Vörös Zászló, 1980. július-december (36. évfolyam, 79-160. szám)
1980-07-01 / 79. szám
A hatékonyság és minőség ötéves terve nagy és felelősségteljes feladatokat állít kollektívánk elé. Munkánkat két fő irányban kell kifejtenünk: fokozni kell a termelés hatékonyságát, s annak alapján növelni kell a termékgyártást azzal a céllal, hogy egyre teljesebben elégíthessük ki a dolgozók növekvő szükségleteit ruhagyári termékekben, másodszor pedig mindenirányúan javítanunk kell a termékek minőségét, bővíteni választékukat, figyelembe véve az életkori sajátosságokat, az éghajlati viszonyokat és a korszerű divat követelményeit. A pártszervezet irányításával, a szakszervezet hatékony segítségével üzemünk műszaki tanácsa gyümölcsöző és eredményes munkát folytat mindkét irányban. Ennek bizonyítékául szolgál az is, hogy kollektívánk ütemesen dolgozik, rendszeresen túlteljesíti a havonkénti össztermelési tervet. Így például a folyó év öt hónapja alatt közel 11 millió rubel értékű készterméket gyártottunk (közte mintegy 70 ezer rubel értékűt terven felül). Az 1979-es év megfelelő időszakához viszonyítva pedig a növekedés ezen fontos műszaki-gazdasági mutató terén 6,2 százalékot tett ki. A mennyiségi mutatók mellett nem feledkezünk meg a minőségi mutatókról sem. Kollektívánk joggal büszke arra, hogy öt termékét állami minőségjellel készíti. Az év elejétől több mint 49 ezer darab minőségjeles terméket adtunk át a kereskedelemnek, amely az össztermelés 27,2 százaléka. piai emblémával ellátott ruhagyári termékeket állítunk elő. A termékválaszték bővítése a problémák egész sorát veti fel, melyek sikeres megoldására irányítjuk mérnökeink, technikusaink, a termelés újítóinak és ésszerűsítőinek erőfeszítéseit, alkotó kutatásait. A legégetőbb probléma ezen a téren az új modellek kidolgozása új, korszerűszövetekből, köztük poliészterből, műbőrből és műprémből. Ezzel párhuzamosan azon fáradozunk, hogy minőségileg új segédanyagokat alkalmazzunk. Döntő szerep hárul ebben a kísérleti műhely dolgozóira. A termékválaszték bővítésének nem kevésbé fontos problémája az új termékek gyártásának műszaki-technológiai biztosítása. Üzemünkben korszerű gépekkel és berendezésekkel felszerelt termelői vonalak működnek. Ugyanakkor a géppark kiegészítése új, modern, nagyobb kapacitású gépekkel a továbbiakban is elsőrendű feladatunk marad. A műszaki tanács ezt a kérdést nem veszi le a napirendről. Bizonyítékául szolgál ennek az, hogy csupán a folyó év öt hónapja alatt üzemünkben nyolc egységnyi új technológiai berendezést indítottunk be. Ezen a téren nagy segítséget nyújtanak kollektívánknak az itt tevékenykedő újítók és ésszerűsítők. Az év elejétől a kisgépesítés 3 segédeszköze készült el, újítóink húsz ésszerűsítői javaslatot terjesztettek elő. Ezek termelésbeni meghonosítása révén előzetes számításaink szerint évente 16 ezer rubeles megtakarítást érhetünk majd el. A ruhagyári termékek választékának bővítését a divat változása, a piac konjunktúrája okolja meg. Ez pedig előtérbe helyezi az ellátó üzemekkel való együttműködés fejlesztésének problémáját. E téren szintén hatékony intézkedéseket foganatosítunk, így például fokozzuk a leszállított anyagok minőségének ellenőrzését. Képviselőink gyakran ellátogatnak a szállítóüzemekbe, szerződéseket kötnek a minőséges szövetek és segédanyagok szállítására. A selejtes szállítmányok esetében pedig azonnal értesítjük ellátóinkat és követeljük, hogy megfelelő minőségű anyagokat juttassanak el hozzánk. A termékválaszték bővítésével kapcsolatos munkánk sikere jelentős mértékben függ a dolgozók személyes felelősségének növekedésétől munkájuk minősége iránt, valamint a varrónők megfelelő szintű szakképzettségétől, a munkaidő ésszerű kihasználásától, a tudomány és a haladó technológia vívmányainak meghonosításától, a gyár kollektívájának azon álláspontjától, hogy nem elégszik meg az elértekkel, hanem többre és jobbra törekszik. Dunkovszka Ligyija, a ruhagyár főmérnöke MEGOLDÁSRA VÁRÓ PROBLÉMÁK | UEKtAVUNK:MüHK/teXTALUI$ A TERMÉK MINŐSÉGÉÉRT Az előttünk álló feladatok iránti alkotó, kezdeményező magatartás eredményeképpen «Újdonság» jelzésű termékeket, az utóbbi időben pedig olim з. «до RÖVID HÍREK IDEJÉBEN és jól felkészültek az új feldolgozási idényhez a konzervgyár dolgozói. A konzervgyártó műhely termelési vonalain nagyjavítást, másutt folyó javításokat végeztek. Az üzem területünk 22 különböző készletezési központjából kap átdolgozásra zöldséget és gyümölcsöt. Az új termésű földieper már megérkezett az üzembe. Már egy hete ízletes földieper sziruppal telnek meg az üvegek. A készítmény minősége kifogástalan. A SZOVJET UKRAJNA 60. évfordulója nevet viselő bútorkombinát vinohradovói fiókvállalatánál egyre növekszik a gyermekbútorok gyártásának üteme. A gyermekbútor-garnitúrának nemrég ítélték oda az állami minőségi értékjelet. Ezidáig a megtisztelő ötszöggel több mit 67 ezer rubel értékű garnitúrát állítottak elő. Az új minőségi értékjeles termékfajta gyártásának múlt havi tervét túlteljesítették. Ez a műbútorasztalosok között kibontakozott hatékony szocialista verseny eredménye. * * * AZ előállított termékek minőségének javításáért folyó harc a famegmunkáló kombinát párt- és szakszervezetének, illetve műszaki tanácsának legfőbb gondja. A termelési alegység kiváló minőségű munkájával már kiharcolta a termékek leadásának jogát a műszaki minőségi ellenőrzési osztály kiiktatásával. Már harmadik éve igazolják ezt a jogot a Muszka Mária, Vorcsák József és a Matécsa Miklós vezette kollektívák. * • Amérnöki-műszaki dolgozók és szakemberek alkotó kutatásainak köszönhetően állandóan bővül a Berehóvói Kenyérkombinát termékeinek választéka, így például csupán az utóbbi hónapok alatt vezették be két új termék gyártását. Abban, hogy az üzletekbe megfelelő minőségű péksütödei termék kerül, nem kis érdeme van Oszák György pékmesternek és Mikulinec Jolán formázónőnek. PETROCZ Iván A Berehovói Szovhozüzem palackozó műhelyében gyártott termékek között több kárpátontúli borfajta van, melyet állami minőségi értékjellel bocsátanak ki. Ezek a borok nagy keresletnek örvendenek kerületünk határain túl is. A borok minősége, íze és zamata jelentős mértékben függ a műhelyben üzemelő technológiai berendezés kifogástalan munkájától. Műszaki ellenőrzésüket Barna János, a műhely egyik legjobb javítólakatosa végzi. Barna János a termelés veteránja, hiszen közel két évtizede dolgozik a kollektívában. A felvételen: Barna János javítólakatos. LURLXCZ József felvétele A húskombinát kollektívája nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy teljesítse az ötéves terv befejező évének feladatait és szocialista vállalásait. Bár a hús- és kolbásztermékek előállításának és értékesítésének félévi tervét 105,3, illetve 105,8 százalékra teljesítették, a kollekíva elmaradozik e téren az elmúlt év megfelelő időszakához viszonyítva. A kombinát dolgozói a lemaradozás leküzdésére törekednek. Az üzemben számos kiváló munkás dolgozik. Közöttük kell megemlíteni Moszkály Szidóniát, Gajdos Máriát, Besenyei Györgyöt, Voroneckij Bronyiszlávot, Kovács Józsefet, a kolbászkészítő műhely dolgozóit és másokat. Az említett munkások az SZKP soron következő, XXVI. kongresszusának méltó fogadására törekedve, kötelezték magukat a folyó év termelési feladatainak határidő előtti teljesítésére, megbízható alapot teremtenek a tizenegyedik ötéves tervben való sikeres rajthoz. A felvételen: VORONECKIJ BRONYISZLAV (balról) és KOVÁCS JÓZSEF munka közben. Miért nem kelendők az üzletekben a zöldségfélék? Az utóbbi időben gyakran kerül szóba a városi vegyeskereskedelem és a kerületi fogyasztási szövetkezet üzleteibe szállított zöldségek és gyümölcsök minőségének javításával kapcsolatos probléma. E téren a kereskedelem több konkrét intézkedést valósított meg. De még gyakran fordulnak elő olyan esetek, amikor a vásárlók nem a legjobb minőségű mezőgazdasági termékeket találják az üzletek polcain. Baj van a választékkal is. Alig egy hónappal ezelőtt a területi fogyasztási szövetkezet mezőgazdasági készletezési egyesülete kerületi raktárába több gazdaságból mosatlan retek- és hagymaszállítmány érkezett. A készletezési központ dolgozói a gazdaságok címére leveleket küldtek azzal a kéréssel, hogy csakis megfelelő minőségű és tisztaságú zöldségfélét szállítsanak. Néhány nap múlva a Csapajev Kolhoz vezetőségétől és zöldségkertészeti szakembereitől válasz érkezett, hogy az említett hiányosságok őket egyáltalán nem érintik. Ugyanakkor a tárgyilagos ellenőrzés ennek ellenkezőjét mutatta ki. Egy másik példa. Június 15-én délelőtt betértem a Mukacsevói utcán lévő zöldségüzletbe azzal a szándékkal, hogy hagymát és retket vásárolok. Vett belőlük itt elegendő, de olyan minőségben, hogy jobbnak láttam nélkülük továbbmenni. A retket vastag agyagréteg borította, az «újnak» titulált hagyma pedig a tavalyi hajtása volt, melyet meg sem tisztítottak a rothadásnak indult felső rétegtől. Megkérdeztem a fiatal, előzékeny elárusítónőt, miért fogadnak el ilyen kiselejtezendő zöldséget? A következőket válaszolta: — Járt nálunk a kolhoz képviselője és azt mondta, ha akarjuk, átvesszük a zöldséget, ha akarjuk, viszsza is küldhetjük. Nincsenek embereik a gazdaságban a zöldség mosására és osztályozására. Az elhangzott szavak igazságáról itt helyben meggyőződhettünk. Egyes gazdaságok zöldségtermesztői és szállítói tudatában vannak, hogy a készletezési központban nem veszik át a mosatlan, osztályozatlan termékeket, ezért különböző fondorlatokhoz folyamodnak. Arra törekszenek, hogy megkerülve a készletezési központ ellenőrét, közvetlenül az üzletekbe adják le a termékeket. Ilyen úton és módon jut a kereskedelembe alacsony minőségű termék, melyet később első osztályú áruként értékesítenek." Az ilyen kirívó esetek elkerülése érdekében a kolhozok és szovhozok vezetőinek és szakembereinek fokozniuk kell az értékesítésre szánt zöldségfélék minőségének ellenőrzését, emlékezve arra, hogy a vásárlók pénzükért joggal követelnek megfelelő minőségű árut. Erre kötelezik őket az év elején a kereskedelmi szervezetekkel kötött szerződések is. Birgány András VÖRÖS ZÁSZLÓ PPOOPOOOOOOOÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓOep 1980. július 1., KEDD