Élelmiszervizsgálati Közlemények 9. (1963)

Tárgymutató

osztályozást. Ezen belül zsenge (a sóslében felül úszó) és a keményebb (a sóslében lesüllyedő) szemek szerinti jelölés a következő: K1-8,5 mm alatti zsenge, K2 = 8,5 mm feletti zsenge, КЗ = 8,5 mm alatti kemény, K4 = 8,5 mm feletti kemény szemek. Hasonlóképpen történt a jelölés a velőborsót tartalmazó készít­ményeknél: V1 =9,5 mm alatti zsenge, V2 = 9,5 mm feletti zsnege, V3 = 9,5 mm alatti kemény és V4 = 9,5 mm feletti kemény szemek. A többi tartósított zöldborsót előállító gyár továbbra is a H és P jelzéseket használta és a zöldborsó szemek osztályozását az Élelmezésügyi Minisztérium Konzerv- és Paprikaipari Igazgatóság 24.578/1963. sz. leirata ill. az MSZ 1814-63 szabvány tervezet előírásai szerint végezte el. H. L. FŰSZER ÉS ÉLVEZETI SZEREK Presszókávé. A Fővárosi Vegyészeti Intézet által megvizsgált presszó kávék 12,9%-a lényegesen nagyobb kávémennyiség felhasználásával készült, mint azt a Bkm. rendelete előírja. (6,8-11,6). Paprika. A Fővárosi Vegyészeti Intézetnél több alkalommal olyan tasakokba kiszerelt édes-nemes fűszerpaprika került vizsgálatra, ami ízhibás volt. Földimogyoró. A Fővárosi Vegyészeti Intézetben vizsgálatra került egy olyan földimogyoró import minta, melynek mintegy 20%-a molyos volt. Gesztenye fényezése. A gesztenyét héjjának fényezésével külsőleg tetszető­sebbé tehetjük; a fényezés módja: tiszta, por és egyéb idegen anyagtól mentes terményes zsákban, kismennyiségű gesztenyét addig kell „csúsztatni”, míg a gesztenye héjja a kellő fényt meg nem kapja. A fényezés a gesztenye tárolására nézve is előnyös. V. Z. Héjjas dió tárolás. A jelenleg forgalomba kerülő héjjas dió jellegénél fogva nedves, (nyers) állapotban kerül kiszállításra, ezért a tárolására fokozott gon­dot kell fordítani. Tárolása száraz, hűvös helyen történjék, zsákból, illetve ládá­ból kiöntve terítéssel és gyakori forgatással kell megvédeni a befulladástól. V. I. DOHÁNYIPAR A magyar dohányipar minden esztendőben „Szeged” elnevezéssel szivarkát hoz forgalomba a Szegedi Ünnepi Játékok idejére. Az eddigi években a „Szeged” szivarka füstjének kémhatása semleges volt (C2) az idei évben a „Szeged” szivarkát füstszűrővel látták el, s füstjének kémhatása is megváltozott, gyártá­sánál savas füstű dohányt használtak fel (a csomagoláson látható Cx is erre utal). (B. J. I.) SZABVÁNYOSÍTÁS Fűszerszabványok. A külföldi és hazai fűszerek minőségével összesen 30 országos szabvány foglalkozik. Tekintettel arra, hogy e szabványok javaslatai átlagosan 10 évvel ezelőtt készültek és mintegy 8 éve kötelezők, kivétel nélkül módosításra szorulnak. E módosításokat a MSzH az idei tervébe nem tudta felvenni, de szükséges, hogy­ a következő évek terveiben sorra kerüljenek S. L. 304

Next