Élelmiszervizsgálati Közlemények 31. (1985)
1985 / 1. szám
Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1984. évi XXX. kötetéről 1984-ben a folyóirat XXX. kötete jelent meg 2 összevont (1 -2 és 3-4) füzet.... oldalon. A folyóirat hasábjain 19 élelmiszervizsgálati témájú cikk látott slágot, amelyek közül 13 eredeti közlemény. Érzők megoszlása munkahely szerint: 1 ellenőrző intézetek ...................................................................... 50,0% itó intézetek ..................................................................................... 16,7% itási intézmények, egyetemek, főiskolák ........................................ 26,6% Katok ................................................................................................ 6,7% A széles szakmai közönség tájékoztatását szolgálja az élelmiszerek minőségének írását, a hatósági ellenőrzések tapasztalatait ismertető hagyományos közlet(1). Egy cikk áttekintést ad a búza minőségének alakulásáról Komárom megyében 178- 1980 közötti időszakban (2). Érzékszervi vizsgálati eljárás kismértékű módosítását írja le egy közlemény,iyel biztonságosabban ítélhető meg a feldolgozásra kerülő sertéshúsoknál a ék minőségét erősen befolyásoló ivari szag (3). Cukrok vizsgálatával foglalkozik két cikk: enzimes analitikai módszert írnakipari termékek cukorösszetételének meghatározására (4) és vékonyrétegkrográfiás módszert hüvelyesek szaccharóz-, raffinóz- és sztachióztartalmának söre (5). Szójakészítménnyel gyártott húsipari termékek szójatartalmának meghatárán szolgáló, a fitát- és a hemicellulóz-tartalom mérésén alapuló vizsgálati eljűismertet egy közlemény (6). A tejpor zsírtartalmának meghatározására széles körben alkalmazott oldószerikciós módszer pontosságát jelentősen befolyásoló centrifugális időt vizsgálta ön körültekintően egy cikk szerzője (7). Egy közlemény ismerteti néhány magyar kukoricafajta fehérjéinek in vitrogiai értékelését (8). Mikrobiológiai vonatkozású egy közlemény, amely a cukor mikrobiológiaiségét mélyrehatóan elemzi (9). Toxikológiai vizsgálatokkal szintén egy közlemény foglalkozik: a szerzők részmódszerleírást közölnek antibiotikum és szulfanamid maradványok kimutaa (10). Az élelmiszeripari kutatások eredményeiről szóló cikksorozatban ez évben a ■répa ipari feldolgozásával kapcsolatos (11) és a dohányipari (12) kutatóra eredményeinek hasznosulásáról adunk számot.