Élelmiszervizsgálati Közlemények 5. (1959)

Tárgymutató

SZIKVÍZ Rövidesen tárgyalásra kerül a Magyar Szabványügyi Hivatal szakértő­­bizottsága előtt az MSZ 8808. Szikvíz (szénsavval telített ásványvíz) szabvány. Az új szabvány hivatva van rendezni a fogyasztásra kerülő szikvizek közötti nagy minőségi különbségeket. A szik­vízgyártás területén mutatkozó rendellenességekkel folyóiratunk egyik legközelebbi száma részletesen fog foglalkozni. (Szerk.) K. J. ECET — FAECET A közelmúltban a „Figyelő”-ben több alkalommal ismertettük, hogy az „Erdőkémia” vállalat a tolmácsi gyártelepén faecetet készít. Ez a készítmény minőségileg megüti azt a mértéket, amit a Magyar Gyógyszer­­könyv (Ph. H. V.) és a külföldi minőségi előírások (GOSZT szabványok) kötelezően előírnak. A vállalat a felmerülő ecethiányra való tekintettel már a kereskedelem rendelkezésére is bocsájtja az előállított tömény ecetsavat, melyet igen helyesen „faecet” elnevezéssel jelöl meg. Sajnos az elnevezés a kereskedelem tájékozatlansága folytán félreértésekre vezet. A tájékozat­lanok ugyanis azt hiszik, hogy a „faecet” „faszesz” (metilalkohol) szárma­zéka, s így mérgező hatású. A laboratóriumi vizsgálat a tolmácsi üzem tömény ecetsavában, illetve ezen ecetsav hígítványában metilalkohol­­tartalmat nem tudott kimutatni, s így az áru metilalkoholmentesnek tekintendő. Megjegyezzük, hogy a Magyar Szabványügyi Hivatal szakértő­­bizottsága ugyancsak a közeljövőben fogja tárgyalni az MSZ 7488 „Étkezési faecet” szabványt, mely a jövőben pontosan meghatározza a fa száraz le­párlásával előállított ecetsav minőségi követelményeit, forgalomba hozatalát stb., s így a fenti kétségeket el fogja oszlatni. SZESZIPAR Likőrök A kidolgozott MSZ 9595 „Likőr” módosító szabvány magában foglalja a jelenleg még érvényben levő MSZ 9590 „Kereskedelmi (kommersz) likőr” és MSZ 9595 „Különleges likőr” szabványokat. Az új módosító javaslat likőröknél a felhasznált nyersanyagok és a gyártástechnológia szerint az alábbi likőrfajtákat különbözteti meg: Gyümölcslikőrök. Gyümölcsléből, aszalt gyümölcsből, vagy drogokból maceráció, digerálás, perkoláció vagy desztilláció útján készülnek. Alkohol­­tartalmuk min. 25 tf. %., cukortartalmuk min. 300 g/l. Keserűk (keserű likőrök). Drogokból maceráció, digerálás, perkoláció vagy desztilláció útján készülnek. Alkoholtartalmuk min. 28 tf %, cukor­­tartalmuk min. 180 g/l. Kávé, kakaó, tea, méz és fűszer likőrök. Kávé, kakaó, tea, méz vagy fűszerek felhasználásával készülnek maceráció, digerálás, perkoláció vagy desztilláció útján. Alkoholtartalmuk min. 23 tf. %, cukortartalmuk min. 350 g/l. Emulziós likőrök (flipek). Tej, tojás, kakaó vagy egyéb zsírtartalmú anyag felhasználásával készülnek. A zsiradék a likőrben emulzió alakjában van jelen. Alkoholtartalmuk min. 20 tf %, cukortartalmuk min. 550 g/l. Egyéb (aromás, punch) likőrök. Valódi vagy szintetikus eszenciák, növényi olajok stb. felhasználásával hideg úton készülnek. Alkoholtartalmuk min. 25 tf %, cukortartalmuk min. 400 g/l. K. J. 269

Next