Élelmiszervizsgálati Közlemények 35. (1989)
1989 / 1. szám
2 Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények XXXIV. kötetéről 1988-ban a folyóirat XXXIV. kötete a szerkesztési tervnek megfelelően 4 füzetben összesen 256 oldalon jelent meg. A folyóiratban 19 eredeti szakmai anyagot közöltünk le, ami az elmúlt évi 14 eredeti dolgozattal szemben jelentős emelkedést jelent. Nem csökkent azon anyagok száma sem, melyek a hatósági és ipari minőségellenőrző szakemberek mindennapos és hosszabb távú minőségfejlesztő munkájához hasznos tájékoztatást adhatnak. Ezek közül külön említést érdemel az élelmiszerek fogyaszthatósági határideje és minőségmegőrzési időtartama jegyzékének 2. és 3. kiegészítése. Továbbra is kiemelt helyet kaptak az MTA —MÉM Élelmiszertudományi Komplex Bizottság Élelmiszeranalitikai Munkabizottságának rendezvényeiről közzétett beszámolók. A korábbi éveknél is több helyet kaptak az élelmiszeranalitikai tudományos rendezvényekről készített ismertetők. A Szerkesztő Bizottság állásfoglalásának eleget téve, egy magyar és egy osztrák szerző review-jellegű dolgozatát sikerült megjelentetni az immuntechnikák élelmiszervizsgálati alkalmazása és az atomabszorpciós spektroszkópia az élelmiszeranalitikában tárgykörökben. A szerzők megolzása munkahely szerint: MÉM ellenőrző intézmények ........................................................... 36,8% Kutatóintézetetek ............................................................................. 5,3% Egyetemek, főiskolák ........................................................................ 42,1% Vállalatok ........................................................................................... 5,3% Más tárcához tartozó ellenőrző intézmények.................................... 10,5% A megoszlásból leolvasható, hogy az egyetemek és főiskolák tartják az elmúlt években elért pozíciójukat és bár részarányuk kissé csökkent, az általuk publikált dolgozatok száma eggyel emelkedett az elmúlt évhez képest. A MÉM ellenőrző intézmények publikációinak részaránya ismét megközelítette a korábbi arányt, ami jelentős emelkedés az elmúlt évi visszaeséshez képest. A kutatóintézetek lényegében csak egy dolgozatot publikáltak, ami abszolút mélypontnak tekinthető. Ez azért sajnálatos tény, mert az OKKFT G—8/1. Alprogram ,,A minőségmérés objektív módszerei” témakör keretén belül igen jelentős a kutatóintézetek részvétele és ez publikációkban egyáltalán nem mutatkozik meg. A más tárcához tartozó ellenőrző intézmények 2 közleménnyel szerepeltek, míg a hazai vállalatok egyáltalán nem publikáltak, mert az egy vállalati dolgozatot osztrák szakfolyóiratból vettük át. Az üzemi minőségellenőrzés helyzetével az élelmiszeriparban egy cikk foglalkozott (1), míg az élelmiszerek 1987. évi minőség-alakulását országosan és iparáganként a hatósági élelmiszer-minőségellenőrzés adatai és megállapításai alapján egy átfogó jellegű közlemény ismertette (2). Az élelmiszeranalitika egy-egy területének — az immuntechnikák és az atomabszorpciós spektroszkópia alkalmazásának — jelenlegi helyzetét és fejlődésének irányait mutatja be két átfogó jellegű dolgozat (3, 4). A folyóirat jellegének megfelelően több dolgozat az élelmiszerek egyes összetevőinek meghatározására szolgáló módszertani munkát ismertetett. Több cikk foglalkozott különböző fémek meghatározásával élelmiszerekben és más biológiai anyagokban (5, 6, 7, 8).