Élelmiszervizsgálati Közlemények 31. (1985)

1985 / 3. szám

IN MEMÓRIÁM Az Élelmiszervizsgálati Közlemények szerkesztőbizottsága mélységes sajnálattal jelenti be, hogy a bizottság tagja, Dr. Almási Elemér professzor, a Kertészeti Egyetem Élelmiszertechnológiai Intézetének igazgató­ja 1985. április 22-én, 66 éves korában, súlyos betegség után, elhunyt. Almási professzor az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert szaktekintélye és a magyar hűtőipar Állami Díjjal kitüntetett fejlesztője volt. Almási Elemér Bükkösdön, 1919. december 8-án született. Középiskoláit a pécsi Nagy Lajos reálgimnáziumban végezte, 1938-ban kitüntetéssel érettségizett. Még ez évben felvették a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karára, ahol 1942-ben jeles képesítést szerzett. Első munkahelye a Műegyetem Kémiai Technológiai Tanszéke volt, majd az Erjedéstani Intézethez, később a Nagyatádi Konzervgyárhoz került. 1943-ban behívták katonának, 1945-ben fogságba esett. Az itt töltött 3 év sem volt elveszett számára, ezalatt kitűnően megtanult oroszul. Egyébként már ekkor kiváló idegen­ nyelvtudással rendelkezett, németül, angolul és franciául is jól beszélt. A hadifogság után 1948-ban először a MIRELIT Mélyhűtő Vállalatnál labor­vezetőként, majd a Konzerv-, Hús- és Hűtőipari Kutató Intézetben dolgozott, 1959-től a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet Hűtő Osztályának vezetője lett. A kormány 1967 decemberében nevezte ki a Kertészeti Egyetem Élelmiszer­technológiai és Mikrobiológiai tanszékére vezető egyetemi tanárnak. Itt kezdte meg oktatási munkáját. Az első két év során az Élelmiszertechnológia c. enciklopé­dikus tárgyat adta elő a Termesztési Karon. 1970-től az akkor alakuló Tartósipari Karon a Hűtőtechnológia c. tárgy egyetemi szintű előadásait és gyakorlatait vezette be, amivel úttörő munkát végzett. Egyidejűleg jelentős tevékenységet fej­tett ki a Tartósítóipari Kar oktatásának megszervezésében és az első tantervek kidolgozásában. Ezt a feladatot nehezítette az a körülmény is, hogy itt egy hazai vi­szonyok között új oktatási formát, a soros kétszintes képzést vezették be. Később, 1971 és 1974 között a Kertészeti Egyetem külügyi rektorhelyettese volt. Az Élelmi­szertechnológiai Intézet megalakulásakor, 1983-ban őt nevezték ki az első igaz­gatóvá és egyben megbízták az intézethez tartozó Élelmiszer- és Hűtőtechnológiai Tanszék vezetésével. Oktatási tevékenysége nemcsak a graduális, hanem a posztgraduális szintre is kiterjedt. Vezetése alatt két arab aspiráns és 4 tanszéki dolgozó szerzett kandi­dátusi fokozatot. Sok doktori cselekménynek is irányítója volt.

Next