Élelmiszervizsgálati Közlemények 3. (1957)
Tárgymutató
zamatot és színt mesterséges anyagok (eszenciák, engedélyezett színezékanyagok) felhasználásával lehet elérni. Ezen készítmények csak megfelelő csomagolásban, a használati utasítás, a gyártási idő és az eltarthatóság határának feltüntetésével hozhatók forgalomba. (K. J.) SZESZIPAR Szeszesitalok A palackozott árut (likőr, rum, pálinka) legnagyobbrészt az Élelmezésügyi Minisztérium Szeszipari Igazgatósága felügyelete alá tartozó gyárak (Unicin Likőrgyár, Budapesti Szesz-, Élesztő- és Likőrgyár, Angyalföldi Likőr- és Rumgyár és a Miskolci Likőrgyár) készítik. Az utóbbi időben azonban számos egyéb vállalat is foglalkozik szeszesital palackozással: részben a fenti gyártó üzemek készítményeinek, részben pedig az általuk szeszfőzdékből, vagy egyéb vállalatoktól felvásárolt gyümölcspálinkák felhasználásával, kiszerelésével (Országos Üdülőellátó Vállalat, SZÖVOSZ-hoz tartozó vállalatok stb.). Ezen vállalatoknál nagyobb gonddal kell eljárni az áru minőségének (pl. alkoholtartalmának) és a csomagoló edényzetnek (palackok) ellenőrzésénél. Csak szabványos és ellenőrzött űrtartalmú palackokat szabad felhasználni. A forgalomból a töltőüzembe visszakerülő palackok között sok nem szabványos akad; tekintve, hogy a palackok töltése ún. töltési teljességre és nem automata adagolóval történik, az árutartalomban csökkenés mutatkozhat, ami a palack űrtartalomhiányának tudható be (pl. 0,21-es palack csak 167 ml rumot tartalmazott). Különösen fontosnak tartanánk, ha a vidéki szeszfőzdék a gyümölcspálinkák alkoholtartalmának beállítására nagyobb gondot fordítanának. A vidéki italmérésekbe ugyanis gyakran kerül olyan áru, melyet nem a Szeszforgalmi Vállalattól, hanem közvetlenül valamely szeszfőzdétől vásároltak. A főzde az árut hektoliterfokra adja el és nem literre. Így változó alkoholtartalmú pálinkák kerülnek kimérésre (42,0—52,0 tf. %), 50 tf. %-os áruként, mert ezen italokra megállapított árak 50 tf. %-os alkoholtartalmú árukra vonatkoznak. A fogyasztóközönségnek azonban nem közömbös, hogy 50 tf. %-os áru helyett csak pl. 45 tf. %-osat kap, s így a szeszfőzdék pontatlansága a fogyasztóközönség megkárosítását, visszaéléseket és az ellenőrzés megnehezítését eredményezi. 1. Ecet Az erjedés útján előállított ételecetben (MSZ 1659 „Ételecet”) mutatkozó hiány megszüntetésére, átmeneti időre az erjedéses ecetet meghatározott arány szerint tömény ecetsavból hígított ecettel keverik. Ezen szabványon kívüli árun az MSZ 1659 „Ételecet” szabvány megjelölést alkalmazni nem szabad. Az Ecetipari Vállalat Üllői út 60. sz. alatt levő palackozó üzemét leállította, s a palackozást a Ceglédi úti telepen végzi. A palackozót áru iránt mutatkozó nagy kereslet miatt az új üzem jelenleg még kis kapacitására való tekintettel az igényeket kielégíteni nem tudja. Ezért forgalomba hoz palackozva 20%-os (20 g/100 ml) töménységű ecetet is, s ezzel jelentős mértékben csökkenti a palackozott árukban mutatkozó hiányt. Ezen áru címkéjén azonban feltűnően jelezni kell a megszokottnál (szabványos, 10%-os) nagyobb ecetsavtartalmat. j \