A kert 1915

1915-10-15 / 20. szám - Konyhakertészet - L’Huillier István: Konyhakerti gyökérfélék, répák

Konyhakerti gyökérfélék, répák. Irta : L' Huillier István, állami főkertész. Kassa. III. Káposztarépa (Brassica napus esculenta). Amint neve is mutatja, a káposztához igen közeli rokonságban lévő növény, amelynek, mivel természete is igen megegyező a káposztáéval, ahhoz hasonlóan kell helyét is, kezelését is megadni. Eltérés csak abban van, hogy míg a káposztát rendszerint frissen trágyázott földbe ültetjük, a ká­posztarépát nem, vagy legfölebb csak akkor, ha takarmánynak termesztenek. Trágyába vetve ugyanis nagyobb termést ad, de ize, minősége azáltal sokat veszit s konyhai célra alig használható. Helye legyen nyilt, szellős és inkább hűvösebb és nedvesebb, mint heves és száraz természetű, utóbbi esetben állandóan tele van földi bolhával, levéltetüvel, liszt­harmattal s alig fejlődik valamivé. Ter­mesztése két időszakban is történhetik, pl. ugy, hogy nyáron kerüljön használatra, vagy ugy, hogy csak őszre készüljön el s az az általánosabb s akkor eltelelve, téli főzelékül szolgál. Előbbi esetben magvát a korai káposztafélékkel egyidőben kora tavaszi szabadföldi ágyásba vetjük s palán­táját 25—30 cm. távolságra egymástól előre elkészitett helyére kiültetjük. Ki­ültetés alkalmával a hosszú karógyökerét megkurtitjuk s az ültetésnél arra ügyelünk, hogy a palánta egyenesen, függőlegesen ültettessék el, mert a girbegörbén ültetett palánták répái is igen alaktalanok, formát­lanok lesznek. Hőségek beálltával bőséges öntözés, kapálgatásban részesítjük, sőt, hogy répáit a nap hevétől, megfásulástól védjük, fel is töltögetjük. Az ilyen, nyárára szóló termesztéshez legczélszerűbb a ká­posztarépa korai fajtáit, pl. az alma alakú sárgát használni. A télire való fajták között a fehér és sárga a legajánlatosabb. Ezeknek magvát májusban vetjük, szintén vetőágyba s onnan ültetjük ki az előbb említett módon állandó helyére és pedig, mivel e későbbi fajták nagyobbak, legalább 30—40 cm.-re egymástól. Gyomtól való tisztán tartás, szorgos kapálgatás, öntözés mindaz, a mit kiván, ellenben a feltöltés ezeknél fölös­leges. Őszre kelve, ha a dér egyszer-kétszer megcsípte, — a mi ízének előnyére válik, — felszedjük, megtakarítjuk és verembe vagy kint a szabadban ásott gödörbe, jó sok homok vagy porhanyó föld közé rakva, elültetjük. A káposztarépa egyike a leg­egészségesebb és legízletesebb téli főzelé­keknek s valóban megérdemelné, hogy nagyobb mértékben termesszék. Hason­nevei : karórépa, tövisrépa, kvakarépa. A karórépa elnevezést azért kapta, mert helybe vetve (nem átültetve) hosszú karó­gyökeret vagy karóhoz hasonló hosszú répát nevel ; a tövisrépa elnevezés a német »Steckrübe «rossz fordítása, a­mi tulajdon­képen nem szúrós-tövises répát, hanem dugdosás, tüzdelés, ültetésre szorulót jelent. A »kvaka« szláv eredetű elnevezés. A kerekrépa vagy fehérrépa, tarlórépa (Brassica rapa sativa. Az itt összefoglalt főzelék-répa­félék a fentebbiekkel és önmaguk között is szoros rokonságban vannak, leveleik majdnem teljesen egyen­lők, csak répáik különbözők alakra, szinte, nagyságra és részben tulajdonságaikban is. Fajtái is igen számosak és vannak ko­rábbiak és későbbiek. Pl. igen szép, formás vörösfejű, aprólevelű és igen korai, a müncheni korai májusi kerekrépa, az ame­rikai korai májusi és a közönséges fehér és sárga májusi kerek- vagy fehérrépák. A késői vagy őszi fajták két csoportra oszthatók, u. m. kerek- és hosszúrépájúakra. — 610 - 2'.

Next