Vörös Zászló, 1953. szeptember (2. évfolyam, 206-231. szám)

1953-09-01 / 206. szám

Á KOMMUNIZMUST EDITÖ n A tudomány a népgazdaság szolgálatában Alekszander Ivanovics Opa­rin Sztálin-díjas akadémikus, a Szovjet Biokémiai Intézet igaz­gatója, nemrég a Pravda mun­katársa előtt ismertette a szov­jet biokémikusok munkájának legújabb eredményeit. Oparin akadémikus elmondot­ta, hogy az állati és növényi eredetű készítmények összeté­telének kutatásánál nagy fi­gyelmet fordítanak az erjesztő­anyagok — a fermentumok — tanulmányozására. Ezek az anyagok a szervezet életműkö­dése során keletkeznek, s hogy szerepük mennyire jelentős, az már abból is kitűnik, hogy a fermentumok például többmil­­liószorosan meggyorsítják a szervezetekben végbemenő vegyi folyamatokat. A növényi vagy állati termé­kek feldolgozásánál — például a gabonaőrlésnél, tealevélsod­rásnál, dohányfüllesztésnél és szárításnál — az élő anyag szét­­roncsolódik, elpusztul. A fer­mentumok ,,működése“ azonban tovább tart, ettől függ az élel­miszercikkek íze, színe és sok más tulajdonsága. Az intézet tudósai az utóbbi években vég­zett kutatásaik során új lehető­ségeket tártak fel az élelmicik­kek termelési technológiájának és minőségi megjavításának te­rületén. Elsősorban a gabona­­neműek és a kenyér biokémiá­jával foglalkoztak behatóan. Munkájukhoz nagy segítséget nyújtott a Szovjetunió Tudomá­nyos Akadémiájának nyugat­­szibériai fiókintézete. KÉTSZERES TERMÉSEREDMÉNY A nyugatszibériai kutatólabo­ratóriumokban és kolhozokban folytatott kísérletek során olyan gabonaszárítási módszereket dol­­goztak ki, amelyeknél a kenyér­mag minősége nemhogy csökken, hanem ellenkezőleg, jelentősen javul. A novoszibirszki terület A falusi ember a múltban idegenke­dett, félt a kórháztól. A cári Oroszor­szágban meg is volt rá az oka. Olcsó volt az emberélet. A nagyurak és a he­lyi kiskirályok kisebb g­ordja is na­gyobb volt annál, semminthogy a sze­gény nép egészségével törődjenek. A falu „egészségvédelme“ főképpen a különféle kuruzslók, vajákosasszonyok tevékenységében merült ki. S ha már volt is itt-ott egy falusi kórház, bizony nem sok jót mondhattak el róla a bete­gek. A sztaraja-tordai kórházban sem máról holnapra ment végbe a változás. Az emberek tudatában még a forrada­lom után is jó ideig ott settenkedett a sokévtizedes idegenkedés. De a har­mincas évek derekán, amikor egy fia­tal orvosházaspár, Pjotr Miscajlovics Jefimov és felesége, Nagyezsda Petrov­na Klusina került a kórház élére, el­kezdődött a lelkes munka, amelynek hamarosan híre ment az egész voro­nyezsi területen. Évekkel ezelőtt, amikor Klusina taní­tónő és Jefimov felcsei összeházasod­tak, a fiatalasszony biztatta férjét: ta­nuljon tovább, szerezze meg az orvosi diplomát, így is történt. Azután az asszony is beiratkozott az egyetemre. Ügyeskezű, kitűnő sebészorvossá ké­pezte magát. Orvosi hivatásuk tudatában, a szov­jet embereket jel­lemző lelkesedéssel láttak munkához. Az eredmény ha­marosan megmutat­kozott. A régimódi kórházat átépítették. Külön férfi-, női- és gyermekpavillon­­nal, műtővel, szü­lészeti osztállyal bő­vült a kórház. Új, modern berendezést kaptak. Villanyte­lepet, élelmiszerhű­tőt építettek. Ár­nyas park, virágos kert, gyümölcsös, konyhakertészet lé­tesült a kórház kő-Ordzsonikidze kolhozában pél­dául kísérletképpen 6 hektárt vetettek be szikkasztott búzá­val. A terméseredmény kétszer akkora volt, mint a szomszédos parcellán, ahol közönséges ve­tőmagot használtak. A kutatóintézet kísérleti par­celláin termesztett búza igen magas fehérjetartalmával és ki­váló sikérminőségével tűnik ki. Ezek a tulajdonságok sokféle­képpen növelhetők. Az őrlésnél például több búzafajtát kever­nek össze. Többévi kutatómun­ka eredményeképpen a gabonát őrlés előtt sok malomban hid­­rotermikus kezelésnek vetik alá, ami igen jelentősen javítja a liszt fehérjéinek fizikai és vegyi tulajdonságait. Különféle kémiai anyagok bonyolult összetétele határozza meg a kenyér ízét. A Biokémiai Intézet kutatói és az Országos Sütőipari Kutatóintézet munka­társai különleges gombafajból nyert új fermentumokból a rozs­kenyér minőségének javítására alkalmas készítményt állítottak elő. Ezt a készítményt a moszk­vai kenyérgyárakban nemrég próbálták ki nagy sikerrel. A tealevél feldolgozásánál is nagyszabású munka folyik a fermentumok hatásának foko­zása és ellenőrzése terén. GYÜMÖLCS- ÉS FŐZELÉK­­FÉLÉK TÁROLÁSA Az intézet si­keres kísérlete­ket folytat a a gyümölcsök, fő­zelékfélék és kapásnövények tárolási idejé­nek meghosz­szabbí­tása te­rén. Az első és igen fontos ered­mények közé sorozható pél­dául, hogy a cukorrépa tá­ rgy falusi kórház­ ral, majd nemsokára saját tejgazdasá­guk, baromfitelepük, méhészetük lett. A kis falusi kórház minden kényelem­mel ellátott, korszerű gyógyintézetté fejlődött. Jefimov doktor a háborút a hadse­regben szolgálta végig. Ezalatt a fe­lesége vezette a kórházat. Amikor a háború véget ért, Jefimov visszatért a faluba. 1948-ban lelkiismeretes munká­jának elismeréséül az „érdemes orvos“ címmel tüntették ki. Áldásos munká­ját korán bekövetkezett halála szakí­­tottta meg. Ezután az apa posztját leá­nyuk, Valentyina vette át. A fiatal or­vosnő most az édesanyjával együtt dolgozik a kórházban. Kényelem, csend, süppedő szőnye­gek, rengeteg virág, a falakon festmé­nyek, mindez derűssé teszi a betegek hangulatát, elősegíti gyógyulásukat. A legcsekélyebb apróságokkal is az otthonosság légkörét teremtik meg a kórház dolgozói. A jó, ízletes ételeket a változatos házikoszt kedvelői is örömmel fogyasztják. Nagyezsda Petrovna a kórházban töltött 18 év alatt több mint másfél­ezer sikeres műtétet hajtott végre, de valahányszor szóbakerül a­­munkássá­ga, zavarba jön, elhárítja a dicséretet. Meleg szeretettel beszél munkatársak­­olási idejét a biokémia segítsé­gével máris a kétszeresére sike­rült emelni. A citromféléket je­lenleg 4—5 hónapig tárolják, minimális veszteséggel. Ugyan­csak meghosszabbították a bur­gonya és sok zöldségféleség tá­rolási idejét. VITAMINKÉSZÍTMÉNYEK GYÓGYSZERIPARI HULLADÉKBÓL A biokémikusok egyik rend­kívül fontos munkaterülete a vitaminkutatás. Ez idő szerint több mint 20 olyan vitaminfaj­tát ismernek, amelyek mind­egyike, — akár ételekben, akár tisztán fogyasztva — különféle megbetegedésektől védi, és ugyanakkor erősíti a szerveze­tet. Az A-vitamin tulajdonsá­gai közé tartozik például, hogy megvédi a szervezetet a korai öregedéstől, javítja a látást, stb. A szovjet kutatólaboratóriumok­ban folytatott munka eredmé­nyeképpen új, eredeti módszer­rel nyerik ezt az értékes vita­mint halak és tengeri emlősök májából. Az antibiotikumok (penicilin, stb.) gyártásánál keletkező mel­léktermékekből állítják elő új eljárással a „B“-vitamint, a vérszegénység hatásos gyógysze­rét. A vitamin hatását most a klinikákon kezelt betegek gyó­gyításánál vizsgálják. Jól, az ápolószemélyzetről, szülésznők­ről, a főszakácsról és a többiekről. Nincs a közegészségügynek­­olyan ága, amelyre Nagyezsda Petrovnáék figyelme ki ne terjedne. Meg is van az eredmény. Nyoma sincs már itt az olyan járványos betegségeknek, mint a trachoma, diftéria, malária, bárány­himlő, tífusz. De angolkóros esetek is alig fordulnak már elő. Mindez a gon­dos megelőző vizsgálatoknak köszön­hető. A kolhozparasztasszonyok is már régen megszokták, hogy orvosi segít­séggel szüljenek. S hogy a bizalom és a szeretet nem­csak a kórház falain belül nyilvánul meg irántuk, az abból is látható, hogy Nagyezsda Petrovnát a kerületi tanács, leányát, Valentyinát pedig a községi tanács küldöttévé választották. A sztaraja-tordai kórházat állandóan bővítik. Az utolsó simítások folynak most egy új pavilion építkezésén. Köz­ponti fűtés, vízvezeték, újabb fürdő­szobák lesznek itt. Ebben az épület­szárnyban lesznek a bejáró betegek rendelőszobái és több új kórterem. Ez a falusi kórház csak egyike a szovjet falusi kórházak ezek­nek, s leg­feljebb méretekben kisebb, mint a mo­dern városi kórházak Egyébként sem­miben sem marad el mögöttük. Korszerű tealevélszedő gép. Saját autójukon és motorkerékpárjukon járnak ma az egykori éhező parasztok leszármazottai, az alekszandrovszkajai gépállomás kolm­bájnvezetői Virágzó föld a mocsarak helyén ,,a­z idei—55. évi időszak alatt 40—45 százalékkal kell növelni a mocsarak lecsapolása által nyert földek területét“. (Az ötödik öt­éves terv irányelveiből.) Belorussziának valamikor majdnem egyharmada mocsaras terület volt. Itt hullott le az Atlanti-óceán felől benyo­muló csapadék legnagyobb része. A föld és a növényzet nem tudta felhasz­nálni ezt a sok vizet. A felesleges víz­­mennyiség tehát megrekedt a talaj fel­színén. És az éltető nedvesség, mely nélkül nincs élet, Belorussziában­­ nagy károkat okozott. Mocsarak, sok­száz négyzetkilométerre terjedő ingo­­ványok nyomorították a belorussz pa­rasztokat. Sokmillió hektár föld állott nemrég még víz alatt. A belorussz kol­hozparasztok meg­fogadták Micsurin szavát, nem várnak könyöradományt a természettől. A szov­jet tudomány vív­mányainak segítsé­gével hozzák hely­re a természet hi­báit, gyengesé­geit. Ez a feladata a minszki Mocsárku­tató Állomásnak. Tudós munkatársai­nak irányításával már nagy területen lecsapolták és ter­mőfölddé alakították azokat a mocsara­kat, amelyekből va­­amikor a szúnyogok milliói támadtak a közeli városra. Lecsapolócsatornákat fogtak át a mocsarakon és poshadt vi­züket levezették a Szviszlocs folyóba. Kivágták a zsombékokat és bokrokat. Ma jövedelmező gazdaság terül el a mocsarak helyén. A búza embermagas­ságú a meghódított földön, a kender két-három méterre is megnő, a magas búzatáblák eltakarják az embert. A fü­vek olyan magasra nyúlnak, hogy sa­ját súlyuktól megdőlnek. A búza 20—24 mázsát fizet itt hol­­dankint. Az új nemesített, erős szal­­májú fajták 35—38 mázsa termést is hoznak. A szomszédos vályogtalajú földeken ugyanakkor holdankint csak kilenc mázsa az átlagos búzatermés. A rozs, árpa, zab 18—24 mázsát hoz holdankint az egykori mocsarak helyén, a cukorrépa pedig 600 mázsát. A ré­z­füvek 60—65 mázsa szénát adnak. A lecsapolt mocsarak helyén telepített fák ötször gyorsabban fejlődnek, mint azok, amelyeket agyagos talajba ültettek. A Mocsárkutató Állomás munkatár­sai nagyszerű eredményekkel dicseked­hetnek. Korszerű gépek segítségével évente sokszáz kilométer hosszúságú új lecsapolócsatornát építenek, sok­ tízezer hold földet tesznek termővé. A poleszjai mocsarak lecsapolásával nemcsak hatalmas termőföldhöz jutnak a kolhozparasztok, hanem nagymeny­­nyiségű tőzeget is kapnak fűtésre és trágyázásra. A tőzeges területen vil­lanytelepek épülnek, ezek adják az ener­giát az új len-, kender-, cukorrépa-, dohány- és burgonyafeldolgozó gyá­raknak. A Szocializmus Világítótornya kol­hoz földje a lecsapolt mocsarak helyén húzódik. Szerafima Taraskevics bri­gádvezetőnő, a Szocialista Munka Hő­se az eredményekről beszél: — A mocsár itt húzódott alig 10 lé­pésnyire a háztól. Hossza vagy 20 kilo­méter is volt. Ma már a múlté, lecsa­poltuk és a kolhozunk meggazdago­dott ... — Az elmúlt télen, amikor a kolhoz­parasztok kiszámították a közös jöve­delmet, nem akartunk hinni a sze­münknek: 3500 holdnyi régi területről mindössze 250 ezer rubel jövedelmet kaptak, míg a 260 holdnyi lecsapolt tő­zeges föld egymaga 500 ezer rubelt hozott! A búza, a rozs, az árpa 20 mázsát fizetett holdankint. A burgonya egy-egy gumója néhol egy kilogramm súlyú volt. Kiszámítottuk azt is, ha le­csapoljuk az 1200 holdnyi mocsarat, majdnem 2 és félmillió rubel jövedel­met nyerünk erről a területről. A szovjet tudósok és tervezők sok új gépet alkottak a mocsárlecsapoláshoz. Mihail Macepuro akadémikus gépe 10 munkaóra alatt 8—10 kilométer hosszú és 2 méter mélységű csatornát vág. Mocsárszántó traktorok, bokorirtó gé­pek, tárcsás boronák, exkavátorok, csa­tornavágó gépek könnyítik meg a pa­rasztok természetátalakító munkáját. A talajjavító gépállomások egész háló­zata épült ki. A traktorállomásokon ta­lajjavító brigádok működnek. Az egész köztársaságban lázasan, lelkesen folyik a természet átalakítása. Lecsapolják a mocsarakat, virágzó föl­dekké változtatják az ingoványokat. A szakemberek már tervezik az új gáta­kat és vízgyűjtőket, melyek felfogják a tavaszi áradások felesleges víztöme­gét és egész esztendőn át egyenletesen adagolják a folyóknak, hogy azok nyá­ron ki ne apadjanak, tavasszal pedig el ne árasszák az alföldeket. A kom­munizmus épül az egykori mocsarak helyén is 11 Megjöttek a friss újságok Gépesített szérű a kolhozban A Dnyepropetrovszk-területi Haladás kolhoz szérűjén osz­tályozógépek, röpítőszalagos magtisztítógépek, szállítóberen­dezések végzik a munkát. A szérű gépesítésével többezer munkaegységet takarítanak meg, sok munkaerőt szabadíta­nak fel más munkára. A magtisztítógépet hatlóerős motor hajtja. A teljesítménye nyolc óra alatt 500 mázsa gabo­na, és csupán 4 ember kezeli. Az elmúlt esztendőben körül­belül 12 ezer mázsa gabonát tisztított meg a gép, erre a munkára pedig mindössze 140 munkaegységet fordítottak. Ha ezt a gabonamennyiséget kézi­erővel tisztították volna meg, akkor körülbelül 1500 munka­egységet kellett volna felszámí­tani a tagoknak. Csupán ennek az egy gépnek a beállításával 15.444 rubelt takarítottak meg és 50 embert szabadítottak fel más munkára... Az őszi búza már felszántott tarlója 18 kilométer hosszúság­ban húzódik. A látóhatár szélén az olajkutak fúrótornyára emlé­keztető magas szerkezet áll. Ez a gabonatisztító gépsor, amelyet kerekekre szerelve huzatnak oda, ahol éppen szükség van rá. A Haladás kolhoz tervezői az idén három új magtisztító­­gépsort készítettek. Ezzel újabb 160 embert szabadítanak fel más munkára. Egym.­ utt'n robognak be a fogatok és teherautók a szérűre. A gabonával megrakott kocsit nyomban lemérik a mázsán, másfél perc múlva a kocsi már a tartályhoz áll, beönti a gabo­nát, amelyet szállítószalag visz a tisztítóműbe. Gépkocsi fáról a tisztítómű nyilasa alá. Marija Jerjemina mázsálónő megnyitja a ,,szelepet‘‘, s a gabona meg­tölti a mérlegre állított 5 má­zsás ládát. A lány felírja az eredményt. Aztán megnyitja a láda ajtaját és a gabona zuhog a gépkocsiba, öt perc telt el azóta, hogy az autó megérkezett a kombájntól a szérűre és már­is indul a begyűjtőhelyre a tisz­ta gabonával.

Next