Élelmiszervizsgálati Közlemények 4. (1958)
Tárgymutató
A bizottság által javasolt készítmények fölött az Él. Min. és Bk. M. szervei közösen döntenek s a minőségi jellemzők rögzítése mellett az Élelmiszeripari Közlönyben fogják megjelentetni a márkázási határozatot. A minőségellenőrző intézetek az abban rögzítettek figyelembevételével végzik a minősítést. (R. L.) Szaloncukor Egyes vidéki üzemek (cukrászdák) szabványon kívüli szaloncukrot hoztak forgalomba. Az ipari és kereskedelmi tárcák megegyezése alapján a szaloncukor nem tekinthető cukrászipari készítménynek, ezért annak gyártásával csak az El. Min. édesipari igazgatóság felügyelete alá tartozó vállalatok foglalkozhatnak. Kivételes esetben adhatnak engedélyt egyes szövetkezeti cukrászdáknak szaloncukor készítésére, ezek az üzemek azonban csak szabványos minőséget gyárthatnak. A kifogásolt termékek cukros védőburkolattal (kandisz) nem voltak ellátva, keményítőszörpöt nem tartalmaznak, invertcukor tartalmukat ecetes invertálással készítették s egyes szemeken az ecetsav szaga és íze előnytelenül érződött ki. (R. L.) Cukoralakzatok A földművesszövetkezeti cukrászdák nagyobb mennyiségben készítettek és készítenek cukoralakzatokat. Csak azok az üzemek kapnak gyártási engedélyt, melyeknek bemutatott előmintái megfeleltek. A cukoranyag keményítőszörp nélkül főzött cukoroldat, melyet formába öntés előtt részben kristályosítanak. Ízesítőanyagként csak kakaót tartalmazhatnak. Mesterséges zamatosítóanyagot, élelmiszerszínezéket a cukorhoz nem adagolnak. A gyártó csak saját vállalatának üzleteiben árusíthat, s fel kell mutatnia a gyártási engedélyt. Az engedélyt a Szövosz, illetve Bk. M. El. Főigazgatóság adja ki. A cukoralakzatokat alumínium fóliába csomagolják s nitrolokkal a szem, száj, orr stb. részeket tetszetősen színezik. Egyes vállalatok a színezést kopállakkal végzik. (R. L.) Kakaópor A forgalomban levő import kakaó minősége ellen több panasz érkezett. A kakaóporok egy része a szokásosnál durvább őrlésű volt, lúgos feltárás nélkül készült s ezért a belőle gyártott ital sok üledéket tartalmazott. Az újabb import kakaóporok előmintáit már megvizsgálták. Azok színben sötétebbek, szemcsézettségben finomabbak s a belőlük készült ital kevesebb üledéket tartalmaz. (R. L.) Háztartási keksz Az elmúlt negyedévben a háztartási kekszek minősége javult. Elvétve volt csak tapasztalható az előző időszakban gyakorta észlelt hiba, hogy a kekszek jelentős mennyiségben tartalmaztak hólyagos párnás darabokat. A hiba kiküszöböléséhez a jobb nyersanyagokon kívül a gázellátás javulása is hozzájárult. Jobb gázellátás következtében szakszerűen tudták a sütést vezetni. (R. L.)