Élelmiszervizsgálati Közlemények 3. (1957)

Tárgymutató

zamatot és színt mesterséges anyagok (eszenciák, engedélyezett színezék­anyagok) felhasználásával lehet elérni. Ezen készítmények csak megfelelő csomagolásban, a használati utasítás, a gyártási idő és az eltarthatóság határának feltüntetésével hozhatók forgalomba. (K. J.) SZESZIPAR Szeszesitalok A palackozott árut (likőr, rum, pálinka) legnagyobbrészt az Élelme­zésügyi Minisztérium Szeszipari Igazgatósága felügyelete alá tartozó gyá­rak (Unicin Likőrgyár, Budapesti Szesz-, Élesztő- és Likőrgyár, Angyal­földi Likőr- és Rumgyár és a Miskolci Likőrgyár) készítik. Az utóbbi idő­ben azonban számos egyéb vállalat is foglalkozik szeszesital palackozás­sal: részben a fenti gyártó üzemek készítményeinek, részben pedig az általuk szeszfőzdékből, vagy egyéb vállalatoktól felvásárolt gyümölcspá­linkák felhasználásával, kiszerelésével (Országos Üdülőellátó Vállalat, SZÖVOSZ-hoz tartozó vállalatok stb.). Ezen vállalatoknál nagyobb gond­dal kell eljárni az áru minőségének (pl. alkoholtartalmának) és a cso­magoló edényzetnek (palackok) ellenőrzésénél. Csak szabványos és ellen­őrzött űrtartalmú palackokat szabad felhasználni. A forgalomból a töltő­üzembe visszakerülő palackok között sok nem szabványos akad; tekintve, hogy a palackok töltése ún. töltési teljességre és nem automata adagoló­val történik, az árutartalomban csökkenés mutatkozhat, ami a palack űrtartalomhiányának tudható be (pl. 0,2­1-es palack csak 167 ml rumot tartalmazott). Különösen fontosnak tartanánk, ha a vidéki szeszfőzdék a gyümölcs­­pálinkák alkoholtartalmának beállítására nagyobb gondot fordítanának. A vidéki italmérésekbe ugyanis gyakran kerül olyan áru, melyet nem a Szeszforgalmi Vállalattól, hanem közvetlenül valamely szeszfőzdétől vá­sároltak. A főzde az árut hektoliterfokra adja el és nem literre. Így változó alkoholtartalmú pálinkák kerülnek kimérésre (42,0—52,0 tf. %), 50 tf. %-os áruként, mert ezen italokra megállapított árak 50 tf. %-os alkoholtartalmú árukra vonatkoznak. A fogyasztóközönségnek azonban nem közömbös, hogy 50 tf. %-os áru helyett csak pl. 45 tf. %-osat kap, s így a szeszfőzdék pon­tatlansága a fogyasztóközönség megkárosítását, visszaéléseket és az ellen­őrzés megnehezítését eredményezi. 1.­ Ecet Az erjedés útján előállított ételecetben (MSZ 1659 „Ételecet”) mutat­kozó hiány megszüntetésére, átmeneti időre az erjedéses ecetet meghatá­rozott arány szerint tömény ecetsavból hígított ecettel keverik. Ezen szab­ványon kívüli árun az MSZ 1659 „Ételecet” szabvány megjelölést alkal­mazni nem szabad. Az Ecetipari Vállalat Üllői út 60. sz. alatt levő palackozó üzemét leállította, s a palackozást a Ceglédi úti telepen végzi. A palackozót áru iránt mutatkozó nagy kereslet miatt az új üzem jelenleg még kis kapa­citására való tekintettel az igényeket kielégíteni nem tudja. Ezért forga­lomba hoz palackozva 20%-os (20 g/100 ml) töménységű ecetet is, s ezzel jelentős mértékben csökkenti a palackozott árukban mutatkozó hiányt. Ezen áru címkéjén azonban feltűnően jelezni kell a megszokottnál (szab­ványos, 10­%-os) nagyobb ecetsavtartalmat. j \

Next