Élelmiszervizsgálati Közlemények 30. (1984)

1984 / 1-2. szám

Az élelmiszerek minőségének 1983. évi alakulása és az ellenőrzések tapasztalatai • A Kó ÉVA Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, Budapest Vizsgáltuk és értékeltük a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a belföldi forgalom céljára előállított élelmiszerek minőségének alakulását. Az értékelési következtetések alapja az előző évben elért minőségi szinthez viszonyított változás. A minisztériumi iparokban a hatósági és az ipari minőség­­ellenőrzésben képzett minőségmutató — minisztériumi szinten összegzett — komp­lex értékelése alapján (1. táblázat) minősítettünk. A többi szektorban a megyei állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomá­sok összvizsgálatára vetített kifogásolási százalék változásából (2. táblázat) vontuk le a következtetéseket. Az így megállapítható javult-romlott-változatlan minőségi kategóriákat nem lehet kiegészíteni a minőségi színvonal objektív (jó, rossz) meg­ítélésével, mert a minőségi jellemzők termékspecifikusak és az előállítók különböző műszaki színvonalon állítják elő termékeiket. 7. táblázat Élelmiszeripari termékek minőségalakulása 1983-ban a minisztériumi iparágakban Előállító Mínőségmutató Minősítés 1983. 1982. Baromfi 3,84 3,85 változatlan Cukor 3,42 3,43 változatlan Dohány 3,58 3,55 változatlan Édes 3,47 3,40 javult Gabona 3,77 3,79 változatlan Hús 3,06 3,11 változatlan Hűtő 3,06 3,06 változatlan Konzerv 3,32 3,27 változatlan Növényolaj 3,79 3,82 változatlan Sör 3,48 3,43 változatlan Szesz 3,71 3,73 változatlan Tej 3,65 3,68 változatlan­ ­ Élelmiszervizsgálati Közlemények

Next