Vasárnapi Ujság – 1856

1856-03-16 / 11. szám - Értekezés a kisbirtokosok jóllétének előmozditásáról; 15 arany pályadijt nyert mű. Kenessey K. 85. oldal / Gazdászati és orvosi.

A .,V­a­sarnapi Ujság" hetenként egyszer egy nagy negyedrétű íven jelenik meg. — Előfizetési dij január—juniusig azaz : 6 hónapra Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai után a „Politikai újdonságokká!" együtt csupán csak 3 ft.pp. Az előfizetési dij a „Vasárnapi Ujság" kiadó­ hivatalához (egyetem utcza 4. sz.) bérmentve utasítandó. Értekezés: „A kis birtokosok jóllétének előmozdításáról KENESSEY KÁLMÁNTÓL. (Folytatás.) Én a kérdést igen egyszerűen akarom tárgyalni, s megvallom ollyan formán tűnik nekem föl megfejtése, mint amaz adoma Columbusról, ki a tojást az asztalon aként állította meg, hogy egyik végét jól lekacsintván, annak a megállhatásra egyszerű alapot szerzett. — Nem azért hoztam föl e példát, mintha elég szerénytelen volnék ma­gamat egy olly történeti nagy névvel hozni párhuzamba, kitől millió mér­földnyire állok semmiségem érzetében; — de ki azt hiszi, hogy e kérdést ra­gyogó theoriákkal, váltómintákkal és gépek ajánlgatásával lehet megoldani, bizton merem állítani, hogy az nem forgott a nép között, és nem ismeri a kis gazdaságok valódi hi­ányait, s annak előadása nem lehet népszerű, tanácsa nem lehet elfogadható, s ha elfogadható lenne is, nem lesz, legalább még igen sokáig, kivihető. A­ki a magyar gazdának hasznos utasítást akar adni, annak tudnia kell mindenek előtt, hogy a magyar gazdának pénze nincs beruházásokra, tudnia kell, hogy földje nagyobb részt kizsarolt, ismernie kell hajlamait a nomád gazdászathoz, ismernie kell életmódját, életnézeteit, erényeit és hibáit, és midőn mind ezt tudja és ismeri, akkor, de csak akkor adhat neki tanácsot, ollyat, mellyet ha megfogad sükere lesz, s nem fog elkedvetlenülve a régihez visszafanyalodni. A­ki hazánk kis birtokosai gazdaságait figyelmes szemekkel áttekin­tette, első pillanatra látnia kellett, hogy azok, kevés kivételével bizonyos né­met ajkú telepítvényeknek, szomorú képét mutatják az elhagyotságnak, vagy jobban elmaradottságnak. Ha biztos statistikáját bírnók az ország termelésének, a kis birtokok át­lagos termését a 3—4 mag között fogná mutatni az. Már pedig hogy 3—4 magos termés mellett a mindennapi kenyéren ki­vül alig lehet egyéb jövedelme a kis birtokosnak, azt hiszem olly kézzel fog­ható, hogy magyarázni sem kell. Francziaországban egy 1600 öles holdon 112/16 ausztriai mérő buza és 93/­0 rozs terem, míg Angliában ugyanazon téren 22y,0 mérő buza és 186/10 rozs. — Azért hoztam föl e helyen Francziaországot is, hogy láttassam, mi­ként ott is, hol nálunknál jóval magasabb foko­n áll a mezőgazdászat, men­­nyivel csekélyebb termés esik az őszi gabnából egy holdra, a földmivelés ma­gas lépcsőjén álló Angliához képest, — vagyis Anglia épen kétannyit ter­meszt egy holdon, mint Francziaország s majdnem 2% annyit mint Magyar­ország nagyobb része. Ott aztán van a gazdának a mindennapi kenyéren kívül, életkényel­meire is költeni valója, szóval ott van jóllét a gazdavilágban, pedig az an­golok sem varázslók ám, sőt ők egy igen természetes nemét viszik a gazda­ságnak, mellyet magyar földön is elérhetni vagy legalább megközelíthetni. De mi lehet mégis a főtényező, mi az alapja Anglia e magas átlagos termésének? — mert hogy jó rész föld, melly Angolhonban búzával elvette­tik, átlagosan 22­/10 mérőt adjon holdanként, ez mégis felette nagy eredmény, főleg miután tudjuk, hogy Angliának nagy része olly földminőséggel bír, mint ezt egy legközelebb Angliából haza­érkezett érdemes gazdatársam is bizonyitá, hogy mi magyar gazdák az ekét se mernek bele vetni, főleg olly czélból, hogy abba búzát vessünk; aztán mi legtöbb, milly hihetetlen men­­nyiséget kell akkor adni egy hold jó földnek, ha a silányabb föld holdján is 22­­,„ mérőre pótolja ki az átlagban, igen is sok holdnak kell Angliában 30 mérőn felül is teremni, a mint hogy hitelt érdemlő irók és tanuk bizonysága szerint terem is. Mi lehet hát, ismétlem, fő oka Anglia e roppant eredményeinek? felelet: roppant tőkéin s rendithetlen vas szorgalmán kivül népének, egyedüli ténye­zője e nagy termési eredménynek a trágya s a józan vetés-váltás tudománya, melly olly sorral következteti a növényeket egymás után, hogy azok által a föld termő ereje nem hogy kizsákmányoltatnék, sőt inkább neveltetik. És m­i fő oka annak, hogy Kánaán-hirű kedves magyar földünk csak olly gyéren jutalmazza a szántóvető fáradságait, felelet : a trágyahijány. S a trágyahijány ismét honnét ered? Természetesen onnét, hogy kevés a marhánk, s e kevés is roszul tartott, tavasz nyiltától a zúzmaráig ugaron, rosz legelőn , tarlókon, kukoriczaszárban­ teng, s ha istálóra szorul is,­csak roszul elrakott polyva s kukoriczaszár, vagy szalma a fő eledele. Hogy is legyen hát trágyánk illy eljárás mellett? Illy kezelés mellett elég ha tengődünk, azon állapothoz képest, mellyel okszerű eljárás és na­gyobb szorgalommal, melly a nehézségeken diadalmaskodni tud, előidéz­hetnénk. Hogy egy birtok kellőleg jutalmazza a művelési fáradalmat s kiadáso­kat, hogy jól álló gazdaságnak mondathassék, szükség hogy 6 —8 év alatt át­trágyáztassék; ha ennyi év alatt át nem bírjuk trágyázni földünket, szegény marad az és szegény lesz a gazda is. — Pedig valljuk meg, hány illyen gazda­ságot ismer bármellyikünk is környékében, tudom igen igen keveset, sőt igen sokan közülünk egyet sem fognak mutathatni. — Míg a külföldön, csak azt a gazdaságot tartják gazdagnak, vagy is jól állónak, melly minden 3 év­ben megtrágyázza földjeit, sőt a mesterséges trágyaszerekkel, számos gyárai s tengerparti fekvése által bővölködő Belgium, a kis gazdaságok ama fényes példányképe, minden évben minden földjeit megtrágyázza, egyik táblájára istálói trágyát visz, a másikra olajpogácsát, a harmadikra hamut, a negye­dikre guanót vagy chilisalétromot, az ötödikre fésűsök forgácsát, a hatodikra márgát, a hetedikre meszet, a nyolczadikra gipszet, a kilenczedikre tenger­savat, a tizedikre rothadt rongy-és szemétkeveréket, a tizenegyedikre vizzel feleresztett trágyalevet, a tizen­kettedikre iszap földet, mellyet árkok vagy tavak fenekéről szedett föl. — Azért számláltam ennyiféle trágyaszert elő, hogy sok gazdatársam figyelmét,—ki istálói trágyáján kivül más javító szerről tán tudomással sem bir, — a körülötte levő, elmellőzött s haszonnal alkalmaz­ható trágyákra vonjam, mellyek felhasználása által csürjét gazdagíthatná. Természetes, hogy olly kezelés mellett, minőt a szorgalmas belga alkal­maz, bizonyosan csak gazdag terméseket lehet várni, s hogy mi ennyire csak kissé tévesebb gazdaságban is nem vihetjük viszonyainknál fogva, jól tudom, de szükségesnek láttam egy futó pillanatot emelni Belgium felé, hogy ma­gunkba szálva gondolkodóba essünk a­felől, ha valljon igaz-e hát, mint ren­desen tartjuk, hogy ha egyszer megtrágyázzuk földünket, 12 évig felé se kell tekinteni javitás végett. — S még hagyján ha csak tizenkét évig kellene is földünknek szomjazni a trágya után, a legtöbb gazdaság 20—22 sőt 30 éven át is alig birja átpaprikázni földjeit. — Mit szólnának ehhez a belgák, ked-

Next