A kert 1915

1915-11-01 / 21. szám - Konyhakertészet - Szendy Mihály: Bab hajtatása cserepekben - L’Huillier István: Konyhakerti gyökérfélék: répák

A gyökérfélékből készítik az »angol étel­ízesítőnek­« nevezett szörpöket, kivonatokat és aszalékokat is. Végül tudvalevő, hogy a gyökérfélék a téli, vegyes salátákhoz is igen jól használhatók, a zellersaláta pedig valósággal napirenden van a téli hónapok­ban. Mindezek alapján nagyon természetes, hogy eme, az ételek izesitésénél majdnem elkerülhetetlenül szükséges gyökérféléknek egyetlen egy konyhakertből sem szabad hiányozni s azoknak termesztésével gaz­dának, gazdasszonynak és kertésznek egy­formán tisztában kell lenni. A gyökérfélék, nev­ezetesen sárgarépa, petrezselyem és pasztinák termesztése igen egyszerű. A minőségáru termesztésnél azon­ban vannak kifogások, amelyek az áru értékére nagy mértékben hatnak s igy azo­kat okvetlen részletesen is tárgyalnunk kell. A sárgarépa termesztés módja annak czélja után igazodik. Például tudjuk azt, hogy a sárgarépa újtól-ujig igen jól eltart­ható és mégis vetjük, termesztjük meleg­ágyban is. A melegágyi termesztésnek ezélja eszerint kizárólag a korai «újság« és a gourman-eknek oly kedves friss és zsenge főzelék előállítása. E czélra rendszerint az apró, kerek és legízletesebb fajtákat hasz­nálják, mint amino a párisi melegágyi és a duwieki sárgarépa, illetve karotta. A sza­badföldi termesztésnél is megkülönböztet­hetjük a korai és a késői, illetve télire való termesztés czélirányát és eszerint a ter­mesztés módját is. A főzeléknek leginkább alkalmas korai fajták a fentebb említette­ken kívül (amelyek szabadföldbe is vet­hetők) : a carentani, a nantesi és a Gue­rande tompa, rövid gyökerű, igen édes izű fajták. A későbbi, illetve téli eltartásra való fajták közül : a Lue-féle a St. Valéri. skar­látvörös hosszú hengeralakú, a hollandi és a Saalfeldi aranysárga, továbbá nagyban aló mezei termesztésre : a braunschweigi középhosszú és a legkiadóbb, leghosszabb és legédesebb Altringham sárgarépa. A buja fejlődésű nagy répájú vörös és fehér óriás sárgarépák vagy murok­répák (csikó­répák), mint már említettem, kiváltképen mint takarmányrépafajták termesztetnek s igy ezekről ehelyütt nem is szólok bő­vebben. A sárgarépa melegágyi termesztéséhez deczember közepe vagy január elejétől fogva készítjük meg a körülbelül 50—60 cm. magasra vetett melegágyat s magvát ebbe vetjük 8—10 cm.­nyíre sorba vagy ritkásan szórva. A kikelő palánták gondos szellőztetést, szorgos gyomlálgatást és rit­kítást igényelnek, mert ellenkező esetben hamar ellepheti a penész és könnyen ki­pálhatnak. Elv . állandó tisztán és por­hanyón tartás mellett bőséges szellőztetés. Ha azonban a penész, hosszantartó esős, borús, hideg időben mindennek daczára fellépne, haladéktalanul hintsük be fa­szénporral s amint aztán öntözni lehet, permetezzük meg az egész ágyat enyhe ( 1 %-os) konyhasóoldattal. Hogy állandóan friss, zsenge, ízletes kazettánk legyen, 3—4 heti időközökben újra és újra vessük mindaddig, amig a szabadba is nem vethetjük, ahol hasonló­képen 4—4 heti időközben vetjük egész július közepéig, amely időn túl aztán már a szabadföldi korai fajták is használhatók. A sárgarépák általában a nyirkosabb klímát mérsékelten nedves, inkább meleg, mint hűvös és kevésbé kötött talajat kedvelik. Legjobb helyük a mély rétegű, humózus, jó erőben lévő homokos vályog. A forgóban a második helyre, vagyis a trágya után kerüljön, ahol az előbbi évben aláfordított trágya kellőképpen elkorhadott és ismételt földmunkával a talajban egyen­letesen elosztódott. Friss trágyába vetve, a sárgarépa fejlődése túlságosan buja, lombja felette és alkalmatlanul sok, répái nagyok, kövérek s idő előtt meghasadók, od­vasodók, ami mind a minőség és az eltartha­hatóság rovására van. A trágyába vetett sár­garépa ízetlen, miért is konyhai czélokra ter­mesztett répákat istállótrágyával frisses 41* — 643 —

Next