Élelmiszervizsgálati Közlemények 4. (1958)

Tárgymutató

Gesztenyepüré Az 1957. évben a gesztenyetermés igen jó minőségű, de csekély volt. A termés legnagyobb részét a Cukrászipari Vállalat Kőris utcai telepe dol­gozta fel gesztenyepürévé. A püré kémiai összetétele megfelelő volt, a bakte­riológiai vizsgálat azonban több kívánnivalót mutatott, meg kell jegyeznünk, hogy a gesztenyepürére nézve a Magyar Szabványügyi Hivatal ez ideig szabványt nem dolgozott ki, bár a gesztenyére vonatkozó szabvány már megjelent (MSZ 11896 Gesztenye). (K. J.) SÖR , ÜDÍTŐITAL- ÉS KÁVÉSZERIPAR Sör Az 1,5­­-es családi söröspalackok tisztítása még mindig nem kielégítő. Egy raktárellenőrzés alkalmával pl. az 1,5­­-es palackozott söröknek mintegy 80%-a kisebb-nagyobb mértékben szennyezett volt. A szennyeződés a mosás elégtelen voltára vezethető vissza. Vagy az előáztatás bevezetésével, vagy a mosási eljárás, illetve a mosógép tökéletesítésével javítani kell ezen a súlyos hibán, mely joggal a fogyasztó méltatlankodására vezet. A ,,Pilsner Urquell” elnevezésű importsöröknek egy jelentős tétele zavaros, opálos, törött volt. Nagyobb figyelmet kell a minőségellenőrzésre fordítani az import áruknál. A külföld sem veszi át tőlünk az értékcsökkent exportárut. (K. J.) Üdítőitalok A szénsavas üdítőitalok (pl. Bambi) cukortartalma továbbra is erősen változik (11,0—14,0 ref. %). A Fővárosi Ásvány- és Szik­vízüzem a „narancsízű Bambi” palackozá­sát megszüntette margitszigeti telephelyén, s a Döbrentei tér 10—11. sz. alatti új üzemben rendezkedett be. De a Kőbányai (Halom u.) telep is ugyan­ilyen kiszerelésben állítja elő „narancsízű Bambi” készítményét: azonos palack, címke és zárszalag! A gyártás felelősségét tehát nem lehet tisztázni a telephely feltüntetésének hiánya miatt. A Vállalatnak feltétlen megfelelő megkülönböztetési lehetőségről kell gondoskodni. (K. J.) Kávészerek A közeljövőben új típusú kávészerek kerülnek forgalomba. Pörkölt őrölt kávé és kakaó tartalmú keverék kávépótlókat fog gyártani a kávészer­­ipar. A bemutatott mintákból tejjel kellemes, ízletes italt készíthetünk. Tárolásuk és eltarthatóságuk az ismert kávészerekkel azonos. (R. L.) SZESZIPAR Szeszes italok Meg kell állapítanunk, hogy a gyümölcspálinkák (barack, meggy és cseresznye) ciánhidrogéntartalma jelentősen csökkent ugyan, de mégis előfordult kiszerelt, palackos árunál is 130 mg/l-es ciánhidrogéntartalom. Szólni kell az ún. „kevertpálinkák” forgalombahozatalával kapcsolatos­ rendellenességről. A kevertpálinkák árát az összetevő szeszesitalok mennyi­sége és minősége szerint állapítja meg a kereskedelem (vendéglátóipar); különösen bonyolult az elbírálási lehetőség az ún. „minőségi kevert” pálin­kák terén. Egy vidéki vendéglátóipari vállalat pl. rendszeresen előállít és demisonba fejtve kiszerel egy ilyen elnevezésű árut. A gyártásnál azonban nem állandó receptúrával dolgozik (pl. 50% Cas.­rum: Cherry brandy), hanem több féle (15—20!!) raktáron elfekvő likőr és pálinka maradékát

Next