Cukoripar, 1986 (39. évfolyam, 1-4. szám)

1986-01-01 / 1. szám

A CUKORIPAR ÉS A MAGYAR ÉLELMEZÉSIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET CUKORIPARI SZAKOSZTÁLYÁNAK NEGYEDÉVI FOLYÓIRATA 1986. JANUÁR—MÁRCIUS Célunk a cukorrépa minőségének javítása SÁRKÖZI FERENC Az ipari növények termelésének fejlődését a hozamnöveke­dés jellemzi Kereken 560 ezer hektáron — a szántóterület 12%-án — termesztünk ipari növényeket. Bruttó termelési értékük mintegy 14 milliárd Ft, a szántóföldi növénytermesztés bruttó termelési értékének 16%-a. A fokozódó munkaerőhiány, a nem kielégítő biológiai és technikai ellátottság miatt a 70-es évek közepéig a hazai feldol­gozó iparágaknak nem volt elegendő mezőgazdasági nyersanya­guk a biztonságos belföldi ellátáshoz, az exportlehetőség kihasz­nálásához. Az ipari növények termelésének fejlődése — tekintettel az egyes ágazatok speciális eszközigényére — a gabonaféléknél későbbi időpontban, a 70-es évek második felétől számítható. Az érdekeltség javulása, a termelési rendszerek, társulások megalakulása és szervező munkája, az ezzel egyidejű technoló­giai fejlesztés az V. és VI. ötéves terv időszakában lehetővé tette a kettős cél megvalósítását, — a belföldi ellátás biztonságát, és — az exportlehetőség jobb kihasználását. Az ipari növények területe — elsősorban az olajnövények termelésének dinamikus fejlődése miatt — az utóbbi évtizedben megkétszereződött. Az egyes ipari növények terméshozama kü­lönösen a VI. ötéves terv időszakában jelentősen emelkedett. Ugyanakkor egyértelmű az is, hogy a termésátlagok erőteljes növekedése mellett nem értünk el megfelelő eredményt a növé­nyi termékek minőségében és beltartalmi értékében. Alapvető változást kell elérnünk a feldolgozó iparágak jobb minőségű nyersanyag ellátásában. A következő tervidőszak kiemelt célkitűzésének a minőség erőteljes javítását tekintjük, a fontosabb feladatok: — a cukorrépa cukortartalmának fokozása, a káros, nem cukoranyagok visszaszorítása; — a napraforgó mag olajtartalmának emelése; — az étkezési minőségre legalkalmasabb repcefajták kiválasztá­sa és területi részarányának növelése; — az egészségre legkevésbé káros, alacsony nikotin tartalmú dohányfajták hazai előállítása, az exportminőségű dohá­nyok részarányának fokozása; — a rostnövények (rostkender, rostlen) rost minőségének javí­tása (szálhozam, szálhossz, szakítási szilárdság stb.) A cukorrépa termesztés színvonala Több év átlagában 110 ezer hektáron termesztünk cukorrépát. Az évi gyökértermés mintegy 4 millió tonna, 1. táblázat A magyar cukorrépa termelés főbb mutatói Megnevezés 19TM 1981 1982 1983 1984 Terület: 1000 ha Termésátl., 98 93 116 120 125 108 107 31,8 32,6 33,9 39,0 42,7 35,0 40,0 1000 t Bruttó cukor­374 290 447 553 540 457 494 hozam t/ha Nettó cukor­5,16 4,83 5,33 6,02 6,29 5,61 6,23 hozam t/ha 3,79 3,26 3,89 4,57 4,39 4,13 4,65 bruttó termelési értéke 4 milliárd forint, az ipari növé­nyek termelési értékének mintegy 30%-a. Ha visszatekintünk az elmúlt időszak cukorrépa ter­melési eredményére, úgy — az 1. táblázatban foglaltak szerint — három jellemző időszakot különböztetünk meg. 1. A termelés az 1970-es évek közepén volt mélyponton. Az 1971—75 időszakban 93 ezer ha-on termett cukor­répa. A hektáronkénti gyökértermés 32,6 t, cukortar­talom 14,8% volt. Sem a termésátlaggal, sem a beltar­talmi értékkel nem lehettünk elégedettek. Ebben az időszakban mindösszesen évi 290 ezer tonna cukrot termeltünk, a hiányt — meglehetősen drágán — im­portból kellett beszereznünk. A hazai termelés meg­közelítően sem fedezte az országos szükségletet. 2. Ettől az időszaktól kezdve az ágazat alapvető célkitű­zése a szükséglet biztonságos hazai megtermelése volt. Ennek megfelelően alakultak az érdekeltségi viszo- 16,25 14,80 15,72 15,46 14,71 16,03 15,57 15,45 14,00 14,95 14,96 13,90 15,56 15,03 11,97 10,17 11,37 11,69 10,27 11,80 11,63 t/ha Termés­menny. 1000 t Cukortart. 3118 3049 3957 4711 5570 3790 4299 átvételi, % Cukortart. üzemi, % Fehércukorki­hozatal, % Cukorterm.,

Next