Cukoripar, 1950 (3 . évfolyam, 1-12. szám)

1950-12-01 / 12. szám

­ Első ízben kitüntetett okleveles sztahanovisták: Molnár Károly, az ácsi cukorgyár lakatosa. Munkamódszerét állandóan továbbadja dolgozó­társainak és ezzel különösen az ifjúmunkásokat tanítja és neveli. Nem enged ki a kezéből olyan munkát, amely nem tökéletes, még akkor sem, ha ez tel­j­e­s­í­t­m­é­n­y százal­é­ká­n­a­k csökkenését eredményezi. Czupy Imre, az ácsi cukorgyár fő­könyve­lője: Kitűnik az iparban pontos munkájával, ki­váló szervezőképességével, nagy számviteli tu­dásával. Kanizsai József, a kaposvári cukorgyár üzemlakatosa. Csoportjával szeptember 1-én be­fejezte 1950. évi munkatervét. Munkamódszer­­átadásra neveli a hozzá beosztott fiatalokat. Juhos Károly, a sarkadi cukorgyár mész­­kemence-szeletszárító élőm­­un­kása. Kitűnt az üzemen kívüli mészégetés eredményes irányítá­sával, valamint üzem alatt a két szeletszárító teljesítményének az előző évek átlaga fölé eme­lésével. Rezsdovits Antal, a szerencsi cukorgyár vasesztergályosa. Munkamódszerét adó, új­ító, munka­társait állandóan oktatja. Id. Bunda István, a szerencsi cukorgyár diffúzió-előmunkása. Többszörös újító, a sze­rencsi cukorgyár III. negyedévének legjobb dol­gozója. Skultéti Mihály és Geren­darf István, a szolnoki cukorgyár réparakodó munkásai. Az irányításuk alatt dolgozó réparakodó-brigád az új szabatos réparakodó normák alapján az üzem alatt átlagosan 190%-os teljesítmény­t ért el. A Skultéti-brigád kiváló teljesítményével, pél­damutató magatartásával úgy a szolnoki, mint átmenetileg a sarkadi cukorgyárban lendületé­vel magával ragadta a munkaversenyben lema­radt réparakodó munkásokat. Papp Pereme, a hatvani cukorgyár gép­kocsi vezetője. Kiválóan kezeli gépkocsiját és jó munkájának eredménye, hogy gépkocsija eddig több mint 100.000 km-t izett meg minden nagyobb javítás nélkül. A cukoripari szakma legjobb dolgozói: Nagy István, a sárvári cukorgyár főműszak­­vezetője. Döntő mértékben hozzájárult a sár­vári cukorgyárban szűk keresztmetsze­tet képező csőszerelési munkák eredményes elvégzéséhez, amivel lehetővé tette, hogy a folyó évi cukor­gyártási üzemben a sárvári cukorgyár az el­múlt évivel szemben kimagasló termelési ered­ményeiket ért el. De nemcsak a munkák irányí­tásában, hanem közvetlen végzésében is élenjár olyképpen, hogy sok esetben maga állt a szűk keresztmetszetet képező szakmunkáknál a hiányzó szakmunkás helyére. Id. Magda József, a szerencsi cukorgyár cu­­korfőzője. Többszörös újító, a cukorfőzés szem­pontjából legnehezebb munkahelyen kiemelkedő minőségi eredményeket ér el. Dr. Viczián Brúnó, a mezőh­egyesi cukor­gyár mű­szak­vezetője: A rendkívüli üzemi ne­hézségeik ellenére a folyó évi üzemben határo­zott intézkedéseivel, irányításával, példaadó közvetlen beavatkozásával műszakával a többi műszakkal szemben kiemelkedő eredményt ért el. Diószegi István, a sarkadi cukorgyár centrifligája. Munkájával a többi műszakban dolgozó centri­fugiások munkáját magasan túl­szárnyalta. Salánki István, a szerencsi cukorgyár fő­vegyésze. A­­minőségi ellenőrző módszerek javí­tására több javaslatot tett és ezen a téren ku­tató munkát végzett. A lelkiismeretes szakmai munkában és oktatásban az összes cukorgyárak vegyészei között élenjár.­­ Ezen legkiválóbb dolgozóinkkal az élen, iparunk Sztahanov-mozgalma m­eg fogja dön­teni a cukoripari technikára vonatkozó eddigi nézeteket, a régi technikai normáikat, a régi tervekben szereplő teljesítőképességeket, régi termelési terveket és követelni fogja új, maga­sabb technikai normák, teljesítőképességre vo­natkozó tervek és termelési tervek létesítését. A Sarkadi Cukorgyár 1949. évi üzemében végzett répavá­gókisér­letek Jitkó Jenő Mielőtt a Sarkadi Cukorgyár 1949—50. évi üzemében végzett rép­a­vágó gépid sárlét­ek ered­ményeire és azok kiértékelésére rátérnék, szük­ségesnek tartom, hogy dr. Oplatka Györgynek igen alapos és tanulságos cikkéhez pár megjegy­zést fűzzek, elsősorban a kísérletek gyakorlati kiértékelhetése céljából. Mindenek előtt meg kell állapítanom, hogy a jelzett­­­cikk­­szerint értelmezett­­és a labor­a­tó­­riumiban megállapított szelet­rossz­úság között elvi különbség van. A cikk szerint szeletiho­ssz­ú­­ság alatt 100 g szeletnek teljes hosszát, míg a laboratóriumban megállapított szel­ethoss­zúság alatt, csak 100 g szelet törmelék­mentes részé­nek méterben mért hosszát értjük. A Cukor­ipari Központ 1949. augusztusában kiadott egy­séges laboratóriumi módszereinek idevonatkozó sorai szerint a d­ormiéi­ék közé tartoznak a zúza­lék, az 5 m­m-nél rövidebb és a cérnavékony­ságú szeletek, továbbá az ú. n. „prak­nik“. „Azok­nál a pracniknál, melyeket 5 mm-nél vékonyabb bélrész tart csak egybe, de az egyes szeletszálak egymástól el vannak különülve, a szeletszálla­­kat le kell tépni és csak a kéregrész megy a törmelékbe, a szálak maguk a szelet­hosszúság­hoz tartoznak.“ A szelet­­minőségének megíté- 270

Next