Vasárnapi Újság, 1837 (4. évfolyam, 142-193. szám)

1837-12-03 / 190. szám

VASÁRNAPI ÚJSÁG KÖZHASZNÚ ISMERETEK’ TERJESZTÉSÉRE 190dik Vasárnap Kolozsvárt December 3-án 1837 Olaj bikmakkból. A’ lundi egyetem. Levelezés. Újságok. A­z olaj. OLAJ BIKMAKKBÓL. ( Végzet.) mint a srepcsenből vagy kender magból. Jósága a­ kihúzás módjától függ; vagy ízetlen, vagy kellemes ízű, vagy fojtós. Víz nélkül ízetlen az olaj, mert, a3 mind felebb mondók, a3 víz olvaszt­ja fel a3 bélben lévő ízt adó anya­á­got, és ezt át­adja az olajnak. Ha fe­lette meg van hevítve a3 makk, in­kább vagy kevésbé éles vagy fojtós ízet kap az olaj. Olajpogácsák. A3 végkép kisajtóit makktésztát, mint más olajütéseknél is, olajpogá­­csáknek nevezik. Ha a3 makk nem volt megbánt­va , a3 pogácsa eleségi tekintetben sok­kal haszontalanabb, mivel csaknem fele héjjból áll, mellyet semminemű barom gyomra meg nem emészt. Ha ellenben ki volt fejtve héjjából a3 makk, egészen megehető lesz a3 pogácsa, és a3 legnagyobb foganattal fordittatha­­tik disznók, ökrök, puskák, kappa­­nok 3sat. hizlalására; átaljában min­den baromnak eledelül szolgálhat. Szoktak disznókat magával a3bikmak­­kal is hizlalni és jó sükerrel, de sza­lonná­jók, hájok lágy lesz a3 benne foglalt olaj miatt; ki sajtóit pogácsá­ba adva, nincs ez a3 következése. A3 pogácsát porrá zúzzák és a­ *) A’ székelyek jó palacsintát sütnek vele. Az jól készült bikmakk-olaj a* legjobb ismeretes olaj a3 faolaj után, sőt állíthatni, hogy ettől alig külön­­böztethetni­ meg. E­ felett még az az elsősége van , hogy tíz és több évig el lehet tartani, kivált hidegben. Az elsőbb esztendőkben, nem hogy ro­molnék, hanem még javul, kipótol­hat minden­féle olajat és minden eb­beli szükségeinknek eleget tesz. Ételben nagyon jó*), lámpában jobban ég, mint sok más magból ü­­tött olajok; lehet finom szappanhoz használni; olaj­festéshez alkalmas, mi­­vel hamar szárad, hanem, épen e­­zen gyengén száraztó minőségéért, a3 bőr készítéshez nem igen alkalmazható. A3 bikmakk jó bánásmóddal mint­egy egyhatodát adja a3 nehézségének olajüt; k­inyomása után kevés időre haszonra lehet fordítani; tisztulását segíti a­ gyenge melegítés, mint p. o. ha napra kitesszük, vagy edényestül meleg vízbe eresztjük. Az olaj ü­tés belőle hamarább megy.

Next