A kert 1915
1915-11-01 / 21. szám - Konyhakertészet - Szendy Mihály: Bab hajtatása cserepekben - L’Huillier István: Konyhakerti gyökérfélék: répák
Bab hajtatása cserepekben. Ez a tárgy ugyan már nem új, mert hiszen többször írtak róla a »Kert«-ben is, de úgy tapasztalom, mintha feledésbe menne, vagy ment volna itt-ott, meg a fiatalabb kertészek vagy nem olvasták, vagy nem volt alkalmuk megpróbálni, azt gondolva, hogy az üvegházuk talán nem felel meg a babhajtatási czéloknak. Most amikor a korai terményeknek nagy kelendőségük van, talán nem lesz érdektelen, ha ezt a tárgyat egy kissé fölelevenítjük. A babot lehet ugyanis 10 és 14 hőfokos házban is, ha nem is oly gyorsan, tenyészteni. Közönségesen 7—8 hét kell, mig terem. 2—3 személynek elegendő 50—54 cserép. Ennyiről már hetenként egyszerkétszer lehet asztalra adni az uraságnak elegendőt. Tapasztalásból állítom, hogy ii melegágyi ablak alól sem lehet a téli hónapokra annyi hüvelyt kapni. Én a melegágyat másra használom fel és úgy intézem, hogy a melegházba kapjak helyet a babnak. Az első vetést ettem szeptember elején, a másodikat október második felében és így ötödik vagy hatodik hétbn egész február elejéig. Márczius utolsó felében hideg szekrénybe ablak alá, amint az letermett, kidobatom és helyébe állitom a másodikat. Így lehet az egész télen friss babhüvelyt az uraságnak beszolgáltatni. Következőleg járok el. Veszek 17 cm. átméretü cserepeket és készítek 2 rész melegágyi és 1 rész kerti földet s összekeverve ezzel félig megtöltve a cserepeket, egy cserépbe b—10 szem magot egyenletesen elosztva egymástól s egy ujjnyi vastagon földdel betakarva jól lenyomkodom. Ez után 2—3 sorával egymásra is rakhatjuk a parapet alá a sütőcső közelébe, amig csírázni kezd. Ha a föld elég nedves, még öntözni sem kell. 4—11 nap múlva elkezd csírázni, ekkor szorgalmasan át kell vizsgálni és felrakni a parapétra. Amint a 3. és 4-ik levele kihajt és kifejlődik, a cserepet meg lehet tölteni az előbbi földkeverékkel egész a cserép széléig és a frvengébb és silányabb példányokat eltávolítjuk. 6—7 növényt hagyunk egy edényben. Ha lehet felrakjuk a polczra. Ezután csak az öntözésére kell vigyázni, amit a cserépkopogtatásáról lehet legjobban megtudni. Egyegy cserép, ha tele van hüvellyel, az ép oly tetszetős, akár más virág, különösen a téli hónapokban. Aki ilyenkor látja, csak a tetszését fejezi ki. Pottendorf. Szendy Mihály. Konyhakerti gyökérfélék: répák. Irta: L' Huillier István, Kassa. A sárgarépa, murok és karotta tulajdonképpen egy és nem más, mint a mi vadon tenyésző répánknak, a Daucus-carottának a miveléssel csodálatosképpen megvastagított és folytonos alakkiválasztással különböző alakú és szinűi fajtákra osztott csoportjainak elnevezése. Ugyanis úgy van, hogy az eredeti alakhoz a hosszú orsóalakú gyökerűeket és vörösessárga szinűeket sárgarépának, a buja, nagy zöldfejű takarmánynak valókat muroknak vagy csikórépának, a legrövidebb, tömpe, apró fajtáit pedig francziásan karottának nevezzük. Mindeme sárgarépák a petrezselyem, pasztinák és zellerrel együtt konyhakerti gyökérféléknek neveztetnek s kiváltképpen mint levesételszesitőkt használtatnak a konyhai művészetben. A sárgarépát ezenkívül külön főzeléknek is használják a felséges izü, édes, apró karottával együtt s a jó borjúsült mellé a párolt sárgarépa vagy zöldborsóval vegyes karotta »garnirungnál« ínyesebb valamit elgondolni is alig lehet. — 642 - 2'»