Élelmiszervizsgálati Közlemények 31. (1985)

1985 / 1. szám

Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1984. évi XXX. kötetéről 1984-ben a folyóirat XXX. kötete jelent meg 2 összevont (1 -2 és 3-4) füzet­­.... oldalon. A folyóirat hasábjain 19 élelmiszervizsgálati témájú cikk látott slágot, amelyek közül 13 eredeti közlemény. Érzők megoszlása munkahely szerint: 1 ellenőrző intézetek ...................................................................... 50,0% itó intézetek ..................................................................................... 16,7% itási intézmények, egyetemek, főiskolák ........................................ 26,6% Katok ................................................................................................ 6,7% A széles szakmai közönség tájékoztatását szolgálja az élelmiszerek minőségének írását, a hatósági ellenőrzések tapasztalatait ismertető hagyományos közle­­t(1). Egy cikk áttekintést ad a búza minőségének alakulásáról Komárom megyében 178- 1980 közötti időszakban (2). Érzékszervi vizsgálati eljárás kismértékű módosítását írja le egy közlemény,­iyel biztonságosabban ítélhető meg a feldolgozásra kerülő sertéshúsoknál a ék minőségét erősen befolyásoló ivari szag (3). Cukrok vizsgálatával foglalkozik két cikk: enzimes analitikai módszert írnak­­ipari termékek cukorösszetételének meghatározására (4) és vékonyrétegkro­­gráfiás módszert hüvelyesek szaccharóz-, raffinóz- és sztachióztartalmának söre (5). Szójakészítménnyel gyártott húsipari termékek szójatartalmának meghatárá­­n szolgáló, a fitát- és a hemicellulóz-tartalom mérésén alapuló vizsgálati eljű­­ismertet egy közlemény (6). A tejpor zsírtartalmának meghatározására széles körben alkalmazott oldószer­­ikciós módszer pontosságát jelentősen befolyásoló centrifugális időt vizsgálta ön körültekintően egy cikk szerzője (7). Egy közlemény ismerteti néhány magyar kukoricafajta fehérjéinek in vitro­giai értékelését (8). Mikrobiológiai vonatkozású egy közlemény, amely a cukor mikrobiológiai­ségét mélyrehatóan elemzi (9). Toxikológiai vizsgálatokkal szintén egy közlemény foglalkozik: a szerzők rész­módszerleírást közölnek antibiotikum és szulfanamid maradványok kimuta­­a (10). Az élelmiszeripari kutatások eredményeiről szóló cikksorozatban ez évben a ■répa ipari feldolgozásával kapcsolatos (11) és a dohányipari (12) kutató­ra eredményeinek hasznosulásáról adunk számot.

Next