajtót fából csinálják vas sróffal. De a3 köz borsajtót is le­het e3 végre használni, ha a3 ládája nem felette nagy. Legalói egy vékony vesszőfonadékból álló táblát lesznek , erre egy pár prézs - zacskót egymás mellé oldalra fektetve ,reá veszszo fo­nadékot és ismét két zacskót, de az előbbiekhez keresztbe helyezve is így rakják teli az egész ládáját a3 sajtó­nak, a3 ki prézselendo levet a3 szo­kott módon felfogván. P r é zs - z a c s k ó k. Ezeket nincs miért összevarni, hanem egy darab erős, de ritka vásznat leteritnek az asztalra, reá teszik a­ czékla kását vagy­is az összeroncsolt czéklát, és belebonyolitják. Az asztal három ol­dalról keskeny párkánnyal van körül véve 3s úgy állítva , hogy a3 párkány­­talan széle felé lejtsen egy keveset. Bébonyolitván a3 ruhákat, egy mán­gorlóval, vagy laska nyújtóval elegyen­getik 3s aztán a3 sajtó ládába átteszik. Ennek nagysága határozza­ meg tehát *) Limagne, Auvergne. **) Nyersnek vagy durvának neveztetik az egyszer kifőzött czukor, melly még tisz­títás és fejérités nélkül szűkölködik.

Next