Vörös Zászló, 1984. július-december (40. évfolyam, 79-158. szám)

1984-07-03 / 79. szám

AZ UTÓBBI időszak­ban gazdaságunk­ban jelentős változások történtek mind a növény­termesztésben, mind az ál­lattenyésztésben. Ebben természetesen a kolhoz vezetőségének és szakem­bereinek vannak bizonyos érdemeik, akik állandóan tökéletesítik a munkaszer-,­vetés formáit és módsze­reit. De nem túlzás­, ha ki­jelentem, hogy gazdasá­gunk lemaradozásának felszámolásában nagy sze­repet játszik a pártszer­vezet. Hiszen jóelőre gon­doskodtunk arról, hogy a mezőgazdasági termelés minden egyes részlegén ott legyenek a kommunis­ták, akiktől megkövetel­jük, hogy aktív befolyást gyakoroljanak a kolhozta­gokra, mindenben példát mutassanak, az embereket a szemes termények és az állattenyésztési termékek növelése összes tartalékai­nak minél teljesebb kiak­názására mozgósítsák. Többek között nagy moz­gósító tevékenységet fejt ki Hajdú Gizella csoport­­vezető, az SZKP XXVI. kongresszusának küldötte. Az idei takarmánykész­letezés nagyon komoly vizsga volt számunkra. Alaposan fel kellett ké­szíteni hozzá nem csupán 'a gépezeteket, hanem az embereket'is. A pártszer­vezet vezetőségi ülésén nagy figyelmet szentel­tünk ennek a rendkívül fontos problémának. Nem csoda, hiszen ebben a té­li szezonban nagyon sok problémánk volt a szűkös takarmány­készlettel, ép­pen ezért a pártszervezet vezetősége jóelőre jóvá­hagyta azt a komplex munkatervet, amelyben különleges figyelmet for­dítottunk a mezőgazdasági munkálatok ideológiai biz­tosításának. A tervben előirányoztuk az előadók, agitátorok és politinfor­­mátorok rendszeres fel­lépéseit a mezők dolgozói előtt. A kultúrmunkások pedig szépen berendezték a mozgó agitációs klub­szobát. Az ideológiai káderek helyes elosztásának kö­szönhetően a tömeges me­zei munkálatok első nap­jától kezdve ott láthatók a kolhoztagok között Logoj­­da Pavlo, Cséke Béla, Ká­das Ernő és más agitáto­rok. Rövid eszmecserékben tájékoztatják a takarmány­készletezőket, a zöldség­kertészet dolgozóit, a do­hánytermesztőket a je­lenlegi nemzetközi hely­zetről, az országunk életé­ben végbemenő esemé­nyekről, a kolhoz brigád­jaiban és csoportjaiban folyó szocialista verseny menetéről. Szenvedélyes és lelkesítő beszédük fel­tétlenül elősegíti az embe­rek munkaaktivitásának fokozódását, így például a gépkezelők már kétszere­sére teljesítették a sze­­názs készletezésének évi tervét, s a kedvezőtlen csapadékos időjárás ellené­re sikeresen folyik a szé­nabegyűjtés. Gazdaságunk állatte­nyésztői szintén eredmé­nyesebben dolgoznak, mint tavaly. Jelenleg a napi fejésátlag 8, sőt ennél több kilogramm, a tej áru­jellege pedig meghaladja a 80 százalékot. A mun­kában Vovcsok Anna és Kovács Mária kommunis­ta fejének mutatnak pél­dát, akik a kerület élen­járó állattenyésztői közé küzdötték fel magukat. Szabadidejükben az ál­lattenyésztők a klubszobá­ban gyülekeznek, ahol mindig találnak friss új­ságokat és folyóiratokat, megtekinthetik a televízió adását. Ugyanitt tartják meg azokat a munkaérte­kezleteket is, amelyeken összegezik egy-egy időszak eredményeit, kijelölik a verseny győzteseit. A leg­jobb állattenyésztőknek ünnepélyes külsőségek kö­zött nyújtják át a vörös vándorzászlócskákat és a pénzjutalmakat. Az ideológiai aktíva tar­talmas munkát végez, azon gépkezelő osztagok köré­ben, amelyek a szálas és nedvdús takarmányok kész­letezésével foglalkoznak. Ez rendkívül fontos mun­kafázis jelenleg gazdasá­gunkban. Éppen ezért az eszmecserék és politikai tájékoztatók mellett a kul­­túrmunkások faliújságo­kat, harci lapokat is ké­szítenek a takarmánykész­letezők számára, amelyek­ben az élenjárók tapasz­talatait ajánlják figyel­mükbe, élesen bírálják a hiányosságokat és mulasz­tásokat. Hiszen közös cé­lunk, hogy minél több ki­váló minőségű szénát, sze­­názst és vitamindús fa­lisztet készletezzünk a kolhoz jószágállománya számára. Csakis a szilárd takarmánybázis alapján képzelhető el az állatállo­mány termelékenységének jelentős növelése! A műkedvelők gyakori vendégek a mezők dolgo­zói között. Paszulyka Er­zsébet, a bótrágyi kul­­túrház vezetője irányítá­sával az agitációs kultúr­­brigád érdekes műsorral lép fel a szolhoztagok kö­rében: repertoárjukon sze­repelnek népdalok és népi táncok, elbeszélések kol­hozunk élenjáróiról, vi­dám csasztuskák a mun­kafegyelem megsértőiről. A napokban kasza alá érik az árpa. Az ideológiai front munkásai számára is felelős időszak az ara­tás. Eddigi tapasztalataink segítenek bennünket ab­ban, hogy sikeresen bir­kózzunk meg az árpa és a búza aratásával, vala­mint az összes halasztha­tatlan munkálatokkal gaz­daságunkban. Molnár Balázs, a Győzelem Kolhoz pártszervezetének he­lyettes titkára IDEOLÓGIAI BIZTOSÍTÁST A MEZEI MUNKÁLATOKNAK! ООООФООООООФФООФОФООООО«» AZ AGITÁTOROK MOZGÓSÍTÓ SZAVA Vorosilovgrádi terület. A novopszkovi kerületi kul­turális és sportkomplexum széles távlatokat nyit a fa­lusi dolgozók szellemi és fizikai fejlődéséhez. A mintegy két évvel ezelőtt létrehozott komplexum köz­pontja a kerületi kultúr­­ház. Könyvtárak, klubok, úttörőház, zeneiskola, sport­iskola, sportklub és más művelődési intézmények tartoznak hozzá. A komp­lexum munkáját társadalmi egyeztető tanács irányítja egységes terv alapján. A fenti képen: a Szivacsi agitációs brigád tagjai ta­lálkozóra indulnak a falusi dolgozókhoz. * Előtérben Igornyikova T., a brigád vezetője. Lent: a kultúrház női énekegyüttese. Azriel R. felvételei (RATAU-képszolgálat) »Fokozni kell a művelődési-közoktatási intéz­mények szerepét a dolgozók szabadidejének szervezésében, különösen falun.« (Az SZKP KB 1983 júniusi plénumának határozataiból) A TAPASZTALAT A SIKER ALAPJA Bródi Károly, Szanyi Miklós és Granita Bálint több mint egy évtizede dol­goznak komplexbrigád-ve­­zetőkként kollektívánkban. Gazdag tapasztalatot sze­reztek a bekötő utak, ter­ményszárító terek építésé­ben, az állattenyésztő tele­pek rendezésében. Dolgozóink, köztük Ma­tyika László, Baranyi Jenő, Selesztai Mária útépítők, Sebestyén Béla kotrógé­pész, Vass Lajos úthenger­vezető, Bihari Vince teher­­gépkocsivezető eredményes munkaőrségben állnak. Nagy felelősséget éreznek a termelés állapotáért, igye­keznek túlteljesíteni műsza­konkénti normáikat, állan­dó dacot folytatnak a mun­ka termelékenységének nö­veléséért és az építő-szerelő munka önköltségének csök­kentéséért. Ezt a rokon kol­lektívák éltapasztalata be­vezetésével, a rendelkezé­sükre álló földgépek kapa­citásának jobb kihasználá­sával érik el. A munkasikerek­­kivívá­sában felbecsülhetetlen ér­tékű segítséget nyújtanak nekik a javító­ mechanikai szolgálat munkásai és szak­emberei, akik gondoskod­nak a gépek karbantartásá­ról és megfelelő műszaki állapotáról. A szolgálat legjobb dolgozói között van Csizmadia Ferenc és Ro­­manyiv Jaroszlav. Szlávik Mária, a gazdaságközi útépítő vállalat mestere Kis lopásokkal kezdődik a nagy gazemberség ELLENŐRZŐ SZEMLE A szükségesnél kisebb sú­lyú fasírozott, vissza nem adott képek, megkeménye­dett zsemle, megromlott szendvics. Mennyi ilyen bosszantó »apróság van«, amely nemcsak a hangula­tunkat rontja, hanem az egészségünkre is káros! Becsapták a vásárlót,­ az árjegyzékbe 9 helyett 10 képeket írtak. Nem tűnik oly súlyos bűnnek. De a föl­det megtermékenyítő eső is apró cseppekben hull az ég­ből, kis kalászokból áll össze a nép kenyere. S a kis lopásokkal kezdődik a nagy gazemberség. De le­gyünk konkrétak, tárgyila­gosak. Osszuk meg az olva­sóval, amit legutóbbi szem­­leutunkon tapasztaltunk. Kolesznyikova N. ked­vesen beleegyezett, de ami­kor az egyik adagot a­­mér­legre tettük, elkomorodott: a mutató 65 grammot jel­zett. A 100 helyett. Tehát a két adagból 70 gramm hús hiányzott! A Diszkóbár szolgálatkész dolgozói (a főszakács Bodnár József) meghagyták estére maguk­nak Kolesznyikova NI. sas­­u­kjának jó egyharmadát. Húsos ételt akarnak? A ká­vézóban sertéshúsból ké­szült fasírozottat lehet kap­ni. De ne igyekezzenek a vásárlással, mert a labora­tóriumi elemzés kimutatta, hogy a fasírozottban elég kevés a hús. Annál több a töltelékanyag, azaz a ke­nyér. Pedig kenyeret bő­ven vásárolhatnak a szom­szédos élelmiszerüzletben. AUTÓBUSZÁLLOMÁS (A legszabályosabb lopás) Mindössze 100 méterre van a Diszkóbártól, de a látogatók becsapása közötti különbség az itteni étkez­dében és kávézóban keve­sebb annál. A tésztába sü­tött fasírozottak itt dara­bonként 10 grammal nyom­nak kertesebbet, a kenyér­rel viszont bőkezűek.. Az előírt 18 százalék helyett 25,7 százalékot adnak a fasírozotthoz. A kimutatás elkészítése közben Babják Nagyezsda főszakács elfelejtette beírni a »tésztában eladott ke­nyér« mennyiségét, de az is lehet, hogy golyóstolla a sok papír között megmaka­csolta magát. Nagy baj, ha az embert cserben hagyja a tolla. De még nagyobb, ha a 27 ko­­pekes fasírozottból a húst a legszabályosabban kilop­ják. Cserben hagyta az emlé­kezete aznap Babics Má­riát, a 4. számú falatozó faszakácsát is. Különben hogy írhatta volna fel a 2 decis nyírfalé árcédulájára a 10 képeket? Mindenki tudja, hogy ez az ital 9 ké­pekbe kerül. Aki kételked­nék ebben, megnézheti az árlapon, ott helyesen sze­repel. 3. sz. TALPONÁLLÓ (Virágzó szendvicsek) Seszták Rozália gondos­kodik róla, hogy üzletében nagy legyen a válasz­ték. Van itt kőke­mény túróstáska, három­napos krémes, bor, sör, pá­linka, gondosan lehűtve, a szomjúhozóknak előkészítve. Na és persze szendvics is, mert anélkül elképzelhetet­len a talponálló. Seszták Rozália egy egész tálcával rendelt a Fácán étterem­ben, s a szendvicsek már egy hete díszítik a vitrint. Igaz, a kolbász kissé pené­szes, a reszelt sajt megke­ményedett, a vaj pedig be­ivódott a kőkemény ke­nyérdarabokba. De a hűtő­­szekrényben gondosan le­hűtött vodkához ez is meg­teszi. Még eredetibb harapni­­valót ajánl az iszogatóknak Páva M., a postával szem­beni 2. sz. falatozó eladója. A vitrinbe rothadó, pené­szes fasírozottat tett ki. Nem tudjuk, hogy a kony­haművészet e remekes pá­linka mellé fogyasztva mi­lyen hatást gyakorolnak a szervezetre, de az biztos, ha Páva Mária elfogyasz­taná, másnap bizonyára ku­tyául érezné magát. És még valami. Az ál­talunk felkeresett kereske­­del­mi üzemek egyikében sem találtunk iratokat az áruk eladásáról. Jó, ha az eladóknak kitűnő az emlé­kezetük, mi viszont ennek ellenkezőjéről győződtünk meg. Jó volna megtudni, mi a véleményük erről a köz­étkeztetési kombinát veze­tőinek. A szemlebrigád tagjai: Ponurovszka Angelina, Csugunova Ligyija, a kerületi közegészség­­ügyi és járványügyi ál­lomás dolgozói. Farkas Mihajlo, a szocialista tulajdon megkárosítása ellen harcoló osztály vezetője. Papis Mihaj­lo, Kis Vaszil, a szer­kesztőség munkatársai DISZKÓBÁR (Finom-e a saslik?) Meleg nyári nap van. Az út mentén a Glóbusz disz­kóbár előtt sasliksütő füst­je száll a magasba. A fi­nom illat arra csábítja az embereket, hogy kóstolják meg az ecettel ízesített, і hagymával körített húst. Kevés az olyan járókelő, aki ne kóstolná meg ezt a szabad tűzön piruló ínyenc­séget. Megízleli, s még meg is köszöni. De vajon­­ nem siette-e ezt el? Kolesznyikova N. éppen 2 rubelt fizetett 2 adag saslikért. — Hadd mérjük le az adagokat — kérjük. ф 2. oldal­ooooooooooooooooo­ooooooooooooooooooon-r VÖRÖS ZÁSZLÓ 1984, július 3., kedd

Next