Élelmiszervizsgálati Közlemények 4. (1958)

Tárgymutató

A bizottság által javasolt készítmények fölött az Él. Min. és Bk. M. szervei közösen döntenek s a minőségi jellemzők rögzítése mellett az Élel­miszeripari Közlönyben fogják megjelentetni a márkázási határozatot. A minőségellenőrző intézetek az abban rögzítettek figyelembevételével végzik a minősítést. (R. L.) Szaloncukor Egyes vidéki üzemek (cukrászdák) szabványon kívüli szaloncukrot hoztak forgalomba. Az ipari és kereskedelmi tárcák megegyezése alapján a szaloncukor nem tekinthető cukrászipari készítménynek, ezért annak gyártásával csak az El. Min. édesipari igazgatóság felügyelete alá tartozó vállalatok foglalkozhatnak. Kivételes esetben adhatnak engedélyt egyes szövetkezeti cukrászdáknak szaloncukor készítésére, ezek az üzemek azon­ban csak szabványos minőséget gyárthatnak. A kifogásolt termékek cuk­ros védőburkolattal (kandisz) nem voltak ellátva, keményítőszörpöt nem tartalmaznak, invertcukor tartalmukat ecetes invertálással készítették s egyes szemeken az ecetsav szaga és íze előnytelenül érződött ki. (R. L.) Cukoralakzatok A földművesszövetkezeti cukrászdák nagyobb mennyiségben készí­tettek és készítenek cukoralakzatokat. Csak azok az üzemek kapnak gyár­tási engedélyt, melyeknek bemutatott előmintái megfeleltek. A cukor­­anyag keményítőszörp nélkül főzött cukoroldat, melyet formába öntés előtt részben kristályosítanak. Ízesítőanyagként csak kakaót tartalmazhat­nak. Mesterséges zamatosítóanyagot, élelmiszerszínezéket a cukorhoz nem adagolnak. A gyártó csak saját vállalatának üzleteiben árusíthat, s fel kell mutatnia a gyártási engedélyt. Az engedélyt a Szövosz, illetve Bk. M. El. Főigazgatóság adja ki. A cukoralakzatokat alumínium fóliába csomagolják s nitrolokkal a szem, száj, orr stb. részeket tetszetősen színezik. Egyes vállalatok a szí­nezést kopállakkal végzik. (R. L.) Kakaópor A forgalomban levő import kakaó minősége ellen több panasz érke­zett. A kakaóporok egy része a szokásosnál durvább őrlésű volt, lúgos feltárás nélkül készült s ezért a belőle gyártott ital sok üledéket tartalma­zott. Az újabb import kakaóporok előmintáit már megvizsgálták. Azok színben sötétebbek, szemcsézettségben finomabbak s a belőlük készült ital kevesebb üledéket tartalmaz. (R. L.) Háztartási keksz Az elmúlt negyedévben a háztartási kekszek minősége javult. Elvétve volt csak tapasztalható az előző időszakban gyakorta észlelt hiba, hogy a kekszek jelentős mennyiségben tartalmaztak hólyagos párnás darabokat. A hiba kiküszöböléséhez a jobb nyersanyagokon kívül a gázellátás javu­lása is hozzájárult. Jobb gázellátás következtében szakszerűen tudták a sütést vezetni. (R. L.)

Next