A kert 1915

1915-10-15 / 20. szám - Konyhakertészet - L’Huillier István: Konyhakerti gyökérfélék, répák

Az előbbennek legnevezetesebbjei : az arany­golyó, hólabda, wilhelmsburgi sárga, a közön­séges kései sárga és­­eres és a Petrovszki-féle aranysárga sima kerek fehérrépa. A hosszú­répájúak közül az ottenbergi és bortfeldi sárga igen finom, az ulm­i fehér hosszú zöld és vörösfejű és a teltowi apró hosszú fehérrépa. Van ezenkívül még egy egész sereg német és angol eredetű tarlórépa és fehér­répa, amelyek jórészt takarmányrépa számba mennek, de használható egyúttal főzeléknek is valamennyi, kiváltképpen az apraja, fiatalja és levesesebbje. Ez áll különben valamennyi fajtára, mindegyik­nél arra kell törekednünk, hogy a répák túltenyésztettek, nagyok ne legyenek, mert ezek étkezési czélra kevésbé értékesek. Tenyésztésük, valamint az előbbenieké, sz­etén kétféleképpen, illetve két időszak­ban történhet, és pedig a nyári használatra v­­ókat, az u. n. májusiakat márcziusban vetjük, az őszi, illetve téli eltérésre való késői fajtákat júliusban, augusztusban, szóval aratás után. Különbség csak az, hogy míg a káposztarépát palántálni kel­ezeket a tarló- és fehérrépákat­­ ,slántálni, átültetni nem szükséges, tehát e­venesen helybe vetjük és legföljebb az esetben palántáljuk is, ha vetésünkben helyenként foltok mutatkoznának. Az ilyen foltok kipótlását az első kapálás és ritkitás alkalmával végezzük s az egyes elültetett palántát ekkor külön is beöntözzük. Az öntözést a fehérrépák egyébként is meg­hálálják s ahol lehet öntözzük is őket, különösen az első fejlődési időszakban, lehetőleg gyakran és bőségesen. Gyakori öntözés a legjobb védelem a fehérrépák legnagyobb veszedelme — a földibolhák ellen is, a­melyeket még permetezés és porozás árán is igyekeznünk kell távol­van, ahol a bolha és egyéb baj is inkább elkerüli. Kiváltképpen kedvelik a jó humu­szos homoktalajt, a víz járta, völgyi ár­területeket. Túlságosan kötött és hozzá még száraz természetű talajban ízletes, főzeléknek való répát termeszteni egy­általán nem lehet. A czéklarépa (Beta vulgaris rubra) egyike a legkedveltebb és legelterjedtebb répa­féléinknek. A czékla jelen van minden konyhán, háztartásban, házikertben és tenyésztése is annyira ismert, hogy róla újabbat mondani, az általánosan ismertek­hez hozzátenni, szinte nem is igen lehet. Én azonban azt tartom, hogy nincs olyan kultúrnövényünk egy sem, amelyről minden elmondhatót napkeltétől­ napnyugtáig el­mondani, pláne egy rövidke czikkben le­írni lehetne. A czékla pedig nem is tartozik épen a legigénytelenebb növények közé és különös sajátosságai is szép számmal van­nak. Ott van például sajátságos vörös színe, rengeteg festőanyaga , a­melynek fokozása, megőrzése kiváló gondosságunkat képezi, mert a színe adja meg tartalmas­ságát, értékét. Tudni kell ugyanis azt, hogy a czékla festőanyaga annak levében fel­oldott állapotban van s mihelyt a növé­nyen sérülés, nyilt seb ejtetik, az belőle nedvével együtt kiszivárog. Ezért kell a czéklát kikeléstől eltereléséig minden sérü­léstől óvnunk és éppen ezen okból nem helyes a czéklát palántálni, hanem egye­nesen helyére kell elvetni. Palántálni leg­fölebb addig lehetne, a­míg a palánta olyan apró, hogy a vetőágyból minden gyökérszakadás, levél roncsol­ódás nélkül ki­emelhető. A czékla levelét a tenyésztés idején is kimér­ni, óvni kell, úgyszintén a répáját is a kapálgatások és közrejárások alkalmával. A télire való czékla vetésével nem kell sietni. A korán vetettek rend­szerint túlságos nagyok, szálkások, taplósak sőt odvasak is lesznek. Éppen ezért is nem szabad frissen trágyázott földbe vetni. Ez a czéklát rendszerint a téli retekkel egy­ 39. lett, tartani. A fehér- és tarlórépák helye már csak ezért is inkább hűvösebb és állandó nedves­séggel biró, u. n. reteknek való talajon — 611

Next