Vörös Zászló, 1980. július-december (36. évfolyam, 79-160. szám)

1980-07-01 / 79. szám

A hatékonyság és minő­ség ötéves terve nagy és felelősségteljes feladato­kat állít kollektívánk elé. Munkánkat két fő irányban kell kifejtenünk: fokozni kell a termelés hatékonysá­gát, s annak alapján növel­ni kell a termékgyártást az­zal a céllal, ho­gy egyre teljesebben elégíthessük ki a dolgozók növekvő szükségleteit ruhagyári termékekben, másodszor pedig mindenirányúan ja­vítanunk kell a termékek minőségét, bővíteni válasz­tékukat, figyelembe véve az életkori sajátosságokat, az éghajlati viszonyokat és a korszerű divat követelmé­nyeit. A pártszervezet irányítá­sával, a szakszervezet haté­kony segítségével üzemünk műszaki tanácsa gyümöl­csöző és eredményes mun­kát folytat mindkét irány­ban. Ennek bizonyítékául szolgál az is, hogy kollek­tívánk ütemesen dolgozik, rendszeresen túlteljesíti a havonkénti össztermelési tervet. Így például a folyó év öt hónapja alatt közel 11 millió rubel értékű kész­terméket gyártott­unk (közte mintegy 70 ezer rubel értékűt terven felül). Az 1979-es év megfelelő időszakához viszonyítva pe­dig a növekedés ezen fontos műszaki-gazdasági mutató terén 6,2 százalékot tett ki. A mennyiségi mutatók mellett nem feledkezünk meg a minőségi mutatókról sem. Kollektívánk joggal büszke arra, hogy öt termé­két állami minőségjellel készíti. Az év elejétől több mint 49 ezer darab minőségjeles terméket ad­tunk át a kereskedelemnek, amely az össztermelés 27,2 százaléka. piai emblémával ellátott ruhagyári termékeket állí­tunk elő. A termékválaszték bőví­tése a problémák egész so­rát veti fel, melyek sike­res megoldására irányítjuk mérnökeink, technikusa­ink, a termelés újítóinak és ésszerűsítőinek erőfe­szítéseit, alkotó kutatásait. A legégetőbb probléma ezen a téren az új model­lek kidolgozása új, korszerű­­szövetekből, köztük poliész­terből, műbőrből és mű­­prémből. Ezzel párhuza­mosan azon fáradozunk, hogy minőségileg új se­gédanyagokat alkalmaz­zunk. Döntő szerep hárul ebben a kísérleti műhely dolgozóira. A termékválaszték bőví­tésének nem kevésbé fontos problémája az új termékek gyártásának műszaki-tech­nológiai biztosítása. Üze­münkben korszerű gépek­kel és berendezésekkel fel­szerelt termelői vonalak működnek. Ugyanakkor a géppark kiegészítése új, modern, nagyobb kapacitá­sú gépekkel a továbbiakban is elsőrendű feladatunk ma­rad. A műszaki tanács ezt a kérdést nem veszi le a napirendről. Bizonyítékául szolgál ennek az, hogy csu­pán a folyó év öt hónapja alatt üzemünkben nyolc egységnyi új technológiai berendezést indítottunk be. Ezen a téren nagy segítsé­get nyújtanak kollektívánk­nak az itt tevékenykedő újí­tók és ésszerűsítők. Az év elejétől a kisgépesítés 3 segédeszköze készült el, újítóink húsz ésszerűsítői javaslatot terjesztettek elő. Ezek termelésbeni megho­nosítása révén előzetes szá­mításaink szerint évente 16 ezer rubeles megtakarí­tást érhetünk majd el. A ruhagyári termékek választékának bővítését a divat változása, a piac kon­junktúrája okolja meg. Ez pedig előtérbe helyezi az ellátó üzemekkel való együttműködés fejlesztésé­nek problémáját. E téren szintén hatékony intézkedé­seket foganatosítunk, így például fokozzuk a leszállí­tott anyagok minőségének ellenőrzését. Képviselőink gyakran ellátogatnak a szál­lítóüzemekbe, szerződése­ket kötnek a minőséges szövetek és segédanyagok szállítására. A selejtes szállítmányok esetében pe­dig azonnal értesítjük ellá­tóinkat és követeljük, hogy megfelelő minőségű anya­gokat juttassanak el hoz­­zánk. A termékválaszték bőví­tésével kapcsolatos mun­kánk sikere jelentős mér­tékben függ a dolgozók sze­mélyes felelősségének nö­vekedésétől munkájuk mi­nősége iránt, valamint a varrónők megfelelő szintű szakképzettségétől, a mun­kaidő ésszerű kihasználásá­tól, a tudomány és a hala­dó technológia vívmányai­nak meghonosításától, a gyár kollektívájának azon álláspontjától, hogy nem elégszik meg az elértek­kel, hanem többre és jobb­ra törekszik. Dunkovszka Ligyija, a ruhagyár főmérnöke MEGOLDÁSRA VÁRÓ PROBLÉMÁK | UEK­tAVUNK:MüHK/teXTALUI$ A TERMÉK MINŐSÉGÉÉRT Az előttünk álló fel­adatok iránti alkotó, kezdeményező maga­tartás eredménye­képpen «Újdonság» jel­zésű termékeket, az utóbbi időben pedig olim­ з. «до RÖVID HÍREK IDEJÉBEN és jól fel­­­­készültek az új fel­­dolgozási idényhez a kon­zervgyár dolgozói. A kon­zervgyártó műhely termelé­si vonalain nagyjavítást, másutt folyó javításokat vé­geztek. Az üzem területünk 22 különböző készletezési központjából kap átdol­gozásra zöldséget és gyü­mölcsöt. Az új termésű földieper már megérkezett az üzem­be. Már egy hete ízletes földieper sziruppal telnek meg az üvegek. A készít­mény minősége kifogásta­lan. A SZOVJET UKRAJ­NA 60. évfordulója nevet viselő bútorkombinát vinohradovói fiókvállalatá­nál egyre növekszik a gyermekbútorok gyártásá­nak üteme. A gyermekbú­­tor-garnitúrának nemrég ítélték oda az állami minő­ségi értékjelet. Ezidáig a megtisztelő ötszöggel több mit 67 ezer rubel értékű garnitúrát állítottak elő. Az új minőségi értékjeles ter­mékfajta gyártásának múlt havi tervét túlteljesítették. Ez a műbútorasztalosok kö­zött kibontakozott hatékony szocialista verseny eredmé­nye. * * * AZ előállított termékek minőségének javí­tásáért folyó harc a fameg­munkáló kombinát párt- és szakszervezetének, illetve műszaki tanácsának legfőbb gondja. A termelési alegy­ség kiváló minőségű munká­jával már kiharcolta a ter­mékek leadásának jogát a műszaki minőségi ellenőrzé­si osztály kiiktatásával. Már harmadik éve igazolják ezt a jogot a Muszka Má­ria, Vorcsák József és a Matécsa Miklós vezette kollektívák.­ * • Amérnöki-műsza­ki dolgozók és szakemberek alkotó kutatá­sainak köszönhetően állan­dóan bővül a Berehóvói Ke­nyérkombinát termékeinek választéka, így például csu­pán az utóbbi hónapok alatt vezették be két új termék gyártását. Abban, hogy az üzletekbe megfelelő minősé­gű péksütödei termék kerül, nem kis érdeme van Oszák György pékmesternek és Mikulinec Jolán formázónő­nek. PETROCZ Iván A Berehovói Szovhozüzem palackozó műhelyében gyár­tott termékek között több kárpátontúli borfajta van, me­lyet állami minőségi érték­­jellel bocsátanak ki. Ezek a borok nagy keresletnek örvendenek kerületünk hatá­rain túl is. A borok minősége, íze és zamata jelentős mértékben függ a műhelyben üzemelő technológiai berendezés ki­fogástalan munkájától. Mű­szaki ellenőrzésüket Barna János, a műhely egyik leg­jobb javítólakatosa végzi. Barna János a termelés ve­teránja, hiszen közel két évtizede dolgozik a kollektí­vában. A felvételen: Barna János javítólakatos. LURLXCZ József felvétele A húskombinát kollektívá­ja nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy telje­sítse az ötéves terv befejező évének feladatait és szocialis­ta vállalásait. Bár a hús- és kolbásztermékek előállításá­nak és értékesítésének fél­évi tervét 105,3, illetve 105,8 százalékra teljesítették, a kol­­lekíva elmaradozik e téren az elmúlt év megfelelő idő­szakához viszonyítva. A kombinát dolgozói a lemaradozás leküzdésére törekednek. Az üzemben számos kiváló munkás dolgozik. Közöttük kell megemlíteni Moszkály Szidóniát, Gajdos Máriát, Besenyei Györgyöt, Voro­­neckij Bronyiszlávot, Kovács Józsefet, a kolbászkészítő műhely dolgozóit és máso­kat. Az említett munkások az SZKP soron következő, XXVI. kongresszusának mél­tó fogadására törekedve, kö­telezték magukat a folyó év termelési feladatainak határ­idő előtti teljesítésére, meg­bízható alapot teremtenek a tizenegyedik ötéves tervben való sikeres rajthoz. A felvételen: VORONEC­KIJ BRONYISZLAV (bal­ról) és KOVÁCS JÓZSEF munka közben. Miért nem kelendők az üzletekben a zöldségfélék? Az utóbbi időben gyak­ran kerül szóba a városi vegyeskereskedelem és a kerületi fogyasztási szö­vetkezet üzleteibe szállított zöldségek és gyümölcsök minőségének javításával kapcsolatos probléma. E téren a kereskedelem több konkrét intézkedést valósí­tott meg. De még gyakran fordulnak elő olyan esetek, amikor a vásárlók nem a legjobb minőségű mezőgaz­dasági termékeket találják az üzletek polcain. Baj van a választékkal is. Alig egy hónappal ez­előtt a területi fogyasztási szövetkezet mezőgazdasági készletezési egyesülete kerületi raktárába több gazdaságból mosatlan re­tek- és hagymaszállítmány érkezett. A készletezési köz­pont dolgozói a gazdaságok címére leveleket küldtek azzal a kéréssel, hogy csakis megfelelő minőségű és tisz­taságú zöldségfélét szállít­sanak. Néhány nap múlva a Csapajev Kolhoz vezető­ségétől és zöldségkertészeti szakembereitől válasz ér­kezett, hogy az említett hiá­nyosságok őket egyáltalán nem érintik. Ugyanakkor a tárgyilagos ellenőrzés ennek ellenkezőjét mutatta ki. Egy másik példa. Június 15-én délelőtt betértem a Mukacsevói utcán lévő zöldségüzletbe azzal a szán­dékkal, hogy hagymát és retket vásárolok. Vett belő­lük itt elegendő, de olyan minőségben, hogy jobbnak láttam nélkülük tovább­menni. A retket vastag agyagréteg borította, az «újnak» titulált hagyma pedig a tavalyi hajtása volt, melyet meg sem tisz­títottak a rothadásnak in­dult felső rétegtől. Meg­kérdeztem a fiatal, előzé­keny elárusítónőt, miért fogadnak el ilyen kiselejte­zendő zöldséget? A következőket vála­szolta: — Járt nálunk a kolhoz képviselője és azt mondta, ha akarjuk, átvesszük a zöldséget, ha akarjuk, visz­­sza is küldhetjük. Nincse­nek embereik a gazdaság­ban a zöldség mosására és osztályozására. Az elhangzott szavak igazságáról itt helyben meggyőződhettünk. Egyes gazdaságok zöldségter­mesztői és szállítói tudatá­ban vannak, hogy a kész­letezési központban nem ve­szik át a mosatlan, osztá­­lyozatlan­ termékeket, ezért különböző fondorlatokhoz folyamodnak. Arra törek­szenek, hogy megkerülve a készletezési központ ellen­őrét, közvetlenül az üzletek­be adják le a termékeket. Ilyen úton és módon jut a kereskedelembe alacsony minőségű termék, melyet később első osztályú áru­ként értékesítenek." Az ilyen kirívó esetek elkerülése érdekében a kolhozok és szovhozok veze­tőinek és szakembereinek fokozniuk kell az értékesí­tésre szánt zöldségfélék minőségének ellenőrzését, emlékezve arra, hogy a vásárlók pénzükért joggal követelnek megfelelő minő­ségű árut. Erre kötelezik őket az év elején a keres­kedelmi szervezetekkel kö­tött szerződések is. Birgány András VÖRÖS ZÁSZLÓ PPOOPOOOOOOOÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓOep 1980. július 1., KEDD

Next