Honművész, 1839. január-június (7. évfolyam, 1-52. szám)

1839-03-28 / 25. szám

nyugvókra borulnak; a’ falak számtalan ablakkal áttördelvék, mel­­lyeken a’ jég szabadon hullámzik­ be. Ez épületek ném­ellyikei olly tágasak , hogy 4.000 hordó is elfér bennök, ’s a’ legrekkenőbb melegben is hűsek. A’ Xeresben készült, vagy inkább oda hordott hordók számát,évenként 30.000 darabra tehetni, mellyeknek felét, még pedig a’ levelesebb xeresi borokkal töltve , (mert a’ xeresi borke­reskedők arra nagyon ügyelnek, hogy jó boraik a’ gyöngébb san lucari, puerto reali és moguerival ne vegyittessék) angol földre szállítják; a’ más 15.000 hordó részint az országban, hol a’ gyön­gébb úgy nevezett manzanilla (camilla)-izű bort többre becsülik, fogyasztatik­ el, részint másfelé küldözik, ’s ezek azután közönsé­gesen aljasabb borokkal vegyittetnek. Különböző révekből a’ ca­di/­i öblön keresztül szállított hordók összes számát következőleg vehetni­ fel. Xeresből — — — 15.000 ( többnyire angol hatfő) földre (többnyire angol föld-Puerto Santa Mariából 12.000 re és az egyesült stat­­­tusokba Chiclanából — — 5.000 (többnyire Havannába­­ ’s a’ mexicoi és due-Puerto Reálból — — 500 ^nos-ayresi révekbe, összesen 32.500 hordó. Ezen kívül Moguer és san Lucarból is tömérdek sherr­y-nek nevezett bor szállittatik angol földre. A’ nevezetes” kereskedők egyszersmind tenyésztők is , így idegen házakban legalább egy ré­szesnek katholicusnak lenni, minthogy spanyol országban más hitű­­eknek telket birni nem szabad. E’ bortenyésztőknek sok hasznuk van , minthogy azok, kik csupán vásárolják a’ bort, nem ritkán san lucari vagy moguerival vegyítve kapják. A’ sherry pedig általá­ban vegyidet, és hasonlítással szállva, egy xeresi kereskedőtől olly bajos vegyiitetlen bort kapni, mint valamelly Quackertól egyenes fe­leletet. Sőt a’ vegyítés szükséges is, különben a’ valódi ó bor ha­mar fogyatékára jutna. Az ó bor iszonyú hordókban, majdnem a’ nagy-szombatihoz hasonlókban tartatik; az illy hordót anyahordó­nak (madre­tőnél) nevezik, ’s e’ tisztes dámák némellyikeiben 120 éves szőlőnedv is van. Tele tartásuknak módja azonban igen meg­közelíti az imposture délicate-ot; mert ha a’ 120 éves borból egy gallont kivesznek, a’ hiányt egy más, ehhez legközelebb álló ko­rúval pótolják, ’s igy a’ legóbb bor is folytonos keverésnek van alávetve. Ila valaki 10 éves sherry­t kér, korán se higyje, hogy 10 év előtt termett bort adnak neki. Ő ugyan jó bort fog kapni.

Next