A kert 1915

1915-03-15 / 6. szám - Konyhakertészet - H. János: A bokorbab nagyban való termesztéséről

évesé már valamivel szálkásabb, szárazabb, vagyis kevésbbé almás. Talajelőkészítő munkája a lehető leg­jobb legyen. Tavaszi vetés alá jó mély őszi ásás, tavasszal alapos felkapálás, hant­törés, porbanyitás. Trágyát, különösen friss trágyát közvetlen alája sohase tegyünk. Ellenben igen meghálálja az előtte való évben történt trágyázást, éppen igy a jó korhadt trágyát és érett komposztot is. Vetése ágyásokba kis vetőkapával vont sorokba vagy sorhúzó után egész táblákba is történhetik. A 150 cm.-es konyhakerti ágyásba 5 sort, a táblában a sorokat egy­mástól 25 cm.-re tesszük. Kikelés után mielőbb gyomlálni, kapálni, utána pedig ritkítani és későbben egyezni el ne mu­lasszuk. A sű­rüen hagyottak elcsene­vészednek s igen különböző vastagságú, jórészt teljesen hasznavehetetlen gyö­keret adnak. Gyakori kapálás, öntözés a fej­lődést nagy mértékben elősegíti, úgyszintén az is, ha az előtörő virágszárakat idejében lemetsszük. A virágszárak miatt némely tövek úgyis szenvednek, minőségükből ve­szítenek, de mégis kevésbbé, mint a répa, retek vagy egyéb gyökérfélék. Kiszedése ősszel nagy óvatossággal tör­ténjen, mert a gyökerek igen törékenyek, könnyen beleszakadnak s ilyenkor sok nedvük kiömlik s ezáltal ízükből is veszí­tenek. Legjobb forgatásszerűen alájuk ásni s azután a töveket egyenként és óvatosan kihúzgálni. Téli eltartásuk történhetik pin­cében jó nedves és egészséges friss homokba vermelve, vagy még jobb egyszerűen kint a kertben elvermelni, s hogy mindig hozzáfér­hessünk, illetve, hogy a földjét az átfagyás­tól megóvjuk, falevéllel befedjük. Sőt kint igyásban is meghagyható s időről időre any­nyit szedünk ki, amennyi éppen szükséges. A japáni fekete gyökér Lappa edulis). 19-ik ábra. Mivelése a pozdoréval teljesen meg­egyezik, valamint felhasználása is. A hollan­dusok nagyban termesztik s mint delikát fő­zeléket a pozdor elé helyezik. »Folytatjuk.» A bokorbab nagyban való ter­mesztéséről. Egyébként is, de az élelmiszerek mai általános megdrágulása következtében is fontos szerepet tölt be az emberiség élel­mezésénél a bab. Tekintve azt, hogy különösen a szegényebb néposztályoknál­­a bab a drágább és sok esetben ma piaczra alig vitt más, szokásos élelmiczikket, min­denkor nagyon jól helyettesíti, ezért a mai nehéz időkben nagy fontossággal bír az, hogy ezen, igazán igénytelen növénynek a termesztésével minél szélesebb körben fog­lalkozzunk. A száraz bab iránt megnyilvánuló és a háború folytán mindig emelkedő kereslet a túltermelést lehetetlenné teszi. Már a békés időkben is tapasztaltam, hogy még a bab­termesztő vidékek őszi vásárjain is a kínálat mindig jóval kisebb volt a keres­letnél, úgy hogy pl. az 1912. évi dévai babpiaczon a meglehetősen tisztátalan, földes bab is, vékánként 4,50—5.— koro­náért kelt­ el, a­mi métermázsánként 26— 28 koronának felel meg. Várjon hányszorosa lesz ez árnak az 1915. évi tiszta termés akkor, amidőn ma métermázsánként­­50—100 koronát szívesen megfizetnek bármily árúért is. Amint látni alkalmam volt, nagy kon­kurrensünk a bab termesztésében a szom­szédos Románia, amelynek Erdélyivel hatá­ros megyéiben termesztik e hasznos növényt különösen nagy mértékben.E vidék ugyanis a romániában általában uralkodó perzselő hőségnek nincs annyira kitéve, ami külö­nösen jó befolyással van e növény mag­hozamára. Amint láttam, ott a buza elő­terménye gyanánt vetve a babot, mint főterményt, nagyban termesztik. A buza előtti vetését azzal indokolják, hogy műve­lése folytán utána a talaj jól át lesz dol­gozva, a gyomtól megtisztul s miután a bab korán lesz betakarítva, a terület maga is még az őszi kedvezőtlen időjárás ír

Next