Vasárnapi Újság, 1836 (3. évfolyam, 91-141. szám)
1836-09-11 / 127. szám
2905 bodnár vagy kádár mesterségesat. Mindezen hasznok nem csak a levegőbe és az üres reményre vagy legfelebb papirosra vannak írva, hanem Francziaország és utána mindjárt Csehország több vagy kevesebb mértékben már tapasztalták is azokat, ámbár mind a két országban még csak elhaladólag áll a3 művszorgalomnak ez a3 neme. Mem csak nagy gyárakban lehet azonban a3 czukorgyártást folytatni; minden magános gazda, ki egy pár száz forintot áldozhat a* szükséges szerszámok megszerzésére, folytathatja azt kicsinyben, még pedig nyereséggel , a3 mint erre nevezetesen Francziaországban számos példák vannak. Egy földbirtokos Limányban Overny*) tartományában nagyon egyszerű szerszámokkal napjában 90—110 font nyers vagy durva**) czukort készít, és ez mellett tehenes kóstját és földes trágyáját szaporítja. Egy más birtokosnak , ki még kisebb mértékbe űzi gyárolását, szép jutalmat rendelt a 3 párizsi földművelői társaság. Másutt a 3 birtokos és árendás gazdáknak egész társaságai állottak öszve, és közös kittségen alapitottak egy gyáracskát, hol az általuk termesztett czékla feldolgoztatik. Olly népszerűvé lett a3 czéklaczukor gyártás Francziaországban, hogy midőn a3 kormány a3 gyarmati nádczukor gyártók kedvéért, a3 belföldi czukorra némi harminczadot akara vetni, az egész ország nyugtalanságba esett, és közönséges ellenmondás kerekedett a3 javallott törvény végrehajtása ellen. A czukor gyártás módját kicsinyben a következő módon hirdettetteki a 3 párizsi királyi és közepes földmivelői társaság* 1. Szerszámok. Reszelő gépelyek. Ezek forgatható, és fűrész fogva kivágott késekkel megrakott hengerekből állanak. Emezek egy ládába vannak bécsinálva és sebesen forgattatván a3 reájók hányt czéklát fogaikba kapják, 3s maguk 3s a3 láda közé szorítván , széttépik. Sajtók. A3 sajtót fából csinálják vas sróffal. De a3 köz borsajtót is lehet e3 végre használni, ha a3 ládája nem felette nagy. Legalói egy vékony vesszőfonadékból álló táblát lesznek , erre egy pár prézs - zacskót egymás mellé oldalra fektetve ,reá veszszo fonadékot és ismét két zacskót, de az előbbiekhez keresztbe helyezve is így rakják teli az egész ládáját a3 sajtónak, a3 ki prézselendo levet a3 szokott módon felfogván. P r é zs - z a c s k ó k. Ezeket nincs miért összevarni, hanem egy darab erős, de ritka vásznat leteritnek az asztalra, reá teszik a czékla kását vagyis az összeroncsolt czéklát, és belebonyolitják. Az asztal három oldalról keskeny párkánnyal van körül véve 3s úgy állítva , hogy a3 párkánytalan széle felé lejtsen egy keveset. Bébonyolitván a3 ruhákat, egy mángorlóval, vagy laska nyújtóval elegyengetik 3s aztán a3 sajtó ládába átteszik. Ennek nagysága határozza meg tehát *) Limagne, Auvergne. **) Nyersnek vagy durvának neveztetik az egyszer kifőzött czukor, melly még tisztítás és fejérités nélkül szűkölködik.