Vörös Zászló, 1984. július-december (40. évfolyam, 79-158. szám)
1984-07-03 / 79. szám
AZ UTÓBBI időszakban gazdaságunkban jelentős változások történtek mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben. Ebben természetesen a kolhoz vezetőségének és szakembereinek vannak bizonyos érdemeik, akik állandóan tökéletesítik a munkaszer-,vetés formáit és módszereit. De nem túlzás, ha kijelentem, hogy gazdaságunk lemaradozásának felszámolásában nagy szerepet játszik a pártszervezet. Hiszen jóelőre gondoskodtunk arról, hogy a mezőgazdasági termelés minden egyes részlegén ott legyenek a kommunisták, akiktől megköveteljük, hogy aktív befolyást gyakoroljanak a kolhoztagokra, mindenben példát mutassanak, az embereket a szemes termények és az állattenyésztési termékek növelése összes tartalékainak minél teljesebb kiaknázására mozgósítsák. Többek között nagy mozgósító tevékenységet fejt ki Hajdú Gizella csoportvezető, az SZKP XXVI. kongresszusának küldötte. Az idei takarmánykészletezés nagyon komoly vizsga volt számunkra. Alaposan fel kellett készíteni hozzá nem csupán 'a gépezeteket, hanem az embereket'is. A pártszervezet vezetőségi ülésén nagy figyelmet szenteltünk ennek a rendkívül fontos problémának. Nem csoda, hiszen ebben a téli szezonban nagyon sok problémánk volt a szűkös takarmánykészlettel, éppen ezért a pártszervezet vezetősége jóelőre jóváhagyta azt a komplex munkatervet, amelyben különleges figyelmet fordítottunk a mezőgazdasági munkálatok ideológiai biztosításának. A tervben előirányoztuk az előadók, agitátorok és politinformátorok rendszeres fellépéseit a mezők dolgozói előtt. A kultúrmunkások pedig szépen berendezték a mozgó agitációs klubszobát. Az ideológiai káderek helyes elosztásának köszönhetően a tömeges mezei munkálatok első napjától kezdve ott láthatók a kolhoztagok között Logojda Pavlo, Cséke Béla, Kádas Ernő és más agitátorok. Rövid eszmecserékben tájékoztatják a takarmánykészletezőket, a zöldségkertészet dolgozóit, a dohánytermesztőket a jelenlegi nemzetközi helyzetről, az országunk életében végbemenő eseményekről, a kolhoz brigádjaiban és csoportjaiban folyó szocialista verseny menetéről. Szenvedélyes és lelkesítő beszédük feltétlenül elősegíti az emberek munkaaktivitásának fokozódását, így például a gépkezelők már kétszeresére teljesítették a szenázs készletezésének évi tervét, s a kedvezőtlen csapadékos időjárás ellenére sikeresen folyik a szénabegyűjtés. Gazdaságunk állattenyésztői szintén eredményesebben dolgoznak, mint tavaly. Jelenleg a napi fejésátlag 8, sőt ennél több kilogramm, a tej árujellege pedig meghaladja a 80 százalékot. A munkában Vovcsok Anna és Kovács Mária kommunista fejének mutatnak példát, akik a kerület élenjáró állattenyésztői közé küzdötték fel magukat. Szabadidejükben az állattenyésztők a klubszobában gyülekeznek, ahol mindig találnak friss újságokat és folyóiratokat, megtekinthetik a televízió adását. Ugyanitt tartják meg azokat a munkaértekezleteket is, amelyeken összegezik egy-egy időszak eredményeit, kijelölik a verseny győzteseit. A legjobb állattenyésztőknek ünnepélyes külsőségek között nyújtják át a vörös vándorzászlócskákat és a pénzjutalmakat. Az ideológiai aktíva tartalmas munkát végez, azon gépkezelő osztagok körében, amelyek a szálas és nedvdús takarmányok készletezésével foglalkoznak. Ez rendkívül fontos munkafázis jelenleg gazdaságunkban. Éppen ezért az eszmecserék és politikai tájékoztatók mellett a kultúrmunkások faliújságokat, harci lapokat is készítenek a takarmánykészletezők számára, amelyekben az élenjárók tapasztalatait ajánlják figyelmükbe, élesen bírálják a hiányosságokat és mulasztásokat. Hiszen közös célunk, hogy minél több kiváló minőségű szénát, szenázst és vitamindús falisztet készletezzünk a kolhoz jószágállománya számára. Csakis a szilárd takarmánybázis alapján képzelhető el az állatállomány termelékenységének jelentős növelése! A műkedvelők gyakori vendégek a mezők dolgozói között. Paszulyka Erzsébet, a bótrágyi kultúrház vezetője irányításával az agitációs kultúrbrigád érdekes műsorral lép fel a szolhoztagok körében: repertoárjukon szerepelnek népdalok és népi táncok, elbeszélések kolhozunk élenjáróiról, vidám csasztuskák a munkafegyelem megsértőiről. A napokban kasza alá érik az árpa. Az ideológiai front munkásai számára is felelős időszak az aratás. Eddigi tapasztalataink segítenek bennünket abban, hogy sikeresen birkózzunk meg az árpa és a búza aratásával, valamint az összes halaszthatatlan munkálatokkal gazdaságunkban. Molnár Balázs, a Győzelem Kolhoz pártszervezetének helyettes titkára IDEOLÓGIAI BIZTOSÍTÁST A MEZEI MUNKÁLATOKNAK! ООООФООООООФФООФОФООООО«» AZ AGITÁTOROK MOZGÓSÍTÓ SZAVA Vorosilovgrádi terület. A novopszkovi kerületi kulturális és sportkomplexum széles távlatokat nyit a falusi dolgozók szellemi és fizikai fejlődéséhez. A mintegy két évvel ezelőtt létrehozott komplexum központja a kerületi kultúrház. Könyvtárak, klubok, úttörőház, zeneiskola, sportiskola, sportklub és más művelődési intézmények tartoznak hozzá. A komplexum munkáját társadalmi egyeztető tanács irányítja egységes terv alapján. A fenti képen: a Szivacsi agitációs brigád tagjai találkozóra indulnak a falusi dolgozókhoz. * Előtérben Igornyikova T., a brigád vezetője. Lent: a kultúrház női énekegyüttese. Azriel R. felvételei (RATAU-képszolgálat) »Fokozni kell a művelődési-közoktatási intézmények szerepét a dolgozók szabadidejének szervezésében, különösen falun.« (Az SZKP KB 1983 júniusi plénumának határozataiból) A TAPASZTALAT A SIKER ALAPJA Bródi Károly, Szanyi Miklós és Granita Bálint több mint egy évtizede dolgoznak komplexbrigád-vezetőkként kollektívánkban. Gazdag tapasztalatot szereztek a bekötő utak, terményszárító terek építésében, az állattenyésztő telepek rendezésében. Dolgozóink, köztük Matyika László, Baranyi Jenő, Selesztai Mária útépítők, Sebestyén Béla kotrógépész, Vass Lajos úthengervezető, Bihari Vince tehergépkocsivezető eredményes munkaőrségben állnak. Nagy felelősséget éreznek a termelés állapotáért, igyekeznek túlteljesíteni műszakonkénti normáikat, állandó dacot folytatnak a munka termelékenységének növeléséért és az építő-szerelő munka önköltségének csökkentéséért. Ezt a rokon kollektívák éltapasztalata bevezetésével, a rendelkezésükre álló földgépek kapacitásának jobb kihasználásával érik el. A munkasikerekkivívásában felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtanak nekik a javító mechanikai szolgálat munkásai és szakemberei, akik gondoskodnak a gépek karbantartásáról és megfelelő műszaki állapotáról. A szolgálat legjobb dolgozói között van Csizmadia Ferenc és Romanyiv Jaroszlav. Szlávik Mária, a gazdaságközi útépítő vállalat mestere Kis lopásokkal kezdődik a nagy gazemberség ELLENŐRZŐ SZEMLE A szükségesnél kisebb súlyú fasírozott, vissza nem adott képek, megkeményedett zsemle, megromlott szendvics. Mennyi ilyen bosszantó »apróság van«, amely nemcsak a hangulatunkat rontja, hanem az egészségünkre is káros! Becsapták a vásárlót, az árjegyzékbe 9 helyett 10 képeket írtak. Nem tűnik oly súlyos bűnnek. De a földet megtermékenyítő eső is apró cseppekben hull az égből, kis kalászokból áll össze a nép kenyere. S a kis lopásokkal kezdődik a nagy gazemberség. De legyünk konkrétak, tárgyilagosak. Osszuk meg az olvasóval, amit legutóbbi szemleutunkon tapasztaltunk. Kolesznyikova N. kedvesen beleegyezett, de amikor az egyik adagot amérlegre tettük, elkomorodott: a mutató 65 grammot jelzett. A 100 helyett. Tehát a két adagból 70 gramm hús hiányzott! A Diszkóbár szolgálatkész dolgozói (a főszakács Bodnár József) meghagyták estére maguknak Kolesznyikova NI. sasukjának jó egyharmadát. Húsos ételt akarnak? A kávézóban sertéshúsból készült fasírozottat lehet kapni. De ne igyekezzenek a vásárlással, mert a laboratóriumi elemzés kimutatta, hogy a fasírozottban elég kevés a hús. Annál több a töltelékanyag, azaz a kenyér. Pedig kenyeret bőven vásárolhatnak a szomszédos élelmiszerüzletben. AUTÓBUSZÁLLOMÁS (A legszabályosabb lopás) Mindössze 100 méterre van a Diszkóbártól, de a látogatók becsapása közötti különbség az itteni étkezdében és kávézóban kevesebb annál. A tésztába sütött fasírozottak itt darabonként 10 grammal nyomnak kertesebbet, a kenyérrel viszont bőkezűek.. Az előírt 18 százalék helyett 25,7 százalékot adnak a fasírozotthoz. A kimutatás elkészítése közben Babják Nagyezsda főszakács elfelejtette beírni a »tésztában eladott kenyér« mennyiségét, de az is lehet, hogy golyóstolla a sok papír között megmakacsolta magát. Nagy baj, ha az embert cserben hagyja a tolla. De még nagyobb, ha a 27 kopekes fasírozottból a húst a legszabályosabban kilopják. Cserben hagyta az emlékezete aznap Babics Máriát, a 4. számú falatozó faszakácsát is. Különben hogy írhatta volna fel a 2 decis nyírfalé árcédulájára a 10 képeket? Mindenki tudja, hogy ez az ital 9 képekbe kerül. Aki kételkednék ebben, megnézheti az árlapon, ott helyesen szerepel. 3. sz. TALPONÁLLÓ (Virágzó szendvicsek) Seszták Rozália gondoskodik róla, hogy üzletében nagy legyen a választék. Van itt kőkemény túróstáska, háromnapos krémes, bor, sör, pálinka, gondosan lehűtve, a szomjúhozóknak előkészítve. Na és persze szendvics is, mert anélkül elképzelhetetlen a talponálló. Seszták Rozália egy egész tálcával rendelt a Fácán étteremben, s a szendvicsek már egy hete díszítik a vitrint. Igaz, a kolbász kissé penészes, a reszelt sajt megkeményedett, a vaj pedig beivódott a kőkemény kenyérdarabokba. De a hűtőszekrényben gondosan lehűtött vodkához ez is megteszi. Még eredetibb harapnivalót ajánl az iszogatóknak Páva M., a postával szembeni 2. sz. falatozó eladója. A vitrinbe rothadó, penészes fasírozottat tett ki. Nem tudjuk, hogy a konyhaművészet e remekes pálinka mellé fogyasztva milyen hatást gyakorolnak a szervezetre, de az biztos, ha Páva Mária elfogyasztaná, másnap bizonyára kutyául érezné magát. És még valami. Az általunk felkeresett kereskedelmi üzemek egyikében sem találtunk iratokat az áruk eladásáról. Jó, ha az eladóknak kitűnő az emlékezetük, mi viszont ennek ellenkezőjéről győződtünk meg. Jó volna megtudni, mi a véleményük erről a közétkeztetési kombinát vezetőinek. A szemlebrigád tagjai: Ponurovszka Angelina, Csugunova Ligyija, a kerületi közegészségügyi és járványügyi állomás dolgozói. Farkas Mihajlo, a szocialista tulajdon megkárosítása ellen harcoló osztály vezetője. Papis Mihajlo, Kis Vaszil, a szerkesztőség munkatársai DISZKÓBÁR (Finom-e a saslik?) Meleg nyári nap van. Az út mentén a Glóbusz diszkóbár előtt sasliksütő füstje száll a magasba. A finom illat arra csábítja az embereket, hogy kóstolják meg az ecettel ízesített, і hagymával körített húst. Kevés az olyan járókelő, aki ne kóstolná meg ezt a szabad tűzön piruló ínyencséget. Megízleli, s még meg is köszöni. De vajon nem siette-e ezt el? Kolesznyikova N. éppen 2 rubelt fizetett 2 adag saslikért. — Hadd mérjük le az adagokat — kérjük. ф 2. oldaloooooooooooooooooooooooooooooooooooon-r VÖRÖS ZÁSZLÓ 1984, július 3., kedd