Élelmiszervizsgálati Közlemények 35. (1989)

1989 / 1. szám

2 Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények XXXIV. kötetéről 1988-ban a folyóirat XXXIV. kötete a szerkesztési tervnek megfelelően 4 füzetben összesen 256 oldalon jelent meg. A folyóiratban 19 eredeti szakmai anyagot közöltünk le, ami az elmúlt évi 14 eredeti dolgozattal szemben jelentős emelkedést jelent. Nem csökkent azon anyagok száma sem, melyek a hatósági és ipari minőségellenőrző szakemberek mindennapos és hosszabb távú minőség­­fejlesztő munkájához hasznos tájékoztatást adhatnak. Ezek közül külön említést érdemel az élelmiszerek fogyaszthatósági határideje és minőségmegőrzési idő­tartama jegyzékének 2. és 3. kiegészítése. Továbbra is kiemelt helyet kaptak az MTA —MÉM Élelmiszertudományi Komplex Bizottság Élelmiszeranalitikai Munkabizottságának rendezvényeiről közzétett beszámolók. A korábbi éveknél is több helyet kaptak az élelmiszeranalitikai tudományos rendezvényekről készített ismertetők. A Szerkesztő Bizottság állásfoglalásának eleget téve, egy magyar és egy osztrák szerző review-jellegű dolgozatát sikerült megjelentetni az immuntechnikák élelmi­szervizsgálati alkalmazása és az atomabszorpciós spektroszkópia az élelmiszer­analitikában tárgykörökben. A szerzők megol­zása munkahely szerint: MÉM ellenőrző intézmények ........................................................... 36,8% Kutatóintézetetek ............................................................................. 5,3% Egyetemek, főiskolák ........................................................................ 42,1% Vállalatok ........................................................................................... 5,3% Más tárcához tartozó ellenőrző intézmények.................................... 10,5% A megoszlásból leolvasható, hogy az egyetemek és főiskolák tartják az elmúlt években elért pozíciójukat és bár részarányuk kissé csökkent, az általuk publikált dolgozatok száma eggyel emelkedett az elmúlt évhez képest. A MÉM ellenőrző intézmények publikációinak részaránya ismét megközelítette a korábbi arányt, ami jelentős emelkedés az elmúlt évi visszaeséshez képest. A kutatóintézetek lényegében csak egy dolgozatot publikáltak, ami abszolút mélypontnak tekinthető. Ez azért sajnálatos tény, mert az OKKFT G—8/1. Alprogram ,,A minőségmérés objektív módszerei” témakör keretén belül igen jelentős a kutatóintézetek rész­vétele és ez publikációkban egyáltalán nem mutatkozik meg. A más tárcához tartozó ellenőrző intézmények 2 közleménnyel szerepeltek, míg a hazai vállalatok egyáltalán nem publikáltak, mert az egy vállalati dolgozatot osztrák szakfolyó­iratból vettük át. Az üzemi minőségellenőrzés helyzetével az élelmiszeriparban egy cikk foglal­kozott (1), míg az élelmiszerek 1987. évi minőség-alakulását országosan és ipar­áganként a hatósági élelmiszer-minőségellenőrzés adatai és megállapításai alapján egy átfogó jellegű közlemény ismertette (2). Az élelmiszeranalitika egy-egy területének — az immuntechnikák és az atom­­abszorpciós spektroszkópia alkalmazásának — jelenlegi helyzetét és fejlődésének irányait mutatja be két átfogó jellegű dolgozat (3, 4). A folyóirat jellegének megfelelően több dolgozat az élelmiszerek egyes össze­tevőinek meghatározására szolgáló módszertani munkát ismertetett.­­ Több cikk foglalkozott különböző fémek meghatározásával élelmiszerekben és más biológiai anyagokban (5, 6, 7, 8).

Next