Élelmiszervizsgálati Közlemények 4. (1958)

Tárgymutató

A sajt 50% keménysajtot és 50% félkemény sajtot tartalmaz. Száraz­­anyagtartalma 48%, szárazanyagában 45% zsírtartalommal. Kétféle kiszerelésben kívánja forgalomba hozni az ipar : a) 100 g-os félköralakú dobozban, 1 db félköralakú sajt, alumínium fóliába csomagolva, b) 200 g-os köralakú dobozban, 2 db alumínium fóliába csomagolt félköralakú sajt van elhelyezve. A címke mindkét kiszerelésnél azonos, zellert ábrázol. 4. ,, Vadász” köményes zsíros ömlesztett sajt 50% keménysajtból, 50% félkeménysajtból ömlesztett zsíros sajt, 48% szárazanyagtartalommal, szárazanyagában 45% zsírtartalommal. Téglalap alakú, 100 g-os dobozban 1 db.sajt kerül elhelyezésre, alumínium fóliába csomagolva. A címke nyúlra lövő vadászt ábrázol. (Sz. M.) ÉDESIPAR Ú­j gyártmányok: Az elmúlt időszakban ismét több édesipari új gyártmányt fogadott el az erre a célra kijelölt bizottság. A Szerencsi Csokoládégyár az alábbi új gyártmányokat készíti: Rózsa desszert (kocka alakú, persipán és zselé rétegű korpusz étcsokoládéba mártva), Ananász desszert (fondantba mártott szeszes dinnye korpusz étcsokoládéba mártva). ABC csokoládé (2 dkg-os táblák ét-, mokka- és tej csokoládéból). Konyakos barack (ko­nyakba áztatott és fondantba mártott kajszi darabok étcsokoládéval bevonva). Konyakos szilva (az előbbi készítménytől csak gyümölcsanyagá­ban különbözik, mint neve is jelzi, szilvával készül). Paletta díszdoboz (paletta alakú kartondoboz, a festékek jelképezésére különböző színű fóliába csomagolt csokoládé pasztillák szolgálnak, a doboz főkép fondant bonbonnal van töltve). Jutka csokoládés szelet (kétrétegű — persipán és párizsi krém — korpusz étcsokoládéba mártva). A Csemege édesipari gyár az alábbi új gyártmányok gyártását kezdte el: Kókusz cukorka (fehér­­színű ballirozott gömb alakú cukorkák kókusz ízű szörppel töltve). Fincsi szelet (kókusz ízű fondant csokoládéba mártva). Arany narancs (narancs­héjjal dúsított fondant korpusz étcsokoládéba mártva). Kókusz csók (darált koprával készült, aranysárgára sült csók alakra formált puszedlik). (R. L.) Márkázásra javasolt új édesipari készítmények Az édesiparban immár hagyománnyá vált, hogy minden évben meg­rendezik az édesipari termékek nagy seregszemléjét, melyen az egyes üzemek verseny keretében bemutatják azokat a cikkeket, melyeket folyó évben hoztak forgalomba, vagy kívánnak gyártani. A versenyben részt­vevő cikkeket a kijelölt bizottság december 6-án bírálta el. A bírálóbizott­ság a legjobb készítményeket márkázásra javasolta. Ezek : 25-ös bonbon (gyártja: Budapesti Keksz-és Ostyagyár). Stoly karamella (négy ízben készült, szemenként csomagolt toffee karamella), gyártja: Budapesti Keksz- és Ostyagyár). Mirabell (szeszes marcipán korpusz étcsokoládés hüvelybe töltve, gyártja : Győri Keksz- és Ostyagyár). Sós keksz (gyártja : Győri Keksz- és Ostyagyár). Paletta bonbon (az új gyártmányok közt már ismer­tettük, gyártja : Szerencsi Csokoládégyár). Francia gyöngydrazsé (párizsi­krém korpuszú cukordrazsé, gyártja: Budapesti Keksz- és Ostyagyár). Epres desszert (étcsokoládé hüvelybe töltött eperszagat, gyártja : Cukrá­szati Gyár).

Next